Ha leesett a hó, etessük a madarakat!

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején életmentő lehet a madaraknak, a gyerekeknek pedig amellett, hogy remek közös program,  felelősségre is tanít.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatbarát önkéntesei már nyáron – kora ősszel készültek a téli hidegben fontos madáretetésre: táborokban, rendezvényeken madáretetőt készítettek szárnyas barátainknak a zord hideg napok átvészelésére. A ház körül is van sok praktika, ami a természetben itt telelő madarak túlélését segíthetik.

Amikor a fák elhullajtják leveleiket – amikor beköszönt a hideg tél, és leesik az összefüggő hótakaró – érdemes körülnézni kertünkben, vajon hogyan jutnak élelemhez a madarak, mi tudja megvédeni őket a hidegtől.

  • Fontos a tűlevelű és örökzöld növények szerepe. A tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak számukra.
  • Jó, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér. A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak.
  • Ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket. Az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak.
  • A füvet se nyírjuk le mindenütt. Hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák, téli táplálékot szolgáltatva a madaraknak.
  • További búvóhelyet készíthetünk, ha a már „gazdátlan” virágágyásokat fenyőgallyakkal takarjuk be.
  • A beteg, rothadó leveleket, ágakat azonban feltétlenül gyűjtsük össze!
  • A napraforgó-magvak sok madarat (a csuszkát, pintyet, feketerigót, mátyásmadarat, harkályt) életben tart. A köles, a repcemag, a kukoricadara más fajok téli eledele.

Így készíthetünk  madáretetőt

Készítsünk madáretetőt a madárkák és a gyerekek öröméreA madáretető kihelyezése csak az első lépés

Azokat rendszeresen tölteni kell élelemmel is. Tanácsos a megvásárolt magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni. A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható. Célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni. A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni. Az eledel a lehető legszárazabb helyekre kerüljön. Az etetőtálkát tartsuk tisztán. Ne készítsünk etetőt furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót! Kerüljük a sózott, cukrozott magvakat.

A természetben élő szárnyas barátaink téli etetéséhez sok sikert kívánunk!
Orpheus Állatvédő Egyesület