Stroke-hoz vezethet a terhességi magas vérnyomás

Fotó: gettyimages.com

A várandósság bár magában örömteli időszak, mégis vannak olyan tényezők, melyek beárnyékolhatják a boldog babavárást. Ilyen például a magas vérnyomás, ami a legfrissebb kutatások szerint azért is veszélyes, mert megnöveli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát. A terhességi magas vérnyomásról és annak kezeléséről dr. Kapocsi Judit  magas vérnyomás specialista beszélt.

A Canadian Stroke Congress legújabb közleménye szerint a terhességi magas vérnyomás drasztikusan megnöveli a későbbi stroke és szívroham kialakulásának kockázatát. Dr. Aravind Ganesh, a University of Calgary munkatársa szerint ez főleg a preeclampsia-eclampsia-ra (l.: lejjebb) vonatkozik, ugyanis ekkor több mint 40 százalékra nő a későbbiekben az említett betegségek előfordulási esélye.
A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb probléma, ami felléphet a várandósság alatt, amit muszáj kezelni, ugyanis csökkent véráramlást eredményezhet a méhlepénybe, sőt, akár még koraszülést is okozhat.

Veszélyes a terhességi magas vérnyomás

„Az enyhe, illetve a közepesen súlyos magas vérnyomás kezelésének a várandósság alatt nincsenek egységes irányelvei. Mivel mind az anyára, mind pedig a magzatra rossz hatással van a hipertónia, magas érték esetén a gyógyszeres kezelés javasolt. Természetesen várandósság során nem minden vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedhető, azonban vannak olyan készítmények, melyek biztonsággal alkalmazhatóak – persze csakis orvosi javallatra, így ez esetben mindenképpen orvosi konzultáció javasolt!”- figyelmeztet dr. Kapocsi Judit.

A terhességi hipertónia fajtái

A magas vérnyomás bár lehet idült – tehát még babavárás előtti-, azonban a várandósság során jelentkezik, akkor három formáját különítjük el.

  1. Preeclampsia-eclampsia: ez egy súlyos, az anya és a magzat életét is veszélyeztető állapot. Ebben az esetben a 20. hét után lép fel magas vérnyomás, továbbá a vizelet tesztcsík 1+, vagy több fehérjét jelez. A korábban már ismert, idült hipertónia és a dohányzás a preeclampsia előfordulásának jelentős kockázati tényezője.
  2. Rárakódásos preeclampsia: a várandósság 20. hete után fellépő magas vérnyomás, melyet fehérjevesztés és ödéma kísér. Általában vesebetegeknél fordul elő.
  3. Átmeneti terhességi hipertónia: ekkor a várandósság harmadik trimeszterében, szülés alatt vagy a szülés utáni időszak első 24 órájában alakul ki a hipertónia a korábban normál vérnyomással rendelkező nőknél, egyéb toxémiás tünetek nélkül. Általában a szülést követő 10 napon belül rendeződik.

Trombózisközpont