Hogyan kezeljük gyermekeink megfázását?

Mi van, ha gyermekünk megbetegszik? Nem szeretnénk szenvedni látni… Tudjuk, hogy sok gyógynövény létezik, de egy gyermeknek mégis óvatosan adunk bármit. Ezek a dilemmák minden szülőt érintenek, így járjuk körül a témát!

Nátha, megfázás – gondoljunk a szövődményekre

Kisebb nátha vagy megfázás még nem tűnik veszélyesnek, de már akkor gondolni érdemes a szövődményekre. Nagyon fontos a váladék ürítésének biztosítása. Épp ezért a sós orrcseppek alkalmazása a tünetek megjelenésétől kezdve hasznos lehet. Ha a váladék besűrűsödik, a nyálkahártya beduzzad, könnyen a középfülre húzódhat a dolog, mivel az anatómiailag is nagyobb orrmandula miatt eleve szűkebb a fülkürt kijárata.

Orrcseppet házilag is készíthetünk himalája vagy tengeri só felhasználásával

Egy enyhén sós oldatot kell készíteni. Ez 1 dl vízhez kb egy késhegynyit jelent. Ebbe az oldatba tehetünk ezüstkolloidot, vagy grapefruitmag cseppet, mivel ez a sókoncentráció még nem igazán fertőtlenítő hatású. A só célja a nyák oldása és a nyálkahártya duzzanat csökkentése. Javaslom azonban, hogy a kész oldatot először magunkon próbáljuk ki. Ha csíp, akkor hígítsuk. Vannak előre gyártott készítmények is, kérjük a gyógyszerész tanácsát!

Tippek nátha, megfázás esetére:

 • A nyákosodás és a nyák besűrűsödésének megelőzésére kerüljük a tejet és tejtermékeket ebben az időszakban. Ez alól a házilag készített probiotikus joghurt kivétel, mivel a bélflóra egyensúlya is fontos tényező.
 • A váladékképződés ellen nagyobb gyermeknek 1-1 kávéskanál szódabikarbónát, vagy lúgosító 4 só keveréket is adhatunk vízben oldva.
 • Köptetőként a jól bevált kakukkfű tinktúra , vagy az útifű, esetleg az izlandi zuzmó készítmények ajánlhatók.
 • A köhögés célja a nyák és a nyálkahártya irritáló anyagok kiürítése, így a köhögést ne akarjuk csillapítani, csak segíteni a produktum ürülését!
 • A csecsemők orrát gyakran szívjuk le. Fél éves kor alatt a „labdás” orrszívók is jók lehetnek, melyeket össze kell nyomni, majd felengedésükkor keletkezik a szívó hatás. Ennél nagyobb korban a porszívós orrszívó alkalmazható, melynek speciális tartálya nem engedi, hogy a nyák – ha nem túl nagy mennyiségű- a szívócsőbe jusson. Épp ezért szájjal is szívhatjuk, így nem kell az ijesztő porszívó hanggal szembesülnie a kicsinek az éjszaka közepén.
 • A száraz levegő nem tesz jót a nyálkahártyának, így érdemes a szoba levegőjét párásítani, de legjobb, ha naponta többször a száj és orr elé tartható inhalátorral, párásítóval kezeljük a gyermeket. A sópipa, a sókamrák, sóbarlangok szintén alkalmazhatók, nem csak krónikus légzőszervi problémákkal rendelkező gyerekeknél.
 • A gyermekeknek mindig szüksége van sok folyadék fogyasztására, de ebben az időszakban erre fokozottan oda kell figyelni. Láz esetén pedig pláne, hisz az izzadással rengeteg folyadékot tud a kicsi veszíteni. Mivel a gyermekek testének víztartalma nagyobb a felnőttekénél, az ő vízvesztésük veszélyesebb is lehet.
 • Láz esetén ne rögtön a csillapításra törekedjünk. A láz egy természetes folyamat. Ez nem csak a betolakodók elleni védekezésről szól, de az immunrendszer működését is befolyásolja, hisz 1-2 fokkal magasabb hőmérsékleten egy csomó folyamat felgyorsul. Ha lázat csillapítunk először ülőfürdőt használjunk, melyet a meleg fürdő lehűtésével kell kezdeni.
 • Ha fájdalomcsillapítás vagy lázcsillapítás miatt gyógyszerre van szükség, akkor csak ibuprofen vagy acetaminofen típusú készítményt adjunk. ASZPIRINT GYERMEKNEK SOHA SEM SZABAD ADNI. Arra érzékeny gyermekeknél súlyos szövődményt – Reye szindrómát – okoz, mely máj- és agykárosodáshoz vezethet.
 • Ha a láz 3 napja fennáll, vagy a gyermek panaszossá válik, a köhögés mélyebbről jön, illetve a váladék sárgássá, zöldessé válik, mutassuk meg a gyermeket gyermekorvosnak.
 • A betegségek legnagyobb része beavatkozás nélkül is javul.
 • A felnőtteknél bevált gyógynövénykivonatokkal gyermekeken nem végeztek átfogó vizsgálatokat. Bár elsőre biztonságosabbnak gondoljuk a ”természetest”, óvatosan bánjunk velük. A sós orrcseppet, napi 3-4-szer 250 mg C-vitaminnal, kamilla teával, hagyma teával, illetve probiotikumokkal egészíteném csak ki.
 • Végül nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legjobb kezelés a megelőzés.
 • Szoktassuk a gyermekeket sűrű kézmosásra. Ne hagyjuk, hogy piszkálják az orrukat. Csak saját poharukból igyanak, és saját evőeszközükkel egyenek otthon, és ha lehetséges, akkor az óvodában, iskolában is. 

Dr. Gulyás Tamás

a Vitaminsziget.com orvos-igazgatója

vitaminsziget.com