Egy kismama edzésnaplója – Bemutatkozik a szakértő

Angol-testnevelés szakos tanár vagyok, hamarosan két kisgyermek anyukája. Kisgyerekkorom óta sportolok, egykor versenyszerűen teniszeztem, ma hobbiként űzök többféle sportot is (úszás, futás, tenisz, lovaglás, bicajozás, tajcsi). Kisgyermekes anyukaként egyszer már átéltem magam is, milyen nehéz a várandósság és a szülés után újra „formába lendülni”. Nekem a mozgás segített. Most, második gyermekemet várva, tudatosan ehhez az eszközhöz fordulok újra segítségért. Mi több, elhatároztam, hogy tapasztalataimat megosztom más anyukákkal is, bízva abban, hogy megmutathatom: a sport, a mozgás segít!

Igazi kihívás az élet egyre növekvő pocakkal és pici babával. Speciális ez az időszak, hiszen a női szervezet extra terhelést kap a várandósság, a szülés és a babagondozás során. A folyamat nagyon intenzív fizikai és lelki értelemben is. Kilenc hosszú hónap a baba fejlődése a pocakban, amit követ maga a szülés erőpróbája, aztán legalább újabb kilenc hónap a visszaváltozás egy kisbaba aktív gondozása mellett.

Nem egyszerű, de nem is lehetetlen

Bemutatok egy módszert, egy sajátos megközelítést, egy „túlélő stratégiát” a felkészülésre és a regenerációra.

Az „Egy kismama edzésnaplója” rovatban egy sportos anyuka edzéstervét követheted majd nyomon hétről hétre. A második gyermekét váró anyuka a mozgást választotta segítségül az oda és visszaalakulási folyamatának megkönnyítésére. Ő hisz abban, hogy megfelelően megválasztott sporttal (és terheléssel) optimálisan futhat neki a kilenc hónap élettani változásainak és gyorsan regenerálódhat mindenki szülés után. Most pedig szeretné saját példáján keresztül közelebb hozni a mozgás értékét a kismama és anyuka „sorstársaknak”.

Kövesd nyomon az ő sportos mindennapjait! Ha pedig kedvet kaptál, próbáld ki, és éld át Te is a mozgás frissítő, test és lélek megújító hatását!
Cs. I. várandós testnevelő tanár

A rovat célja, hogy a személyes példa bemutatásával átadja az üzenetet: a rendszeres testmozgás kismamáknak és anyukáknak az életét is könnyebbé teheti. De ezen túlmenően szeretné szakmailag is végigvenni, hogy mikor, mennyit és hogyan mozoghat a kismama, szülés előtt és után.
Látva az összefüggéseket talán neked is könnyebb lesz az elméletből a gyakorlatba átültetni a megelőzést és regenerálódást szolgáló rövid edzéseket. Mert bármit is ígérnek a különböző csodadiéták és furcsa módszerek, mozgásra is szükségünk van, hogy újra formában érezhessük magunk. Megéri kipróbálni!

Csoba Ildikó
testnevelő tanár
kismama
www.tuttifitti.hu