Emlőbimbóval összefüggő szoptatási nehézségek

Fotó: gettyimages.com

Az emlőbimbó lehet egészen pici, de az átlagnál jóval nagyobb vagy lapos, de akár befelé forduló, ami általában nem akadálya a sikeres szoptatásnak.

Az emlőbimbó formája és mérete nagyon különböző. Nincs olyan hölgy, akinek a két melle, mellbimbója teljesen szimmetrikus, egyforma.

A lapos, de főleg a befele forduló bimbónál előfordul, hogy nem nyújtható meg és ez szoptatási nehézséget okoz. A bimbó a várandós időszak végén és a szülést követő időszakban nyújthatóvá válik.

Mit tanácsol a szülésznő?

 • Fontos!

Nem kell a várandós időszak alatt nyújtani a befele fordult mellbimbót, mert az akár méhösszehúzódásokhoz, vagy extrém esetben a méhlepény leválásához is vezethet!

 • Ne hagyja megingatni önbizalmát és hitét abban, hogy tartósan, eredményesen tudja szoptatni kisbabáját.
 • A várandósság alatt megváltozhat a lapos vagy befele forduló bimbó és kiemelkedővé válhat.
 • A szülést követően igényelje, hogy minél előbb történjen meg az első bőrkontaktus, hogy az újszülött magától is megpróbáljon mellére tapadni. Ha ez nem sikerül, kérje szakember segítségét.
 • Olykor segít az is, ha előrehajolva próbál meg szoptatni.
 • Különböző testhelyzetekben történő mellretapadási próbálkozások is sikerhez vezethetnek.
 • Fejjen tejcseppet a mellére és ezzel érintse a kicsi ajkát, mert így kiváltja a kereső reflexét a babának, aki ilyenkor általában nagyra nyitja a száját és így megtörténhet a korai helyes mellretapadás.
 • Esetenként hasznos lehet az előemelkedés segítése.

Sok kismamánál bevált egy egyszerű speciális segédeszköz a bimbókiemelő, mellyel általában orvosolható a gond. Ezzel közvetlen mellre helyezés előtt, karján a babával, egy kézzel ki tudja emelni a bimbót. A mellbimbó feszülését, duzzanatát is csökkentheti a speciális bimbókiemelő eszköz használata. Leghatékonyabb a két méretű tölcsérrel kapható, mert ha kisebb vagy nagyobb a bimbó, akkor az aktuális igényének megfelelőt választhatja.

 • Átmeneti mellretapadási nehézség esetén sem javasolható cumisüvegből történő táplálás.

Lényeges, hogy tudja, ha a cumisüvegből ad a babának inni, akkor az megzavarhatja a szoptatást. Más technikával szopik a baba a mellből, mint ahogy a cumisüveg etetőcumiját szívja, ezért összezavarodhat. Nem biztos, hogy így lesz, de mindenképpen érdemes megismernie azokat a szoptatásbarát eszközöket, melyek biztosan nem rontják a kicsi szopási készségét. Ilyen egyszerű, könnyen használható eszköz a Szoptatás- és fogbarát svéd itató-etető pohár és a Spilly Spoon gyógyszeradagoló kanál.

 • Ahogy növekszik a baba nagyobb lesz a szájürege is és könnyebbé válik a mellretapadás.
 • A bimbó átmeneti ellaposodását okozhatja a szülés utáni 2-5. napon bekövetkező tejbelövellés is.

Néha olyan feszessé válik a mell, hogy az újszülött nem tud ráharapni a bimbóra. Az édesanyának jól eshet ilyenkor meleg párnával történő borogatás. Van olyan mellterápiás eszköz, a theragyöngy mellpárna, amelyik mikrohullámú készülékben is melegíthető. Ilyenkor mellre helyezés előtt rövid, gyengéd fejéssel is enyhítheti a mellbimbó és környékének túltelítődését és ezzel is lehet, hogy ki tudja emelni az ellaposodott bimbót.

 • A nagy vagy hosszú mellbimbó nehéz lehet az újszülöttnek, hogy elegendő mellszövetet, a bimbóudvar egy részét is a szájába vegye. A csecsemő növekedésével ez a „probléma” magától megszűnik.

Kedves Édesanyák! Anatómiai adottságuknál sokkal fontosabb az, hogy bízzanak magukban, hagyják érvényesülni csodás anyai ösztönüket.

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő