Hogyan kezelhető a pelenkakiütés?

Fotó: 123rf.com

A selymes bababőr vízben gazdag, de zsírszegény volta miatt könnyebben kiszárad és érzékenyebb az irritáló hatású anyagokra. A vékony bőr és az éretlen immunrendszer miatt fogékonyabbak a vírusok, gombák és baktériumok okozta bőrfertőzésekre.

A csecsemők bőre lényegében a felnőttéhez hasonló, de mégis speciális ápolást igényel ugyanis hám és irharétege vékonyabb, kapcsolódásuk lazább emiatt sérülékenyebb és hajlamosabb a hólyagképződésre. A verejtékmirigyek és faggyúmirigyek működése még tökéletlen. A bőrfesték kisebb mennyisége miatt pedig könnyebben leégnek.

A selymes bababőr vízben gazdagabb, de zsírszegény volta miatt könnyebben kiszárad és érzékenyebb az irritáló hatású anyagokra.  A vékony bőr és az éretlen immunrendszer miatt fogékonyabbak a vírusok, gombák és baktériumok okozta bőrfertőzésekre.

Fotó: 123rf.com

A pelenkakiütés kialakulásának okai

Kialakulásában az első lépés rendszerint a pelenkával fedett bőr felázása. A vizeletből származó nedvesség gyengíti a bőr védőhatását, a bőr átjárhatóbbá válik, könnyebben kidörzsölődik és a mikroorganizmusok is jobban elszaporodnak a pelenkás tájon. A széklettel baktériumok és enzimek kerülnek a pelenkával fedett bőrre, a vizeletből ammóniát szabadítanak fel, a bőr savas vegyhatását lúgosabbá teszik.

Az anyatejes csecsemők széklete savas vegyhatású, a mesterségesen táplált csecsemőké lúgos, ez is magyarázza, hogy az anyatejes táplálás elhagyása után, 6 hónapos kortól fordul elő leggyakrabban pelenkakiütés.

A pelenkakiütésre ezen kívül hajlamosító tényezők:

  • étrendi változások,
  • antibiotikum-szedés,
  • fogzás,
  • hasmenés

Súlyosabb esetben gombás fertőzés is kialakulhat

A pelenkás tájon sarjadzógombás fertőzés is előfordulhat. Jellemzők rá az apró, húsvörös, széli részükön hámló foltok, amelyek legtöbbször a végbélnyílás környékéről, vagy a lágyékhajlatból terjednek a pelenkás tájon. Kezelésére gombaellenes hatású krémek, paszták haszálhatók és mindenképp szükséges a gyakori pelenkacsere is. Sokszor egyidejűleg szájpenész is fennáll,  ezt is kezelni kell.A pelenkakiütés kezelésének 4 alapvető lépése:

  • Gyakori pelenkacsere (minden etetés előtt, vagy után, kakilás után. Célszerű ébredéskor, lefekvés előtt és hosszabb séta, utazás előtt cserélni a pelenkát.)
  • Nagy nedvszívóképességű pelenka használata.
  • Bőrápoló krém felvitele a baba bőrére – kézzel, vagy a pelenka révén.
  • A pelenkás táj bőrének kíméletes tisztítása: enyhén szappanos langyos vízzel, vagy ápolókrémet tartalmazó törlőkendővel. A törlés iránya: elölről hátrafelé!

Dr. Körmendy Miklós
bőrgyógyász