Bébik, kicsik és nagyok

A bőr akut gyulladása: az ekcéma

Fotó: 123rf.com

A bőr krónikus ekcémája folyamatos, hosszan tartó kezelést igényel, ezért a gyermekkel rendszeresen kell járni kezelőorvoshoz. 

A bőr akut gyulladásos elváltozásait bőrpírral, kis kiemelkedő göbökkel, gyorsan növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvezéssel, pörkképződéssel, majd hámlással, viszketéssel járó tüneteket nevezzük dermatitisnek vagy ekcémás dermatitisnek. Ezek hosszabb ideig fennálló, krónikus változatát ekcémának.

Kezelése

A terápia legfontosabb eleme a kiváltó anyag kerülése. Ha a bőrreakció kiváltásában a fénynek is szerepe van, akkor a betegeknek kerülniük kell a közvetlen napfényt. Makacs bőrtünetek esetén a gyulladt területeken helyileg alkalmazott nem irritáló hatóanyagú krémek használata javallott, melyeket vékonyan felkenve kell használni, így gyorsan felszívódnak, ezáltal a bőr élettani funkcióit nem gátolják. A bőr védő funkcióinak biztosítása alapvető feltétele az ekcémás bőr gyógyulásának.

Gyermekek

Az egyik leggyakrabban elõforduló bõrbetegség gyermekkorban az atópiás (száraz bőr) ekcéma. A szteroid hatóanyagú kenőcsök alkalmazása csak végső megoldásként jöhet számításba. Krónikusan fennálló bõrgyulladásról van szó, amely bõrszárazsággal, intenzív viszketéssel, gyakori fellángolásokkal jár. A fizikai és emocioinális stressz provokálja a folyamatot. Az atópiás dermatitis előfordulási gyakorisága nő, különösen a fejlett, civilizált országokban. Felvetik azt, hogy ennek oka az iparosodott városok fokozott környezetszennyezése, a detergensek, a különböző illat- és színezőanyagok kiterjedt használata. Ugyanakkor konkrét, a folyamatot kiváltó vagy befolyásoló allergént igazolni sokszor nem sikerül. A kezelésében elsőrendűen fontos a megfelelő gyermek-szülő-terapeuta kapcsolat. A gyógyuláshoz elengedhetetlen a bőr folyamatos hidratálása mellet – a szakemberbe vetett hit és a bizalom. A gyógykezelésnek talán a legfontosabb része, a bizalom megszerzése és megtartása. Az ekcémás gyermekkel rendszeresen kell járni a kezelőorvoshoz.

Dr. Siflis Erzsébet
bőrgyógyász szakorvos

Exit mobile version