A gyermek tápanyagszükséglete jelentős mértékben függ életkorától, egészségi állapotától és életvitelétől. A csecsemők normális fejlődéséhez az elfogyasztott tápláléknak naponta 100-120 kcal/kg energiát kell tartalmaznia, vagyis egy 10 kg-os csecsemőnek naponta 1000-1200 kcal-t kell elfogyasztania.
Az egészséges csecsemőnek-, de akár az óvodás gyermeknek is- naponta ötször kell ennie. A táplálkozás során a bevitt tápanyagoknak – fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok, nyomelemek-, nemcsak a szükséges kalóriát kell fedeznie, hanem minőségi összetételében is meg kell felelnie az egyén speciális szükségleteinek.
Fehérje
Az utóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy a csecsemő-és kisdedkori magas fehérje fogyasztás felnőtt korban elhízáshoz vezethet. Ebben az életkorban a napi fehérje bevitel ne haladja meg a napi 1,2 gramm/kg mennyiséget, ami azt jelenti, hogy egy 12 kg súlyú kisded ne egyen napi 15 grammnál több fehérjét. Egy deciliter tehéntej átlagosan 3,2 gramm fehérjét tartalmaz, ezért könnyen belátható, hogy napi 4-5 dl tehéntej már önmagában fedezi, a kiseded fehérjeszükségletét. Gyakran nassolásként kis joghurtot, túró rudit is esznek a gyerekek, az ebéd és a vacsora is sok fehérjét tartalmaz. Az így összeállított étrend biztosan fokozott fehérjeterhelést jelent a kisded számára.
Ajánlatos a tej helyett alacsony fehérje tartalmú, vitaminokkal dúsított tejitalokat adni a kisgyermeknek.
Szénhidrát
A napi kalória-bevitel 45-50 %-át szénhidrátok biztosítják. Kerülni kell az egyszerű cukrot nagy mennyiségben tartalmazó üdítők, teák fogyasztását, mert szintén elhízáshoz vezethet, és károsítja a gyermekek fogait. Mindenki már látott olyan óvodás korú gyermeket, akinek- az édes folyadékok rendszeres ivása következtében – a fogai helyén lepusztult fekete csonkok láthatóak. A bevitt szénhidrát jelentős része összetett szénhidrátot tartalmazó burgonya, keményítő és különböző növényi rostokat tartalmazó étel legyen.
Zsír
A napi kalória-bevitel 35-40 %-át a zsíroknak kell biztosítania. A zsíros ételek fogyasztása szintén elhízáshoz vezethet. Az étrendben fontos szerepet játszanak a telítetlen zsírsavak, amit a szervezet nem tud előállítani. A telítetlen zsírsavak – ómega 3 és ómega 6 – nélkülözhetetlenek az idegrendszer normális fejlődéséhez. Különböző táplálék-kiegészítők használata gyermekkorban nem biztonságos.
Vitaminok
A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek az egyén számára, de kellő mennyiségben nem képes előállítani, ezért tápanyag formájában kell bevinni. A vitaminok között megkülönböztetünk zsírban- és vízben oldódó vitaminokat. A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet elraktározza, a vízben oldódót kiüríti a vizelettel. Az extrém mértékű vitamin bevitel legalább olyan káros, mint a vitaminhiány.
Név | Napi szükséglet | Szerepe | Miben található |
Vízben oldódó vitaminok | |||
B 1 vitamin | 0,5-0,8 mg | idegrendszer-szív | hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabona |
B 2 vitamin | 0,5-0,8 mg | szénhidrát anyagcsere | máj, tojás |
B 12 vitamin | 0,8-1,2 ug | vérképzés | máj, hús |
Fólsav | 0,1-0,2 mg | vérképzés, magzat velőcső záródása | paraj, leveles zöldség |
Biotin | 10-15 ug | zsír-és szénhidrát lebontása | élesztő, karfiol, dió |
C vitamin | 50-75 mg | fertőzések elleni védelem | citrusfélék, paprika, paradicsom, káposzta |
Zsírban oldódó vitaminok | |||
A vitamin | 0,4-0,6 mg | Látás, bőr, nyálkahártya védelme | répa, sütőtök, máj |
D vitamin | 10 ug ( 400IU) | csontrendszer, immunrendszer | tej, tejtermék, napsugárzás |
E vitamin | 6-9 mg | antioxidáns, vérképzés | gabona csíra, hús, tojás |
K vitamin | 15-25 ug | véralvadás | káposzta, brokkoli, paraj |
Ásványi anyagok és nyomelemek
Az ásványi anyagok a testtömeg 0,01 %-nál nagyobb mennyiségben, a nyomelemek – ahogy a nevük is mutatja – ennél kisebb mennyiségben vannak jelen a szervezetben.
Az ásványi anyagok közül kiemelkedő jelentőségű a kalcium és foszfor, amiknek elégtelen bevitele esetén csontfejlődési zavarok léphetnek fel.
Név | Napi szükséglet | Szerepe | Miben található |
Vas | 7 mg | vérképzés | hús, máj |
Jód | 90 ug | pajzsmirigy működése | hal, kagyló |
Cink | 3 mg | bőr ( ekcéma) | hüvelyesek |
Réz | 340ug | idegrendszer, vérképzés | hüvelyesek |
Szelén | 20 ug | sejtmembrán képzés | teljes kiőrlésű gabona |
Gyermekünk egészséges fejlődése érdekében érdemes tudatosan összeállítani az étrendjét, odafigyelve annak mennyiségi és minőségi összetevőire egyaránt.
Dr. Tausz István