Vérvételek a kismamáknál: mikor kell éhgyomorral menni?

A kismamákra meghatározott rend szerinti, többszöri vérvétel vár. De melyik az, amelyik előtt „koplalni” kell, s melyik az, ami előtt felesleges? 

Vannak vérvételek, amik éhgyomorra történnek, ezek előtti éjszakán és a vérvétel reggelén nem szabad enni, és csak vizet szabad inni:

  1. az általános vérkép és klinikai kémiai paraméterek meghatározása.
  2. éhgyomri vércukorszint meghatározás, valamint a cukorterheléses teszt (orális glükóz-tolerancia teszt; OGTT) vérvételei.

Nem szükséges éhezni a következőkben felsorolt vérvételeket megelőző éjjelen és reggelen:

  • AFP-meghatározás anyai vérből
  • genetikai szűrővizsgálatokhoz – a kombinált- és integrált teszthez – kapcsolódó vérvételek

Mit jelent ez?

Általános vérkép készül, a fontosabb klinikai kémiai paraméterek meghatározása és vércsoport-meghatározás történik a terhesség tényének igazolódását követően néhány héten belül, a 24-28. hetek között és a szülést megelőzőn néhány héttel. Az ehhez szükséges vérvételt gyakran a háziorvosok is elvégzik. A vérvételek éhgyomorra történnek.

Milyen mértékben képes a koleszterin- és trigliceridszintet vagy glükózszintet befolyásolni az, ha valaki mégis jóllakottan nyújtja a karját tűszúrásra?

Míg az összkoleszterin- és a HDL-szintet kevesebb, mint 2 %-kal, az LDL-koleszterin-szintet kevesebb, mint 10 %-kal befolyásolja egy esetleges, vérvétel előtt beiktatott étkezés, addig például az éhgyomri vércukorszintet nagymértékben torzítja, ha nem éhgyomorra történik a vérvétel.

A magzat egészséges fejlődésének nyomon követését szolgálja a 16 hetes várandósoknál elvégzett, anyai vérből történő ún. alfa-fetoprotein (AFP)-meghatározás és az időben ezzel gyakran egybeeső hepatitis- és szifilisz (más néven luesz) szűrés. A vérvételt nem szükséges éhgyomorra végezni.

A terheléses vércukorszint vizsgálat (OGTT) a terhességi cukorbetegség kiszűrésére szolgál. Két, külön mért vércukorszint összehasonlításából lehet a szénhidrát anyagcsere állapotára következtetni. Az első vérvétel éhgyomri, a második 75 gramm (7,5 dkg) glükózt tartalmazó oldat elfogyasztása után két órával történik.

Éjszakai éhezést követően, éhgyomorra (éjjel és reggel szabad vizet inni), reggel 7-8 óra között történik egy vérvétel, amiből úgynevezett éhomi vércukorszintet határoznak meg. Ezt követően – éhgyomorra – meg kell inni egy 75 g glükózt tartalmazó vizes oldatot (ez kb. 2-3 dl). Az ital elfogyasztása után pontosan 2 órával újabb vérvétel történik. A 2 óra várakozási idő alatt ételt, italt fogyasztani nem szabad.

Míg egyes laborok a pontosan kimért tömegű cukrot biztosítják, más helyeken azt kérik, hogy a kismamák előzetesen szerezzenek be a gyógyszertárból 75 g glükózt, és azt vigyék magukkal a vizsgálatra.

A cukoroldat elfogyasztása elviselhetőbb, ha egy citrom levét is belekeverik az egyébként émelyítően édes, cukros folyadékba. Célszerű egy megmosott citromot a kismamának magával vinnie a cukorterheléses vizsgálatra.

Kombinált teszt, integrált teszt vérvételei

A nem kötelező, de egyre több kismama által választott, genetikai szűrésekkel járó vérvételekre, vérből történő biomarker meghatározásokra, amik segítségével pl. a Down-kór és az Edwards-kór kialakulásának valószínűsége becsülhető, jellemzően a 12-16. hetek között kerül sor. A biomarkerek meghatározásához szükséges vérvételeknek nem feltétele az éhgyomorra történő tűszúrás.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész