Darabos ételek és a fűszerek bevezetése

Fotó: gettyimagen.com

A szoptatásnál csodálatosabb dolog nincs, azonban 6 hónapos kórtól önmagában az anyatej nem fedezi a kisbaba igényeit, mindenképpen el kell kezdeni a hozzátáplálást.

A gyümölcsöt és a főzeléket először pépesítve kapja a baba. A szülők sokszor tanácstalanok, hogy mikor és hogyan kezdjék el a darabos ételeket a kisbabánál.

A rágás – tévhitekkel ellentétben – elsősorban nem azon múlik, hány foga van a babának, hanem azon, hogy az idegrendszere érett-e rá. A fogak ebben az esetben segédeszközök számára.

Mikortól érett a kicsi idegrendszere a rágásra?

Nyolc hónapos kor előtt még biztosan nem érett a baba idegrendszere a rágásra. de általában 10-12 hónapos kor körül már igen. Ebben az életszakaszban a baba már elég éretté válik ahhoz, hogy a szilárd ételeket is megegye. A nyelvében levő izmok segítségével a nyelve hegyéről a száj hátsó részébe tudja juttatni az ételt. Képes arra is, hogy mindezt a nyeléssel is összhangba hozza. (Érdemes megfigyelni, hogy, mit tesz a kisbaba, ha kiskanálból kínáljuk: nyelvét előre-hátra mozgatja, így a falatot jóformán kitolja a szájából.)

Ha jóval fél éves kor után kezdjük el a hozzátáplálást, akkor a darabos ételek bevezetése és a kizárólag anyatejes táplálás között legalább két hónap teljen el. Ugyanúgy, mint a hozzátáplálásnál is, nagyon fontos, hogy lassan, fokozatosan és sok türelemmel szoktassuk őt, hogy ne legyen gond az ételek elfogadásával.

Fotó: gettyimages.com

A daraboshoz való szoktatás elején célszerű csak a készített étel felét turmixolni, a másik felét pedig villával összetörni, és úgy adni neki a kettő keverékét. Eleinte lehet, hogy egy kicsit öklendezni fog, de ez normális; aztán később – ha elég türelmes az anyuka – szépen meg fogja szokni. A húst – szárazabb állaga miatt –érdemes tovább pépesíteni, mint a zöldségeket, gyümölcsöket, krumplit, rizst, tésztát. Etetéskor a babának is adjunk a kezébe egy kanalat, és meg kell mutatni, hogy hogyan kell a szájához emelni. Ha kézzel nyúl az ételhez az sem baj, hiszen a baba egyik érzékszerve a tapintás. A darabos étel bevezetésénél sok türelemre van szükség. Sohasem szabad egyedül hagyni a gyermeket az étkezésnél, csak felügyelet mellett ehet. Nagyon rossz szokás, hogy a kiságyban felügyelet nélkül majszol valamit a kisbaba. A darabos ételek félrenyelésekor köhögési roham, sőt fulladásos halál is bekövetkezhet.

Miért nem nyeli le?

Vannak olyan babák, akik köszönik szépen, nem szeretnék lenyelni a darabos ételt, legalábbis még egy darabig nem szeretnék lenyelni. Általában ez azért okoz gondot, mert a környezetben már mindenki mondogatja, hogy miért nem eszik már a baba rendes ételeket, miért nem rágcsál már kiflit, ő pedig még nem igazán akar semmit megrágni. A legtöbb esetben nem szervi okról van szó, hanem rossz szokásról:

1) Ha túl korán kezdték a kicsinél a hozzátáplálást, amikor magától még nem tud ügyesen nyelni. Az anyuka ilyenkor gyakorlatilag belapátolta a folyós pépet a baba szájába, neki szinte nyelnie sem kellett, ezért a darabos ételek bevezetésekor is passzivitást tanúsít a baba, és nem érti, miért kéne neki itt most “dolgoznia”, rágnia, amikor nem ehhez van szokva.

2) Ha az anya kapkod etetéskor, türelmetlen, gyorsan szeretne túl lenni rajta, és a darabos ételeknél sem bírja kivárni, amíg a baba elnyammogja, ezért a kicsi nehezebben nyel, félrenyel, az anya megijed és inkább visszatér a folyósabb ételekre.

Az is sokszor előfordul, hogy a kicsi már elfogadta az ételeket, de átmenetileg elutasítja őket, ennek betegség vagy fogzás állhat a hátterében. Ilyenkor néhány napig, vagy legfeljebb 1-2 hétig visszatérhet a kicsi a szopizáshoz (cumisüveghez), de amint jobban van, fokozatosan újra kínálgatni kell a darabos ételeket.

Fotó: 123rf.com

A fűszerezés

8 hónapos kórtól a darabos ételek bevezetése után a főzelékeket lehet kismértékben fűszerezni. A fűszert, ahogy a többi új ételt, szintén fokozatosan kell bevezetni, de nagyon kis mennyiségekben. Az újabb fűszert legalább hat napos eltéréssel kell bevezetni. Így kevésbé léphet fel gyomorirritáció a gyereknél, valamint az esetleges nemkívánatos reakció okát is meg tudjuk állapítani.

Sokféle fűszer kapható, ezért nagyon fontos, hogy a fűszer megbízható, szennyeződésmentes, tiszta helyről származzon.

A leggyakoribb fűszerek, amelyeket kis mennyiségekben adunk a gyermek ételéhez:

 • vanília,
 • fahéj,
 • menta,
 • bazsalikom,
 • petrezselyem,
 • oregáno (szurokfű),
 • rozmaring,
 • fokhagyma,
 • őrölt fűszerpaprika,
 • szárított paradicsom,
 • szerecsendió,
 • bors.

Dr. Tausz István
házi gyermekorvos