Piercinges kismamák

Napjainkban már nem is olyan ritka, hogy valaki testékszerekkel (piercingekkel) szeretné feldobni, magának és másoknak tetszővé tenni a testét. És bizony, aki tizenévesen piercinget tetet be, az huszonévesen terhes lehet, és felmerül a kérdés, hogy mi legyen a testékszer sorsa?
Röviden és tömören: nemcsak, hogy terhesség alatt új piercing elhelyezése nem tanácsos, de a meglévők mielőbbi eltávolítását is ajánlják az orvosok. A szülést követően ismét visszakerülhetnek a testékszerek a helyükre. A testékszer helyétől függ, hogy a terhesség alatt legkésőbb mikor kell azokat eltávolítani, és szülést/szoptatást követően mikor lehet azokat visszahelyezni.

Le a piercinggel

A terhesség a piercingek három típusát közvetlenül érinti: a köldök piercinget, a mellbimbó piercinget és az intim piercingeket. A többi piercinget egy esetleges fémallergia miatt javasolt csak eltávolítani.
Köldök piercing: minél frissebb behelyezésű köldökpiercingről van szó, annál valószínűbb, hogy a viselése problémát okoz a várandósság alatt. Az egy évnél régebben viselt köldök ékszerek már kisebb valószínűséggel gyulladnak be, ritkábban reped meg a bőr alattuk, akár több centiméter hosszan; de bekövetkezhet! Emellett – esztétikailag zavaró lehet -, hogy megnyúlhat a bőr a piercing helyén.
Legyenek a kismamák elővigyázatosak! A terhesség alatt az idegen test miatti gyulladás és az allergiás reakciók fellépésének az esélye nagyobb, mint a nem várandós nőknél, és kockázatot hordoz magában. Jobb lemondani a testékszerekről, minél hamarabb, legkésőbb a második trimeszter elején.
Ha valaki a piercingek rabja, akkor léteznek más megoldások is: például a ragasztható piercingek. Ha csak a fémallergia veszélye miatt szeretné kivenni a kismama a fémékszert, de a díszhez ragaszkodik, akkor a kismamák növekvő pocakjával együtt növő, feszülő köldökhöz passzoló, elasztikus, hipoallergén műanyagból készült piercingek ajánlottak neki. Ezeknek a pálcahossza méretre vágható. Legkésőbb a második trimeszter elején ki kell venni a fém testékszert, és eldöntheti a kismama, hogy helyez-e be helyette műanyagot, vagy nem.
Sok orvost kifejezetten zavar a köldökpiercing, hiszen az a terhesség alatti ultrahangvizsgálatok során akadályozza az ultrahang-fej szabad mozgatását.
A terhesség alatt kivett köldök piercing a szülés után leghamarabb két hónappal visszahelyezhető, hogy az folyamatosan idomuljon az egyre laposabbá váló hashoz.
Mellbimbó piercing: legkésőbb a terhesség hatodik hónapjában ki kell venni a mellbimbóból a piercinget. Megtörténhet azonban, hogy már ezt megelőzően kellemetlenné válik a viselése. A terhesség alatt a mell növekszik, és egyre érzékenyebbé válik, így sokan a terhesség kezdetén megszabadulnak a mellbimbó piercingjüktől.
Értelemszerűen a szoptatást zavarja a mellbimbó-piercing, és senkinek nem jut eszébe azzal szoptatni a gyermekét. Nagyobb problémát okozhat azonban az, hogy az egykori piercing a tejcsatornákban maradandó károsodást okoz. A mellbimbó piercing helyén a tejcsatornák sérülnek, ami szoptatás alatt a tej mellből való ürülését akadályozhatja.
A mellbimbó piercing a szoptatás abbahagyását követő harmadik hónapban helyezhető csak vissza a helyére.
Intim piercing: abszolút magánügy, hogy kinek van, vagy nincs. Mégis, a terhesség legelején el kell távolítani, mert a szakorvosi vizsgálatoknál zavar. Szülést követően rövid idő elteltével újból visszatehető.
Bármilyen típusú piercingnél a behelyezésnél és a kivételnél fertőtlenítő, baktériumölő hatású (seb)kenőcsök használata javasolt. Ezek a povidon-jódot vagy oxitetraciklint tartalmazó szerek recept nélkül megvásárolhatók a gyógyszertárakban.
Dr. Budai Marianna Ph.D.
szakgyógyszerész