Nagy segítség az asztmás kicsiknek

Fotó: gettyimages.com

Asztmás és súlyos allergiában szenvedő gyermekek és szüleik számára hozott óriási megnyugvást Amerika-szerte az a pillanat, amikor Obama elnök aláírta azt a törvényt, amely az ország összes iskoláját a diákjaiknál esetlegesen fellépő súlyos allergiás vagy asztmás rohamok azonnali, helyben történő ellátására ösztönzi.

Az „Iskolák Hozzáférése a Sürgősségi Epinefrin-hez” elnevezésű törvény érdekeltté teszi a tanintézményeket abban, hogy kellő felszereltséggel és felkészültséggel rendelkezzenek az ilyen – akár az életet is veszélyeztető kimenetellel fenyegető – esetek szakszerű és hatékony kezelésére. Felhatalmazza az Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériumot arra, hogy az asztmás gyermekek kezelésére elkülönített különféle alapok pályáztatása során előnyben részesítse azokat a szövetségi államokat, amelyek esetében teljesülnek az ehhez szükséges feltételek, azaz: elegendő epinefrin van az iskolákban vészhelyzet esetére, továbbá az iskolai személyzetnek vannak az epinefrin beadására kiképzett és felhatalmazott tagjai, akiknek a munkabeosztása biztosítja, hogy egy ilyen képesített személy az iskolai tanítás teljes időtartama alatt a rendelkezésre álljon.

Egyre több az asztmával küzdő gyermek

Az asztmások és súlyos allergiában szenvedők száma – beleértve a gyermekeket is – folyamatosan emelkedő tendenciát mutat világszerte. Miután mindkét betegségre jellemző, hogy a tünetek egyik pillanatról a másikra jelentkeznek, és akár katasztrófához is vezethetnek, sok-sok százmillió szülő nap mint nap aggódva engedi el beteg gyermekét az iskolába. Az elnök tisztában van vele, hogy az új USA-törvény beiktatásával már legalább az amerikai családok megnyugodhatnak némiképp.

Magyarországon is elérhető hamarosan az epinefrin pen

Jó tudni, hogy a rohamok azonnali oldását elősegítő epinefrin, a sürgősségi beinjekciózást megkönnyítő „pen”-be, azaz tollba előre betöltött formában, 2014 márciusában már Magyarországon is elérhető lesz.

Magyar Egészségvédelmi Alapítvány