A minőségi csokoládé jótékonyan hat szervezetünkre

Néhány száz évvel ezelőtt még gyógyszerként használták a csokit. Napjainkban is nagyon népszerű, de sajnos sokan silány minőségűt választanak. Akár fehér, ét, tej, mogyorós, mandulás vagy chilis ízesítésűt választunk, a lényeg, hogy a minőségére figyeljünk oda!

Itt találod a Mikulás-napi játékunk mai kérdését >>>>

Pillanatokon belül itt az ünnepi szezon. A boltok polcai roskadásig telnek a csokoládé szinte minden fajtájával: szaloncukrok, mikulások, gigantikus csoki csomagok hívogatnak minket. Az istenek eledelének is nevezett, pár száz éve még gyógyszerként használt édesség jótékony élettani hatásait számos kutatás bizonyítja. A maják által felfedezett kincs mértékkel fogyasztva jótékonyan hat szervezetünkre.

Három érv a mértékletes csokifogyasztás mellett:

  • erősíti az immunrendszerünket,
  • gyulladás csökkentő hatású,
  • szellemileg is frissítő (nem csak a koncentrációnk javul tőle, hanem a feszültséget is oldja).

 

Boldogsághormon a csokiban

„A csokoládé egyszerűen jó! Az úgynevezett „boldogsághormon” termelődését a csokoládéfogyasztás is kiváltja, mely során nemcsak kedélyállapotunk javulhat, de fizikai teljesítőképességünk is. A fekete csokinak egyéb jótékony hatása is ismert a véralvadásra.” – mondta el Henter Izabella dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagja azt is hozzátette, hogy a csokoládé antioxidánsban gazdag. Utóbbi lassítja az öregedés kialakulását, továbbá az antioxidánsok egy csoportja, a flavonoidok csökkentik a hajszálerek törékenységét és áteresztő képességét.

„Örömmel látjuk, hogy hazánkban évek óta növekszik azok száma, akik a minőségi, valódi csokoládéból készült édességeket vásárolják meg.” – nyilatkozta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke. „A termékek vásárlásánál azonban figyeljünk a csomagoláson feltüntetett információkra és próbáljuk meg előtérbe helyezni a kakaómasszát és kakaóvajat tartalmazó termékeket, melyek élvezeti értékük mellett értékes tápanyagokat is tartalmaznak.”

Köhögéscsillapítás csokival?

A brit Szív- és Tüdőgyógyászati Intézet kutatásában kiderült, hogy a méz mellett hatékonyan csökkenti mind az akut, mind a krónikus köhögést a kakaó egyik fő alkaloidja a teobromin. Naponta 1000 mg teobromin, ami kb. 60 g nagy kakaótartalmú (80%-os) étcsokoládénak felel meg, gátolja a köhögési reflexet kiváltó idegek működését, így képes a köhögést megakadályozni. A nagy mennyiségű csokoládéfogyasztás azonban szintén tüneti kezelést jelent, minden esetben célszerűbb a kiváltó okot megszüntetni. A nagy kakaótartalmú csokoládék hátránya, hogy szorulást okozhatnak, valamint a megfelelő teobromin-mennyiség eléréséhez csak keserű csokoládé alkalmas, tejcsokoládéból több mint négy táblára lenne szükség. (Vági Zsolt, dietetikus)

A minőségi csokoládék fogyasztása mellett, gondoljunk egészségünkre úgy is, hogy naponta legalább 20-30 percet mozgunk, megteremtve ezzel a kiegyensúlyozott és egészséges életmód feltételeit.

Itt találod a Mikulás-napi játékunk mai kérdését >>>>

(www.edestenyek.hu)

(patikamagazin.hu)