Praktikus újramelegíthető étel egészségesen

Ha az iskoláskorú gyerekünk déli, meleg étkezését mi magunk szeretnénk egészségesen megoldani, akkor a felmelegíthető ételek praktikus megoldást jelenthetnek.

Rakott mángold vagy kelkáposzta

Egyik klasszikus magyaros ételünk a rakott kelkáposzta, amit mángolddal is elkészíthetünk idénytől függően. Ezt az ételt a lecsupaszított fehér rizs helyett egészséges kölessel is elkészíthetjük.

Hozzávalók 4 főre:
A köleshez:

  • 120 g hántolt köles,
  • 1 ek olíva olaj,
  • 320 ml víz,
  • csipet só

A húshoz:

  • 1 ek olíva olaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 400 g darált sertés hús,
  • só,
  • 1 tk fűszerpaprika,
  • 2 ek paradicsomlé,
  • tört színes bors

Továbbá 300 g mángold, 1 tk olíva olaj, kb. 200 ml tejföl
Egy ek olajt hevítsünk fel, majd szedjük rá a kölest, és pirítsuk egy percet. Öntsük fel vízzel, sózzuk, forraljunk rajta egyet, majd vegyük takarékra a tűzhelyet, és fedő alatt kb. 15 perc alatt pároljuk puhára.

Aprítsuk fel a hagymát, és az olajon kezdjük el dinsztelni. Szedjük rá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, süssük, amíg ki nem fehéredik. Ekkor reszeljük rá a fokhagymát, és adjuk hozzá a fűszerpaprikát, a paradicsomlevet. Pároljuk puhára.

A megmosott, és darabokra vágott mángoldot egy kis olajon fonnyasszuk meg. Ha kelkáposztával készítjük, akkor használjuk a zsengébb, világosabb leveleket, amiket lobogó sós vízben 7-8 percig blansírozzuk. A tepsi aljára tegyünk először a húsos ragut. Erre kerüljön előbb a párolt köles, majd a mángold, amit tejföllel locsoljunk meg. A tejfölre tetszés szerint reszelhetünk sajtot is. 200 fokos előmelegített sütőben 13-15 percet süssük.

KÖLES: Az egyetlen olyan gabona, amely teljes értékű fehérjéket tartalmaz, és ráadásul 7 aminosav is található benne. A köles könnyen emészthető gabona, nem terheli meg a gyomrot. Jelentős rosttartalmának, és szerves só tartalmának köszönhetően fogyasztása különösen javasolt fejlődésben lévő gyermekek, valamint betegek számára.