Hálózattá bővül a Szülők Háza

A párkapcsolatokban bűvös hetedik évébe lépett az alternatív gyermekellátással foglalkozó Szülők Háza Családi Konzultációs Központ. A születésnap megújulást hozott az intézménynek, hiszen az első vidéki Szülők Háza megnyitásával, TÁMOP pályázati segítséggel hamarosan megkezdődik az országos hálózat kialakítása. Regős Judit megalapítóval és csapatával együtt ünnepelt Dr. Kemény Dénes, Dr. Simicskó István Sportért és Ifjúságért Felelős államtitkár, és Újbuda polgármestere: Hoffmann Tamás is.

A 2007-ben Regős Judit szociálpolitikus által létrehozott Szülők Háza Családi Konzultációs Központ az elmúlt 7 évben sikerrel vette a civil kezdeményezések számára ismert folyamatos akadályokat, és pályázati segítséggel néhány hónapon belül megnyitja első vidéki intézményét Győrött. További négy nyertes pályázata – Szeged, Szolnok, Debrecen és Érd – már csak forrásra vár az induláshoz.

Országos családsegítő

Az örömteli híreket Dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkárral, és az intézménynek helyet és támogatást nyújtó Újbuda polgármesterével, Hoffmann Tamással ünnepelte a csapat, ahol mindkét politikus hangsúlyozta a család, a testileg és lelkileg egészséges gyermekek felnevelésének fontosságát, és ebben a Szülők Háza kiemelt szerepét. Az ünnepségen felszólalt Király Nóra is, aki Gazdagrét önkormányzati képviselőjeként és négygyermekes anyaként évek óta segíti a családi központ működését. Regős Judit bízik abban, hogy hetedik év sikerei további lendületet adnak a Szülők Házának, és az elkövetkező években országszerte minél több Központ várhatja a szülőket és gyerekeket családsegítő szolgáltatásaival.

Oldjuk meg! – Miért jó, ha sportol a gyerek?

A születésnapra az intézmény rendszeres „Oldjuk meg!” klubdélutánjainak keretében került sor, ahol Regős Judit a résztvevő szülőkkel egy-egy, gyermekneveléssel, párkapcsolattal foglalkozó témát igyekszik feldolgozni. Ez esetben azt a kérdést járták körbe, hogy milyen jelentősége van a sportnak a sikeres gyermek felnevelésében. „Tanácsadói munkám során azt figyeltem meg, hogy azok a gyerekek, akik otthonról kevesebb támogatást tudtak kapni, viszont meghatározó jelentőséggel bírt életükben a sport, ugyanolyan sikeres emberekké tudtak válni. A tapasztalatom tehát azt mutatja, hogy a sportnak, és főleg a versenysportnak óriási jelentősége van, hogy sikeres felnőtt váljon a gyermekeinkből.”

A témáról Dr. Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitánnyal, jelenleg a Magyar Vízilabda Szövetség elnökével beszélgetett az intézményvezető. A jelen lévő szülők rengeteg hasznos tanáccsal térhettek haza. A négy évig Olaszországban gyerekekkel is foglalkozó sikeredző kihangsúlyozta:

A sport nem egy kötelező, hanem a gyerek által választott közösség, saját vállalás, amely felelősségérzetre nevel. A sportolással járó rendszeresség nevelő hatása a tanulási eredményekre is pozitívan hat, hiszen kényszeríti a gyerekeket megtanítani idejük okos beosztására. Gyerekkoromban nekem is akkor romlott le a tanulmányi eredményem, amikor eltört a karom, és nem járhattam edzésre. Megszűnt a szokásos rendszer az életemben, és ellógtam a délutáni tanulási időt is.” – emlékezett vissza Kemény Dénes.

Fontos továbbá, hogy a sportolás folyamatosan tágítja a gyerekek saját határait, amelyet megtapasztalva felnőttként minden más területen nagyobb teljesítményre képesek. „Az a gyerek, aki saját határait átlépve egyik nap leússza az ezer métert, másnap az ötezret, majd a tízezret is, az érettségin is bátrabban belevág egy olyan tétel kidolgozásába, amelyről először semmi nem jut eszébe, és felnőttként az életben is nagyobb önbizalommal próbálja a váratlan krízishelyzeteket megoldani.”

A sportág kiválasztásában érdemes első körben a testnevelő tanár szakmai véleményére hagyatkozni, és akár több sportágat is kipróbálni. Nagyon fontos, hogy a gyerek megtalálja azt a sportágat, amelyet örömmel űz, a pólóedző viszont kihangsúlyozta: „Az úszásnak a létfontosságú belső szervekre gyakorolt pozitív hatása bármely más sportban előnyhöz juttatja a sportolót. Véleményem szerint még az első osztályú focistáknak is fontos lenne heti egy úszóedzést tartani.” – vélekedett.

Így működik a Szülők Háza

A Szülők Háza Családi Konzultációs Központ a hiányzó láncszem a hazai családsegítő rendszerben.
A modell a 0-3 éves korú gyermekes családoknak nyújt alternatív gyermekellátási lehetőséget a bölcsőde, vagy családi napközik helyett/mellett.

A modell egyedülálló szakmai módszertana:

  • családias hangulatú közösségi tér kialakítása
  • családok fogadása szülőkkel vagy szülők nélkül
  • a gyerekek értelmi, érzelmi és szociális fejlődését szolgáló programokat, foglalkozásokat kínál
  • a családokkal speciális pszichológiai és szociológiai képzéssel rendelkező pedagógusok foglalkoznak, akik képesek a bizalomépítésre, a problémák feltárására és megoldására
  • a családok bizonyos problémáit sok esetben maga a közösség képes megoldani

 Szülők Háza Családi Konzultációs Központ

www.szulokhaza.hu