Jön a baba?

A 9 hónap izgalma, várakozása után végre közeleg a nagy pillanat, amikor kezünkbe vehetjük az addig csak elképzelt parányi babát. Sok kismama aggódik, hogy felismeri-e majd a szülés megindulásának jeleit. Meg tudja-e majd különböztetni a jóslófájásokat a valódi fájásoktól?

A szakemberek szerint az első gyermeküket várók általában kicsit korábban érkeznek a szükségesnél, pedig a vajúdás egy részét érdemesebb inkább a saját, megszokott közegben kivárni. Gyakran előfordul, hogy a valódi fájásnak vélt jósló-fájások miatt sietnek be a kórházba, és aztán csalódottan távoznak, mikor a szülészorvos közli, hogy még nincs itt az idő.

Jóslófájás, vagy valódi?

A jósló-fájások nagyon hasonlítanak a valódi fájásra. A pocak megfeszül, a fájdalom egy menstruációs görcsre hasonlít. Egy kis lazítás és egy óra segíthet abban, hogy meg tudjuk különböztetni őket egymástól. Ha a fájások nem sűrűsödnek, illetve rövid ideig tartanak és 1-1,5 óra után abbamaradnak, akkor csak jósló-fájásról van szó.

Honnan tudható, hogy itt az idő?

  • ha a fájások rendszeres időközönként, egyre sűrűbben jelentkeznek (a fájások 20-30 másodpercig tartanak és a menstruáció alatti erős görcsökre hasonlítanak.)
  • ha elfolyik a magzatvíz (színtelen, vagy opálos, szagtalan folyadék.)
  • ha a hüvelyből vér szivárog

A vérzést okozhatja a hüvely tágulása, de akár az orvosi vizsgálat, vagy szexuális együttlét után is bekövetkezhet, így nem feltétlenül a baba születésére utal. Ennek ellenére mindenképp szükséges orvosi kontrollt kérni! Amennyiben nagyobb mennyiségű vérzés jelentkezik, akkor mentőt kell hívni!

Mit vigyünk a kórházba?

Az előre gondosan összekészített kórházi csomagon kívül a kórházi felvételhez feltétlenül magával kell vinnie a várandós mama gondozási könyvét, a TAJ kártyát, a személyi igazolványt és lakcímkártyát. Amennyiben a kispapával nem házasok, akkor az apasági nyilatkozatra is szükségük lesz.

 

Szerző: Simó Tímea
Felhasznált irodalom: Pocakosnapló