Már 4 millió gyermek van veszélyben

Már 4 millió gyermek van veszélyben a Fölüp-szigeteken, ahol a valaha mért legnagyobb szupertájfun, a Haiyan pusztított. Az UNICEF még nagyobb erővel próbál segítséget nyújtani az érintett területeken.
Az UNICEF minden erejét latba vetve küld sürgősségi mentős egységeket és segélyeket a szupertájfun Haiyan sújtotta Fülöp-szigetekre.

Mintegy 3000 családnak elegendő, az életben maradáshoz nélkülözhetetlen, terápiás élelmiszert, egészségügyi készleteket és tiszta ivóvizet indítottak útnak az ország készleteiből, az elsődleges célpont a katasztrófa által leginkább érintett Tacloban térsége. “Amilyen gyorsan csak lehet mentőegységeket, segélyeket és egyéb eszközöket küldünk a gyermekek megsegítésére, akik legkiszolgáltatottabbak egy ilyen szintű válsághelyzetben” .– mondta Tomoo Hozumi, az UNICEF Fülöp-szigeteki képviselője. „ A segélynyújtást jelentősen megnehezíti az infrastruktúrában és távközlésben keletkezett kár. De mi minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy minél hamarabb eljuttassuk a segélyeket a gyermekekhez”.

Az UNICEF koppenhágai raktárából több mint 1.3 millió dollárnyi segélyt küldenek légi úton, ezzel további 10 000 családnak nyújtva segítséget, beleértve azokat is, akik a néhány napja történt földrengésnek estek áldozatul. A szállítmányok víztisztító tablettákat, szappant, orvosi készleteket, ponyvákat és mikrotápanyag kiegészítők tartalmaznak.

Azok a gyermekek, akiknek sikerült megmenekülniük a Haiyan szupertájfun borzalmai elől, most a vihar utóhatásaival kell megburkozniuk. A legnagyobb problémát az egészségi állapotuk okozza, hiszen a tájfun a vízellátási és csatornázási rendszereket is megrongálta, ami rohamosan növeli a fertőzés veszélyét. A gyermekeknek óriási szükségük van arra, hogy még ebben a krízis helyzetben is gyerekek lehessenek, vagyis, hogy biztonságos és védett környezetben tudjanak játszani és folytatni tanulmányaikat, míg szüleik újraépítik lerombolt házaikat és életüket.
„Ahogy egyre több információhoz jutunk a lesújtó válsággal kapcsolatban, egyre bizonyosabb, hogy a vártnál is több gyermek esett a tomboló vihar áldozatul” mondta Mr Hozumi. „ezekben a nehéz napokban az UNICEF minden erejével ezért küzd, hogy a gyermekek egészsége és biztonsága érdekében a létfontosságú segélyeket és eszközöket eljuttassa a térségbe”.

Az UNICEF Magyar Bizottsága várja a 136 66-os adományvonalra érkező hívásokat, mellyel 500ft-al segíthetik a segélyszervezet munkáját.

UNICEF