Az anyatej antioxidáns hatású?

Az anyatej az újszülöttek és csecsemők legtökéletesebb tápláléka, étele és itala egyben. Az anyatej ideális kombinációban tartalmazza azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, hormonokat, növekedési faktorokat és immunglobulinokat, amikre a megszületett gyermekek egészséges fejlődéséhez szükség van.
Koraszülötteknél a különféle szervek, így a tüdők funkcionális – és egyes esetekben strukturális – fejlődése csak a megszületést követő hetekben fejeződik be. Emiatt, a koraszülöttek klinikai ellátásának része a magas oxigénkoncentrációjú levegővel való ellátás (általában inkubátorban). A belélegeztetett, oxigénben gazdag gáz az oxigéntartalmú szabad gyökök képződését fokozhatja a koraszülöttek szervezetében. A szabad gyökök a sejtek létfontosságú komponenseinek (genetikai anyag, fehérjék stb.) a károsítása révén különféle betegségeket, gyulladásos folyamatokat idézhetnek elő.

A védelmező antioxidánsok

Hogyan védhető ez ki? A szabad gyökök károsító hatásától az antioxidánsok nyújtanak védelmet. Azonban a koraszülött még kifejletlen antioxidáns védekező rendszere nem tud kellőképpen védekezni a szabad gyökök megnövekedett mértékű jelenléte ellen. A természet azonban az anyatejet nemcsak kitűnő tápanyagként, hanem a koraszülött/újszülött/csecsemő számára tökéletes védelmet nyújtó anyagként alkotta meg. Az utóbbi évek kutatásai nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy az anyatej többféle antioxidánst is tartalmaz.
A legismertebb antioxidánsok közé tartozik a vízoldékony C-vitamin és a zsíroldékony E-vitamin. Emellett a többszörösen telítetlen zsírsavak is antioxidáns szerepet töltenek be a szervezetben. Továbbá, speciális, a szabad gyökök „semlegesítéséért” felelős enzimek sokasága is lényeges a károsodások megelőzésében. Az enzimek közül a kataláz, a szuperoxid-dizmutáz és a glutation-peroxidáz a legtöbbet tanulmányozottak. Lényeges tulajdonsága ezeknek az enzimeknek, hogy a működésükhöz különféle mikroelemek jelenlétét igényelhetik: réz, vas vagy cink nélkül nem képesek a feladatuk ellátni. Az előzőektől eltérő hatásmechanizmussal véd a szabad gyököktől a laktoferrin.

A legtökéletesebb antioxidáns az anyatejben van

Az előbb felsorolt antioxidánsok megtalálhatók az anyatejben. Napjainkban a tápszerek gyártói arra törekednek, hogy az anyatej összetételéhez minél inkább hasonlító tápszereket fejlesszenek ki. Emiatt találhatók meg az említett vitaminok és antioxidánsok (pl. laktoferrin) egyes tápszerekben is. A tápszerekben található C- és E-vitamin mennyisége sok esetben magasabb, mint az anyatejben lévő mennyiség. Vitathatatlan előnye ugyanakkor az anyatejnek, hogy összetétele, így például a C-vitamin-tartalma a tejelválasztás hónapjai során változik, mindig igazodik az újszülött/csecsemő igényeihez.
Bármilyen és bármennyi antioxidánssal is legyen dúsítva a tápszer, annak antioxidáns hatása elmarad az anyatejétől. Kutatások alapján megállapítható, hogy az anyatejjel táplált koraszülötteknél a szabad gyökökkel összefüggésbe hozható betegségek kialakulásának a valószínűsége kisebb, mint a tápszerrel tápláltaknál. Anyatejjel táplált koraszülötteknél ritkábban lép fel például a szemben található erek károsodásával járó koraszülöttkori retinopátia, vagy a belek gyulladásos betegsége, a nekrotizáló enterocolitis.

Az anyatej tárolása is befolyásoló lehet

Ma már egyértelmű, hogy az anyatejes táplálás jelentősebb antioxidáns védelmet nyújt, mint a tápszerek. Sok esetben nincs lehetőség az anya és koraszülött/újszülött közötti közvetlen kapcsolatra, a szoptatásra. Ebben az esetben a tej rendszeres fejése, gyűjtése ajánlott.
Megvizsgálták azt, hogy a különböző hőmérsékleteken történő tárolás hogyan hat az anyatej antioxidáns kapacitására. A tárolás során csökken az anyatej antioxidáns „ereje”, minél hosszabb ideig tart a tárolás, annál nagyobb mértékben. A fagyasztva (-20 ºC) tárolt anyatej antioxidáns kapacitása nagyobb mértékben csökken, mint a hűtőszekrényben (+4 ºC) tárolt anyatejé. Azonban bármilyen módon is legyen tárolva az anyatej, tárolást követően még mindig hatékonyabb antioxidáns, mint a tápszerek.

A csodálatos anyatej

Érdekes módon az anyatej nemcsak alacsony, de magas hőmérsékleten, pasztörizálás (rövid ideig magas hőmérsékleten történő hőkezelés) során sem veszíti el teljes mértékben antioxidáns tulajdonságát. Ez kíváncsivá teszi a kutatókat: pasztörizálás hatására az anyatej antioxidáns enzimei nagyrészt inaktiválódnak, funkciójukat vesztik; ennek ismeretében logikus a kérdés, hogy akkor milyen bio-molekulákhoz, enzimekhez köthető a megmaradó antioxidáns hatékonyság.
Az, hogy milyen, eddig nem ismert, vagy nem azonosított antioxidánsok találhatók még az anyatejben, amik a rendkívüli körülmények között is védelmet nyújtanak a koraszülötteknek, és védik az újszülötteket, csecsemőket, egyelőre felfedezésre váró rejtély a kutatók előtt.
Dr. Budai Marianna Ph.D.
szakgyógyszerész