Nátha és köhögés

A nátha és a köhögés a kisgyermekeket nevelő családok mindennapos gondjai közé tartozik. A gyakran ismétlődő orrfolyás és a szűnni nem akaró köhögés hátterében nemcsak a hörgők hurutja áll, hanem az alattomos gócként viselkedő arcüreggyulladás is.

Sok szülő töltött már álmatlan éjszakákat a gyermeke mellett virrasztva, ugyanis a száraz, izgatott éjszakai köhögés okozója a legtöbb esetben az arcüregek közvetítésével, a légcsövön át a hörgők felé haladó hurutos állapot. Gyermekeknél a hangszalag alatti néhány centiméteres légcsőszakasz nagyon hevesen reagál a bejutó idegen anyagokra. A minden előzmény nélküli, hajnali órákban jelentkező izgatott köhögés gyors lefolyású vírusbetegség miatt is kialakulhat.

A hirtelen létrejövő nehézlégzést okozó légcsőgyulladást kruppnak nevezzük. A légcsőhurutnak ezt a formáját nem előzi meg tartós orrfolyás és köhögés. 

Gondolatban tovább követjük az orrmelléküregek felől a tüdőbe jutó váladékcseppek útját. A légcső első osztódása a tüdő felé haladó két főhörgő. A jobb- és baloldali ága tovább ágazik apró hörgőkre. Ezek gyulladása a hörghurut, ami szinte soha nem önálló betegség, hanem egy komplex betegség része: az orr, a melléküregek, a garat, az orrgarat, a légcső gyulladásához társul. A köhögés állandó kísérő tünete a hörghurutnak, de nem minden köhögés vezethető vissza kizárólag a hörgők betegségére. Az apró légutakat bélelő hámréteg is duzzadásra hajlamos. Kiválthatják allergének vagy vírusok és baktériumok, esetleg mindezek együtt is. Hajlamosít rá a légszennyezettség, a dohányfüst, a száraz levegő és leginkább a meggyengült immunállapot.

A csecsemőket, különösen a duci testalkatúakat a hörghurut jobban megviseli, mint az óvodáskorú gyermekeket. A nagyobb gyerekek hörghurutja szerencsére nem okoz drámai tüneteket. Előfordul, hogy ilyen állapotban a közösségbe is bekerülnek, és a felköhögött váladékcseppek közvetítésével veszélyeztetik óvodástársaikat.

A nedves, hurutos köhögés miatt – főleg ha nagyon gyakori – hasi fájdalmat jeleznek a gyermekek. 

Egyrészt a köhögés megterheli a hasizmokat, másrészt a felköhögött váladékot lenyelik, és így a gyomor vagy az egész emésztőrendszer is hurutossá válhat.

Az utóbbi időben azt tapasztaltam, hogy az elhúzódó és/vagy kifejezettebb hörghurutnak vélt köhögés hátterében szerencsére kis kiterjedésű, nehezen észrevehető tüdőgyulladás áll.
A sápadtság, különösen a száj körül, az elesettség, a láz, az orrszárnyi légzés és a szűnni nem akaró köhögés hívta fel rá a figyelmet. Többnyire úgy alakul ki, hogy heveny hörghurut kapcsán az apró légutakban képződő, lefelé csordogáló váladék akadályozza a tüdőlebenykék légcseréjét, és azon a területen váladékpangás jön létre, ami kedvez a baktériumok elszaporodásának.

Kezelés hagyományos módon

A hörghurut ellen az orvos által rendelt gyógymódok mellett számos hagyományos kezelési mód áll rendelkezésre. Különféle nyákoldó hatású készítmények közül válogathatunk.

A szervezet „hidratálása”, bőséges, vitamindús folyadékkal való ellátása, a mellkas masszírozása, ütögetése, faggyúval való bekenése, a lakás és a légutak párásítása már bevált kezelési mód. Igen fontos a természetes ellenálló képesség folyamatos karbantartását jó táplálkozással, vitaminokkal, szükség esetén táplálékkiegészítőkkel. Mindezek csak akkor érik el a céljukat, ha az alapproblémát, a betegséget fenntartó orr- és melléküreg-gyulladást sikerül megszüntetni. Ehhez nem elég otthoni orrváladék-eltávolítás, bár ez fontos és szükséges. A hörghurutot fenntartó, azt előidéző orrmelléküreg-gyulladás kezelése szakorvosi feladat.

Dr. Somi Ildikó
gyermek fül-orr-gége szakorvos