Út a babavállalástól a fogamzásig

Fotó: gettyimages.com

A babavárás minden fiatal pár életében igen boldog időszak, gyakran megelőzi azonban egy hosszasabb várakozás, amit szívesen elkerülnének.

Korunkban egyre növekednek a fiatalok szervezetét is érő káros környezeti hatások, az oxidatív stressz, miáltal a szaporodásban való funkció is gyakran kárt szenved. Statisztikák szerint a fiatal párok 30%-a nehezen vagy egyáltalán nem éri el a kívánt terhességet. A meddőségért (12 havi sikertelen fogamzási próbálkozás) azonos mértékben felelősek a nők és a férfiak (40-40%), illetve egyidejűleg mindketten (20%).

A sikeres fogamzás és az egészséges baba érdekében a felkészülést érdemes az elhatározást követően azonnal megkezdeni mindkét félnek, valamint érdemes időben megtudni, ha valamalyikükkel gond van.

A terhesvitaminok mára már többnyire elegendő felkészülést kínálnak a női szervezet felerősítésére, de késlekedő fogamzás esetén módosított vitaminkészítményekre lehet szükség a genitális szervek fokozottabb vérellátásának támogatására. Férfiak esetében ugyancsak gyakran jelentkezik igény a megtermékenyítő képesség támogatására.

Férfigondok

A spermakép (spermiumok száma, alakja és mozgékonysága) az utóbbi negyven évben sokat rosszabbodott a magyar férfiak jelentős hányadánál, de hasonló statisztikákról olvashatunk világszerte. Az ondósejtek száma átlagosan a felére csökkent és a spermiumok mozgékonysága is gyengült. A probléma megoldására legtöbb esetben van segítség, azonban a leendő kismamák lombikbébiprogramban való részvételének elhatározása előtt ajánlott kipróbálni először egy természetes összetevőket (növénykivonatok, vitaminok, aminosav és nyomelemek) tartalmazó gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású férfikészítményt  és a nőknek szóló étrend-kiegészítő párját.

Fotó: 123rf.com

Az ásványi anyagok fokozott bevitele azért szükségesek, mert pl. a cink hiánya spermiumcsökkenést, a szelén hiánya motilitáscsökkenést (a spermiumok esetében mozgáscsökkenést- a szerk.) okoz. Klinikai vizsgálatok szerint a cink és folsav együttes alkalmazása növeli a spermiumok élettartamát. A termék összetevőinek szinergista (az összetevők együttes alkalmazásának – a szer.) hatása elősegíti a reproduktív szervek fokozott vérkeringését, egészségét.

A férfikészítmény

  • növeli a spermamennyiség képződését,
  • segíti a spermaminőség optimálását, ezáltal a nemzőképességet,
  • emelt mennyiségben tartalmaz vitaminokat, L-karnitint és Angelica sinensis-t, azaz kínai angyalgyökér kivonatát, amely a tradicionális távol-keleti gyógyászat évszázadok óta alkalmazott gyógynövénye(a hormonrendszer harmonizálására használják),
  • fő hatóanyaga a ferulasav, amelynek szaporodást elősegítő hatását az elmúlt években kutatások igazolták.

Klinikai kutatások

A készítmény megtermékenyítést elősegítő hatását először a Stanford University Medical School (USA) orvosai igazolták kettős vak, placebo-kontrollált kísérletben. Ha nem volt szervi vagy genetikai oka a meddőségnek, 3-6 hónapos kúra alatt a megtermékenyítő képesség egészségessé, normálissá vált és megtermékenyítést eredményezett. Átlagosan 55%-kal növelte a spermiumok számát és mintegy 33%-kal fokozta spontán mozgékonyságukat. Hazánkban a dr. Czeizel Endre orvosgenetikus vezette klinikai kísérlet az amerikai vizsgálatokhoz hasonló eredményeket mutatott.

Alkalmazása nem szervi eredetű megtermékenyítési problémák esetén ajánlott, de a teljesen egészséges férfiak részére is kedvező felkészülésként, hogy a megtermékenyítés során minél nagyobb számú, optimális állapotú spermium lehessen jelen. Ez segíti a babák veleszületett rendellenességeinek megelőzését.

A spermiumok kifejlődéséhez 74 nap szükséges, ez indokolja, hogy a tervezett fogamzás előtt legalább 3 hónappal ajánlott a férfiaknak elkezdeni a készítmény szedését a reproduktív szervek állapotának optimálására. Ennyi idő alatt érhető el a spermiumszám megnövekedése, amely a következő 3 hónapban is szinten marad a klinikai vizsgálatok adatai szerint.

Dr. Ősapay György
MTA doktora