Temető, halál, gyász és a gyermekeink – 2. rész

Cikkünk előző részében azt vizsgáltuk meg, hogy a gyermekek mely életkorban, hogyan tudják feldolgozni a halál tényét. Most pedig Makai Gábor pszichológus szakértőnk arról beszél, hogyan nyújthat segítő kezet egy szülő gyermekének a gyászfeldolgozás folyamatában. 

Cikkünk 1. részét ITT olvashatja el!

Beszélni kell a halálról az első pillanattól kezdve

Tudatosítani kell a gyermekben, hogy a szeretett személyt soha többet nem fogja látni. Ez kegyetlennek tűnhet, mégis azt szolgálja, hogy a gyermek érzelmileg el tudjon szakadni a hirtelen eltűnt személytől. Ezzel ellentétben, ha a szülő ködösít, akkor a gyermek újabb csalódást fog megélni, nem indul el a gyászfolyamat. Ahogyan a felnőttnél, úgy a gyereknél is megrekedhet a gyász feldolgozásának a folyamata. A gyermek rákérdezhet saját magára is, ha arról beszél a szülő, hogy egyszer véget ér mindenkinek az élete. Ilyenkor nyugodtan legyünk őszinték: „neked is véget fog érni, de ez olyan messze, messze van, hogy bele se tudunk gondolni”. Ha a gyerek a halálról való beszélgetés alatt vagy után megrendül, ne ijedjen meg a szülő.

Hagyja beszélni gyermekét a halálról, engedje kifejteni, hogy ő maga mit gondol a gyászról. 

Hiba a gyermek sírását csitítgatni, leinteni

Az érzelmek megélése az ő gyászmunkájának is a része.
A temetőbe a gyermek is elmehet, ha sokáig távol akarják tartani, akkor a kisgyerek a saját fantáziájába fog bújni, így benne torz, félelmetes kép fog élni. A család megéli a szomorúságot, ezért a gyerek is. Nem kell feltétlenül elmondani, hogy az elhunyt teste ott van, azt viszont igen, hogy itt emlékeznek a szeretett személyre. Vigyenek együtt virágot, a gyermek vegyen részt a rituáléban.

Így örökítjük tovább a rossz mintákat

Az esetek többségében, amikor a szülő fél a haláltól, gyermekét megpróbálja megóvni a vélt traumától. Pszichológusként úgy gondolom, hogy a szülő azt a mintát adja át gyermekének, amit ő maga kapott gyermekkorában. Ha a gyermek a halállal kapcsolatos szorongását nem tudja feldolgozni, akkor később ösztönösen saját gyermekét is távol akarja tartani a halál fogalmától, hiszen benne is mindez megoldatlan szorongást idéz elő.

Kérdéseivel fordulhat pszichológus szakértőnkhöz:  makai.pszichologus@gmail.com

Makai Gábor
klinikai szakpszichológus