Influenza vagy mellgyulladás?

Fotó: gettyimages.com

Ősszel és tél elején az emberek gyakran panaszkodnak arról, hogy influenza szerű tüneteik vannak. Abban az esetben, ha szoptató édesanyáról van szó mindig gondoljanak arra, hogy először ki kell zárni az esetleges mellgyulladást.

Mindkét betegség magas lázzal, levertséggel jár, de ha ehhez fájdalom vagy piros terület is társul a mellen, akkor valószínűleg a „szoptató anyák réme” mellgyulladás lépett fel. Ez a betegség főleg a szülést követő első 6 hétben jelentkezhet, de előfordulhat akár fél éves baba mellett is.

Mi a mellgyulladás?

Kétféle emlőgyulladás fordulhat elő, a nem fertőző elzáródott tejcsatorna okozta és a fertőző bakteriális eredetű. Tüneteik hasonlóak. Amikor nem sikerül a nem fertőző mellgyulladást hatékonyan kezelni, az emlőt kiüríteni, főleg ha sérült a mellbimbó, a gyulladás fertőzővé válhat.

Hajlamosító tényezők:

 • az emlő túltelítődése, későn elkezdett, ritka, órarend szerinti szoptatás,
 • ha a baba gyenge és nem szopik hatékonyan,
 • elzáródott tejcsatorna,
 • az anyatej túltermelése miatti tejpangás,
 • az emlő megnyomása pl. szoros melltartóval vagy biztonsági övvel,
 • stressz, kimerültség miatti gátolt tejleadás,
 • berepedezett, gyulladt mellbimbó,
 • a baba vagy a mama betegsége,
 • korán megkezdett vagy hirtelen elválasztás.

 Megelőzési tanácsok

 1. Az újszülöttet a szülés után lehetőleg azonnal szoptassa meg.
 2. A kicsit igény szerint szoptassa, akár 2 óránként és ha szükséges éjjel is.
 3. Szoptatás, illetve fejés előtt vagy alatt tegyen meleg borogatást a mellére. Kényelmes és hatékony, ha erre speciális mikrohullámú készülékben is melegíthető mellpárnát használ.
 4. Masszírozza a mellét a bimbó felé irányuló körkörös, gyengéd mozdulatokkal.
 5. A túltelítődött mellből óvatosan fejjen ki annyit, hogy a bimbóudvar és környéke fellazuljon, hogy a baba helyes technikával rá tudjon harapni.
 6. Változatos testhelyzetekben tegye mellre a babát, így más-más tejöblök ürülnek ki. Az elzáródott tejcsatorna is könnyebben megnyílik, ha a baba álla a beteg terület felé néz.
 7. A túltelítődött mellbimbó feszülését, duzzanatát csökkentheti speciális bimbókiemelő eszköz használatával.
 8. Szoptatás után fejje le a bent maradó tejet. Olyan mellszívót használjon, aminek stimuláló és fejő üzemmódja is van, ezért kíméletesen fej. Nagyon előnytelen, ha olyan készüléket használ, ami „erőből szív” és nem stimulációval. Az ilyen mellszívó csak a bimbó környékéről üríti ki a tejet, ugyanakkor a bimbóudvar is megduzzad és még fájdalmasabbá válik.
 9. Különösen fontos a higiénés szabályok betartása. Kezét mindig alaposan mossa meg mielőtt melléhez nyúl. Gyakran cserélje a melltartóbetétet.
 10. Tévhit, hogy a lázzal járó emlőgyulladás esetén nem szabad szoptatni. A szoptatás folytatása nem jelent veszélyt, hiszen ugyanazokat a baktériumokat hordozza a mama és a baba. A picik tudják legkíméletesebben kiüríteni a mellet, segíthetnek megoldani a tejpangást, túltelítődést.
 11. Abban az estben, ha piros a mellük, fájdalmuk van, nem ürül megfelelően az anyatej, vagy lázasak ne késlekedjenek, kérjék orvos és védőnő segítségét, nehogy emlőtályog alakuljon ki, mert akkor bizony már nem lehet szoptatni!

Segítség a szoptató anyának

Néphagyományok szerint a megszült édesanyának családja vitte az ételt a ”koma tálat”, hogy minden erejét a baba szoptatására tudja fordítani. Kérem, hogy segítsék a szoptató édesanyákat, hogy minél tovább tudják a pótolhatatlan anyatejet biztosítani babájuknak.

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő