Elválasztás? Elválasztódás?

Az elválasztás és az elválasztódásban egyetlen közös elem van: az, hogy megkezdésekor még szopik a baba.

Az elválasztás

Az elválasztás az anya akaratának érvényesülése az ő elhatározása, hogy bizonyos határidővel abbahagyja a szoptatást. Annak megfelelően, hogy mennyire sürgeti az idő, például visszamegy dolgozni, szerencsés ha fokozatosan, egy-egy szoptatás kiváltásával oldja meg a kérdést. A mama egészsége miatt is fontos a fokozatosság (az esetleges tejpangás megelőzése) és a kicsi is tud alkalmazkodni. Tehát ezt a folyamatot az édesanya irányítja.

Az elválasztódás

Az elválasztódás szinte magától megy végbe, beavatkozás nélkül amikor a kicsi éretté válik rá. Ez az előnyösebb gyermeknek és mamának egyaránt.
Minden kisgyermek önálló személyiség, ezért egyéni eltérések figyelhetők meg az elválasztódásban. Vannak országok, ahol természetes, hogy a gyermek még két éves kora körül is szopik. Hazánkban a szoptatási időszak a kicsik egy éves kora körülig tart. Az elválasztódásnak tehát nincs abszolút menetrendje, sem szabályai.

Szoptatás kiegészítő táplálással

Szerencsés, ha egy éves korig az anyatej a csecsemő elsődleges tápláléka. Az új ételek bevezetése ne a szoptatás helyettesítésére vagy befejezése miatt történjen, hanem annak kiegészítésére. Hat hónapos kor után a kizárólagos anyatejes táplálás már nem fedezi optimálisan a csecsemő igényeit. A picik többsége hat hónapos kor után válik alkalmassá egyéb táplálék fogyasztására is. Ennek jelei, hogy felül a baba, megfogja az ételt, szájába teszi, rágcsálja és nyelvével nem löki ki.

Az új ételek adásának nincs szigorú sorrendje, de arra ügyelni kell, hogy egyenként vezessék be és közöttük legalább három-öt nap teljen el.

A tápszeren kívüli ételek bevezetése

Bevezetésük a folyékony-pépestől a szilárd ételekig folyamatosan történik, mint típus, mint állag szempontjából. Nagy jelentőségű, hogy az időpontot jól válasszák meg a mamák, amikor már a csecsemő fizikai fejlettsége és állapota, valamint a pszichés tényezők is lehetővé teszik. Ez az időszak a későbbi problémák – allergiák, hiányállapotok, rossz étkezési szokások stb. – kialakulása szempontjából is meghatározó.

Az első próbálkozások lehetnek gyümölcsök, rizs (gluténmentes) vagy búza, árpa, rozs (glutén tartalmú) cereáliák és főzelékek. A bevezetés sorrendje nem szigorú, de a fokozatosságra törekedni kell, hogy a fent leírt problémákat elkerüljük és az anya-gyermek kapcsolat se sérüljön. Egyszerre csak egy ételt kis mennyiségben 10-20 grammot adjanak fokozatosan emelve az adagot úgy, hogy kettőtől négy hét alatt egy szopást helyettesítsenek. Az új ételek néhány nap különbséggel kövessék egymást, de abban az esetben, ha a baba nem fogyasztja szívesen, semmiképpen se erőltessék tovább.

A babáknak tervezett speciális etetőháló használatával a kicsik élvezhetik az egészséges, természetes ízeket és a szilárd ételek előnyeit a fulladás veszélye nélkül. Tehetnek a hálóba az életkoruknak megfelelő friss gyümölcsöket, zöldségeket, de pároltat vagy főttet is. Melegen is ehet belőle a baba akár párolt vagy főtt húst, halat. Nem kell közben aggódniuk a mamáknak, hogy megakad az étel a pici torkán. A babák az asztalnál az etetőszékükben ehetnek egyszerre a család többi tagjával. A tartós szoptatást is támogatja, mert nem zavarja meg a csecsemő szopási kedvét, készségét a cumisüveges etetéssel ellentétben. Jól szopó kicsik is boldogan elfogadják!

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő