Korlátozzuk a dohányzást?

10-ből 4 lakos teljes mértékben egyet ért a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel, további közel 50 százalékuk a korlátozás szükségességét támogatja, de a tervezett intézkedést túlzónak tartja – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu megbízásából készített.

A dohányosok szerint eltúlzó az új szabályozás

Az intézkedés értelmében 2012. január 1-jétől tilos lesz a dohányzás a közforgalmú intézményekben – többek között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken –, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban és a játszótereken.A dohányosok ötöde nem ért egyet a tervezettel.A dohányzók és nemdohányzók véleménye ebben a kérdésben jelentős különbséget mutat. Ez előbbi csoportban ugyanis 20 százalékos a teljes mértékben elutasítók aránya, és jelentős többségük (60%) inkább csak a korlátozás szükségességével ért egyet, de a megadott feltételek mellett túlzónak tartja azt.Az intézkedéssel szemben főként az erős, naponta legalább több mint 20 szál cigarettát elszívók és a legfiatalabbak a legelutasítóbbak.

A nemdohányzók üdvözlik a kezdeményezést

A cigarettával nem élők esetében az arány – nem meglepő módon – azok irányába tolódik el, akik maximálisan egyet értenek a törvénnyel, és nagy többségük nem tartja túlzónak a korlátozásokat.A végzettség emelkedésével nő az intézkedéssel teljes mértékben egyet értők aránya: az alapfokú végzettségűek több mint fele, míg a felsőfokúaknál ez az arány 68%. Érdekesség, hogy a legfiatalabb (18-35 év) körében lényegesen magasabb (76%) a maximálisan támogatók aránya, mint idősebbeknél.A nemdohányzók 51 százalékát egyébként kifejezetten zavarja a cigarettafüst, és ha csak teheti, kifejezetten kerüli a füstös helyzeteket. További 41 százalékukat is irritálja, de ha szükséges alkalmanként elviseli. Csupán egy kisebbséget nem zavarja egyáltalán, ha dohányoznak a környezetében.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. 2011 októberében online, önkitöltős, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a hazai lakosság dohányzással kapcsolatos véleményét, attitűdjét. A kitöltők száma összesen 664 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor (18+) és nem alapján országosan reprezentatív.Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft.

www.patikamagazin.hu