Kínzó köhögés

A köhögés nem betegség, hanem egy hasznos védekező reflex a szervezet részéről, melynek célja a légutakba került idegen anyagok eltávolítása, vagy a légutakban túltermelődött váladék kilökése.

  • A legtöbb ember éber állapotban óránként egyszer-kétszer köhint, az ennél gyakoribb köhögés azonban rendellenesnek tekinthető.
  • A köhögés nem mindég a légutak betegségét jelzi, hanem reflexes úton idegrendszeri, emésztőszervi és szívbetegségek is kiválthatják.
  • A köhögés jellege, gyakorisága és napszaki változása olyan jellegzetes lehet, hogy az orvost eligazítja a korismeret felállításában. Nagy segítséget jelent, ha a szülő megfigyeli, hogy kicsinye mióta, hogyan és milyen jelleggel köhög. Mert a köhögés gyógyítása ezek függvényében történhet köhögéscsillapítóval, köptetővel illetve nyákoldóval.

Száraz köhögés

Ha a kiváltó ok a füstős, száraz szobalevegő, a virágpor vagy más idegen test, akkor száraz köhögés jelentkezik és addig tart, amíg az okozat megszűnik.

Száraz köhögést okoznak bizonyos vírusok is, melyek kiterjedt gyulladással, a nyálkahártyák károsításával azok receptorainak ingerlésével váltanak ki akár hetekig tartó köhögést.

Ha a kiváltó ok ismétlődik, vagy huzamosabb ideig fennáll, az elhúzódó száraz köhögés igen kellemetlen kínzó érzés, kifárasztja a beteget, és ezért csillapítást igényel. A köhögés csillapítása orvosi feladat, a köhögést csillapító gyógyszerek csak az orvos által írt receptre kaphatók és adagolásuk szigorúan betartandó.

Hurutos köhögés

A hörgök gyulladásos megbetegedése során a légutak nyálkahártyáinak mirigyei a szokásosnál nagyobb mennyiségű váladékot termelnek, hogy ezáltal is segítsék a légutak tisztulását, gyógyulási lehetőségét. Ilyenkor hurutos köhögés jelentkeznek több-kevesebb váladék felköhögésével.

  • Ha a köpet sűrű, kiköhögése nehéz, akkor köptető készítmény adása javasolt. Számos gyógyszer és gyógynövény alkaloidja ismert (ipekakuána, kakukkfű, lándzsás útifű, borostán-levél, stb.), melyek fokozzák a mirigyek nyáktermelését, felhígítva, megnövelve a köpet mennyiségét, segítik annak felköhögését, kiürülését. Ezek a készítmények naponta 3-4 alkalommal is bevehetők. A köptető készítmények vény nélkül is kaphatók. Egy részüket a társadalombiztosító is támogatja, ezek receptre felírva olcsóbbak.
  • Idült légzőszervi betegségben (tüdőtágulat) vagy légúti szűkülettel, légúti görccsel járó betegségnél (asztma), mucoviscidiozisnál, gennyes hörgő- vagy tüdőgyulladásnál, és a még erőtlenül köhögő kisbabáknál, a sűrű, tapadós köpet kiköhögése kiürítése nehezített, gyakran lehetetlenné válik és fennáll a fulladás veszélye. Az alapbetegség kezelése mellett a váladék lazítására nyákoldó készítményt adunk. Ezek az úgynevezett mucolitikumok nem csak hígítanak, hanem a köpetet alkotó részecskék kémiai szerkezetét bontják szét, ezzel elfolyósítják a nyákot és a gennyet, megkönnyítve a kiürülésüket. A nyákoldókat elég naponta 1-2 alkalommal bevenni, mert a már elfolyósodott váladék nem tapad újra össze. A nagy mennyiségű pangó folyadék veszélyes lehet, ezt ki is kell köhögni, vagy ha erőtlen a beteg, akkor le kell szívni. Mozgásképtelen beteget és kisbabát a nyákoldó készítmény beadása után 3-4 óráig nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Hasra fektetéssel, a has alá összehajtogatott törölközőt téve (hogy a fej 10-15 c-vel alacsonyabbra kerüljön) és köhögéskor a hát (a két lapockák közti rész) gyengéd ütögetésével segíthetjük a nyák ürülését.
  • Szükség esetére gondoskodni kell a nyákszívásról. Fontos tudnivaló, hogy kisbabának, kisgyereknek, magatehetetlen betegnek éjszakára nem szabad nyákoldó gyógyszert adni.

Nagyobb gyereket lehet biztatni a köhögésre, az orrfújásra

Ötéves korig a gyerekek nem tudják alaposan kifújni az orrukat. A garaton hátrafolyó nyák, köhögési rohamokat okozhat. A nyák felülfertőződve, szövődmények kialakulásához vezet. Leggyakoribb szövődmény az orr melléküregeinek gyulladása. Az üregjáratokban pangó váladék pedig, reflexes úton száraz nehezen csillapítható köhögést okoz. A kisgyerekek orrjáratában felgyülemlett orrváladék eltávolítására, porszívóra szerelhető vákuumos orrszívó használata ajánlott. Gőzölni és meleg vizes párologtatót használni csak az orvos utasítására szabad. A nyákoldó és a nyáktermelést szabályozó gyógyszereket, a társadalombiztosítás nem támogatja, receptre felírva sem olcsóbbak.

A nem légúti eredetű köhögések

És vannak köhögések, melyek nem légúti eredetűek, gyógyításuk más módon történik. A kisbabáknál is találkozunk ártalmatlan köhögéssel. Számos izgató anyag okozhat hosszabb-rövidebb ideig tartó köhögési ingert. A nagyvárosokban sétáló, babakocsiban az autók kipufogói szintjén „levegőző” kisbabák, nagyon sok füstöt, allergiát okozó szennyező részecskét, a járókelők, és hobbiállataik által felkavart ürülékkel szennyezett port, szívnak be. Figyelmeztető jel kell, hogy legyen, a séták alkalmával jelentkező orrdugulásuk, tüsszögésük, köhögésük. A kisbaba gyakran kommunikáció céljából is köhint. Ha unja a vele való foglalkozást, testbeszéddel fejezi ki nemtetszését: tüsszög, sóhajt vagy köhécsel.

A nagyobbak gyakran köhögnek utánzási céllal, de köszörülhetik torkukat figyelemfelkeltő céllal, és gyakran köhécseléssel leplezik zavarukat. Stressz, vagy feszült idegállapot (melynek leggyakoribb oka az iskolafóbia, a családon belüli feszültség, vagy valamilyen szorongásos betegség) is jelentkezhet köhögés formájában.

És az időnként jelentkező ok nélküli köhögés lehet csupán egy a sokféle „rossz szokás” közül. Mindezekre jellemző, hogy alváskor nem jelentkezik. Az ártalmatlan köhögésnek is jelzés értéke van. Felismerése, és a kiváltó okok elkerülése a köhögés megszűnése mellett, számos pszichés betegség megelőzését is szolgálja.

Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász