Gyermekkori ekcéma elváltozásai

Fotó: gettyimages.com

Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, egyre kevesebbet vagyunk a szabad levegőn, és ezzel párhuzamosan több időt töltünk a lakásban, vagy más zárt helyen. Amikor a fűtés is beindul, a lakás és az iskola-óvoda levegője is egyre szárazabb, ami az egészséges gyermekek bőrét is igénybe veszi. A veleszületetten száraz bőrű kicsiknél a tünetek nyáron spontán is javulnak, ősszel-télen viszont ismét romlanak.

Ha valakinek arra hajlama van, kialakulnak az atópiás dermatitisz, a gyerekkori ekcéma jellegzetes elváltozásai.

Bőrszárazság, viszketés

Az első és legfontosabb tünet a bőr szárazsága, valamint a viszketés. Pár hónapos korban az arcon és a hajas fejbőrön látjuk a jellegzetes, hámló, vöröses színű foltokat, később a törzsön is kialakulnak a hasonló elváltozások. Az első tünetek megjelenésekor már érdemes orvoshoz fordulni. Ilyenkor igyekszünk a családot megnyugtatni, és elmondjuk, hogy a spontán kiújulásra hajlamos betegség általában télen, hidegben romlik, nyáron javul.

Minden olyan esemény, ami a kisgyermek életét negatívan befolyásolja, legyen az lázas vagy fertőző betegség, vagy családi esemény, pl. kistestvér születése, a tünetek kiújulásához vezethet.

Kisebesedett bőrfelületek a kicsin

A második életév után gyakran spontán gyógyulást észlelünk, vagy a folyamat átalakul, és a csuklókon ill. a végtagok hajlatainak területén látjuk a kevéssé nedvedző, hámló plakkokat. A rendszeres viszketés és vakarás miatt az ekcémás területeken sebek jönnek létre, melyeken át behatolhatnak a kórokozók, felülfertőzést okozva. Ebben az esetben már nem elég a szárazságot és a gyulladást kezelni, szükség van a fertőzés gyógyítására is. Ilyenkor gyakran antibiotikumot is be kell vetnünk a javulás érdekében.

Allergia is okozhatja

Ha azt látjuk, hogy egyes élelmiszerek fogyasztása után a plakkok nagyobb felületen jelennek meg, erősebb lesz a viszketés, gyanús, hogy erre az ételre allergiás a gyermek. Leggyakoribb allergén ebben az esetben a tehéntej, de nem ritka a tojásfehérje, a szója, a búza, vagy a halak által kiváltott rosszabbodás sem. Ha egyértelműen kiderül az érzékenység, természetesen ezeket az élelmiszereket el kell hagyni.

Ha egy csecsemő családjában volt már ekcémás, vagy más, ún. atópiás csoportba sorolható betegség – pl. szénanátha, asztma, allergiás kötőhártya gyulladás-, legjobb, ha minél tovább anyatejes táplálást, ha ez nem megoldható, hypoallergén tápszert kap a gyermek. A tehéntej bevezetésével ebben az esetben tovább kell várni, mint azoknál a gyerekeknél, akiknek családi anamnézise negatív. (Szerencsére egyre több anyuka felismerte már a szoptatás jelentőségét, és sok pici kap 6 hónapig kizárólag anyatejet.)

A tüneteket ronthatja a nem megfelelő ruhanemű is

Jó, ha nem túl szoros, pamutból vagy cérnából készült, mosás után alaposan kiöblített ruhákat hordanak a kicsik. Nem megfelelő a szőrös, gyapjúból, mohair-ből, sok műszálat tartalmazó anyagból készült ruházat. Lehetőség szerint kerülni kell a túlzott izzadással járó tevékenységet, és ha a gyermek tünetes, ne hordjuk uszodába se.

Óvatosan a vízzel

Tünetmentes állapotban nem tilos az úszás, de utána alaposan, megfelelő mosdószerrel kell zuhanyozni.Az esti fürdések hosszát is minimálisra kell csökkenteni, és tilos a szárító, irritáló tusfürdők, szappanok használata. Olajfürdők, mosdókrémek nem károsítják a száraz bőrt, sőt ha törölközésnél csak leitatjuk a vizet, nem pedig erősen dörzsöljük a babát, már tettünk egy lépést a javulás felé.

Ami segíthet

Ha a helyes táplálkozás, öltözködés és mosdószer nem elegendő, bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki felírja a tüneteknek megfelelő legjobb kezelést. Lehet, hogy csak bőrnyugtató krémet ajánlunk, de lehetséges, hogy szteroid tartalmú, vagy lokális immunmoduláns kenőcsöt, szájon át antihisztamin cseppeket, tablettát is alkalmazni kell a panaszok csökkentése, a viszketés mérséklése és a kis beteg közérzetének javítása érdekében.

Dr. Vass Ilona
bőrgyógyász