Merre tovább? – Munkavállalás gyerekkel

Az álláskereső oldalakon számtalan cikk szól arról, hogy mit mondjunk, hogyan viselkedjünk, milyen ruhát viseljünk egy állásinterjún. De ha anyukaként (egy, vagy netán több gyermekkel) vágunk bele a munkakeresésbe, akkor speciális tanácsokra lesz szükségünk.

Nem árt, ha egy nőnek már a várandóssága felismerésekor van elképzelése arról, hogy hogyan képzeli a karrierjét a továbbiakban. A munkahelyre való visszatérést már nagy pocakkal el kell kezdeni előkészíteni. Mint ahogy az is nagyon fontos, hogy a kismama ismerje az őt védő munkajogi rendelkezéseket (http://www.ugyvedmediator.hu/hu/blog/51-kismamak-munkajogi-vedelme ), annak érdekében, hogy munkáltatója ne tudja kellemetlen helyzetbe hozni.

Ha mégis úgy alakul, hogy a korábbi munkahelyünkre már nem tudunk, vagy nem akarunk visszamenni, és másik állás után kell nézni, akkor se essünk kétségbe! Az alábbi tippek segítségével felkészülhetünk az állásinterjúkra.

Mit kell átgondolni?

Ha anyaként szeretne visszatérni a munkaerőpiacra, mindenekelőtt a következőket érdemes átgondolnia:

 • Tudatosítsa magában, hogy mi a cél, és készüljön fel lelkileg arra, hogy elszakadjon gyermeke(i)től (ez nem mindig olyan egyszerű.)
 • Gondolja át, milyen segítségre, támogatásra számíthat a párjától, és a tágabb családi körtől, kit tud mozgósítani, ha segítségre lesz szüksége, hogyan oszthatók meg a feladatok (ki megy majd a gyerekért a bölcsibe/oviba stb.)
 • Erősítse meg a saját önbizalmát: ne gondolja, hogy ha egy kicsit kiesett a ritmusból az otthon töltött évek alatt, akkor kevesebbet ér! Tisztázza magában, milyen pozitív képességei vannak, mik az erősségei!
 • Igyekezzen naprakésszé tenni tudását. (Akár egy tanfolyam, vagy internetes utánaolvasás is segítségére lehet ebben.)
 • Készítse fel a gyermeke(ke)t is a változásra, és arra, hogy ezután kevesebb időt fognak tudni együtt tölteni.

A legfontosabb kérdések, amit saját magunknak fel kell tennünk még mielőtt belevágunk az álláskeresésbe:

Hogyan képzelem el a további életemet? Szeretném-e megtartani a korábbi munkahelyemet? Azon a pályán vagyok-e, ami igazán nekem való? Mi a fontos számomra: egy olyan munkahely, ami kihívást jelent, és ahol megvalósíthatom önmagam, vagy elsősorban az, hogy össze tudjam egyeztetni a munkát a családdal, és keressek annyit, amennyiből meg tudunk élni?

Az álláslehetőségek felkutatásakor például az alábbi oldalak lehetnek segítségünkre: www.cvonline.hu, www.jobmonitor.hu, www.profession.hu, www.topjob.hu.

Önéletrajzírás, pályázat

Már egy jó ideje az amerikai típusú önéletrajz („cv”) a trend, de kezd elterjedni az EU-s önéletrajz is. Az amerikai típusú önéletrajz mindig a legfrissebb munkahellyel kezdődik, és visszafelé haladunk az időben a felsorolásokkal. A lényege az áttekinthetőség, a tárgyszerűség. Bármi, amit hozzá szeretnénk fűzni, csak a motivációs levélbe kerülhet – ami viszont fontos tartozéka a cv-nek.

A motivációs levél tartalmazzon minden releváns információt végzettségünkről, tapasztalatunkról, ambícióinkról, és jelölje meg, miért jelentkeztünk az adott pozícióba. Lehetőség szerint legyen a levél egyedi és figyelemfelkeltő. (Az interneten számtalan önéletrajz- és motivációslevél-mintát lehet találni.)

Milyen ne legyen a motivációs levél?

Ne legyen szokványos, unalmas, amit a HR-es kollégák már kétezerszer láttak, olvastak. Ez például teljesen elcsépelt:
„Tisztelt XY! Az Önök által meghirdetett x pozíciót szeretném megpályázni. Mint ahogyan önéletrajzomból is kitűnik, több mint X éves tapasztalattal rendelkezem, és nagy gyakorlatot szereztem x vonalon…”

A legjobb kísérőlevelek akkor születnek, ha valóban ismerjük a céget, illetve ennek hiányában körültekintően beszereztük a szükséges információkat, és rászántuk az időt az érvrendszer megtervezésére, amelyekkel meg szeretnénk győzni a munkáltatót arról, hogy mi vagyunk a legjobb választás a pozícióra! Vagyis érdemes időt szánni a motivációs levél megírására.

Ha interneten jelentkezünk a meghirdetett pozícióra, önéletrajzunkat külön dokumentumban illik csatolni (ha kérték, akkor idegen nyelvű változatát is külön.) Az e-mail szöveges részébe pedig bemásolhatjuk a motivációs levelünket annak érdekében, hogy a címzett már a levél megnyitásakor olvashassa azt. (Fontos! Motivációs levelet mindig küldjünk, akkor is, ha külön nem kérték.)

Állásinterjú

Egy állásinterjún a legjobb formánkat kell hoznunk, ezért több dologra oda kell figyelni.

1. Öltözködés

 • A külső ugyan nem minden, de azért sokat elárul rólunk, és azzal is mindenki tisztában van, hogy az első benyomás kulcsfontosságú. Ezért nagy gondot kell fordítanunk öltözködésünkre, ha állásinterjúra megyünk. Kulcsszavak: ápolt, igényes, diszkrét, visszafogott. Ezenkívül feltétlenül a munka jellegének megfelelően öltözzünk, hiszen ez is a profizmust sugallja.
 • Ahhoz, hogy magabiztosnak érezhessük magunkat az interjún, az kell, hogy tudjuk magunkról, hogy az öltözékünk kifogástalan. Ennek érdekében jó előre össze kell válogatni a ruhadarabokat és kiegészítőket. Szánjunk időt (és persze pénzt is) arra, hogy összeállítunk 2-3 „interjúzós szettet” magunknak. (Azért kell 2-3 különböző öltözék, mert nem ritka a többfordulós felvételi eljárás, ahol minden alkalommal eltérő ruhában illik megjelenni, és persze az évszakok is behatárolnak.) Legbiztosabb, ha már előző este kikészítünk mindent. Jó tanács: jegyezzük fel, hogy mikor, melyik összeállításban jelentünk meg az egyes interjúkon, hogy ne keveredjünk össze, ha „második körös” találkozókra kerül a sor.

Legjobb választás állásinterjúra nőknek, anyukáknak:

 • semleges színű kosztüm, olyan hosszúságú és szabású szoknyával, amiben kényelmesen le lehet ülni,
 • a kosztümhöz passzoló blúz,
 • csinos, de konzervatív cipő, testszínű harisnya,
 • visszafogott ékszerek és kiegészítők (kerüljük a sok bizsut),
 • natúr smink, frissen mosott haj, leheletnyi parfüm,
 • ápolt kezek és körmök.

2. Testbeszéd

Kézfogásunk legyen határozott, és mindig keressük a szemkontaktust. Ha netán remegne a kezünk, azt kiválóan leplezhetjük, ha összekulcsoljuk a kezeinket.

3. Miket mondjunk?

Ahhoz, hogy igazán meggyőzőek lehessünk, már előre fel kell építeni egy stratégiát, egy érvrendszert, és gyakorolhatunk is otthon, hogy minél hitelesebbek lehessünk majd „élesben”. (Gyakoroljunk egy barátnővel, vagy a párunkkal: tegyen fel kérdéseket, mintha ő lenne a felvételiztető, mi pedig próbáljunk összeszedetten válaszolni ezekre.)
Amit biztosan meg fognak kérdezni: hogy miért szeretnénk a cégnél dolgozni? Ezért erre mindenképpen kell, hogy legyen egy kész, frappáns válaszunk. Ehhez természetesen tájékozódni kell a cégről már előre, de ezt ugye nem is kell külön mondani!

Beszédünkben ne legyünk terjengősek, hanem határozottan, összeszedetten, és szabatosan beszéljünk – persze a ló túloldalára sem kell átesni, ne úgy tűnjünk, mintha épp vizsgáznánk.

4. Megkérdezhetik-e, hogy van-e gyerekem?

Nekünk, anyukáknak rémálmunk, amikor az interjúztató a családi állapotunkat, gyermekvállalásra irányuló terveinket és/vagy gyermekeink számát, életkorát, kezdi firtatni.

Lehet helye a magánéletre vonatkozó kérdéseknek is egy interjún, hiszen méltányolható érdeke a munkáltatónak, hogy minél jobban megismerhesse a jelentkezőt. De amit nem lehet: a magánéletre, családi állapotra vonatkozó információk megadása nem lehet elvárás a munkavállalóval szemben, és nem befolyásolhatják ezek a felvételről való döntést. Ha egy cég ilyen jellegű információk megadására kötelezi a jelentkezőket vagy munkavállalóit, és ezen információk birtokában válogat közöttük, akkor megszegi az egyenlő bánásmód követelményét. (Ilyenkor az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz lehet fordulni.)

Az állásinterjún nem célszerű eltitkolni, hogy családanyák vagyunk, de röviden utalhatunk arra a tényre is, hogy előre megszerveztük a munkába való visszatérésünk körülményeit. És fontos, hogy ezt valóban tegyük is meg: találjunk ki és valósítsunk meg egy jól működő rendszert! Hogyan fognak kinézni a munkás hétköznapok, ki viszi majd reggel, és ki hozza el a bölcsiből, oviból a gyereket? Hogyan lehet majd megoldani a gyermek felügyeletét, ha (és közösségbe kerülve ez gyakori) megbetegszik? Vonjuk be a családtagokat! A munka és a család között nem könnyű egyensúlyozni, és csakis úgy sikerülhet egy harmonikus életformát kialakítani, ha van kire számítanunk.

Cikkünk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült, és nem minősül jogi tanácsadásnak. Ha bizonytalan a munkába való visszatéréssel kapcsolatban bármilyen jogi kérdésben, forduljon ügyvédhez, jogi szakértőhöz.

Dr. Frei Anita
ügyvéd, mediátor
web: www.ugyvedmediator.hu