Szükséges új kismamavitamin?

A várandósság a nők életében a legboldogabb időszak, de nem csak boldog, hanem aggódással teli is, hiszen mindannyian egészséges csecsemőre vágyunk, s ezért mindent meg is teszünk. A „babaprojekt” sok odafigyelést igényel a leendő kismamától, mert a babavárás rendkívüli megterhelést jelent a női szervezetre. Az utóbbi két évtizedben nagyszerű terhesvitaminok segítették a kismamákat. Miért lenne szükség újabb terhesvitaminok bevezetésére?

Klinikai eredmények

A hazai szülészeti klinikákon összegyűlt tapasztalatok és nagyszámú várandós nőnek az Egyesült Államok hasonló intézményeiben rögzített klinikai vizsgálati eredményei mind több, új összefüggést mutatnak a kismamák táplálkozása, mikrotápanyag-bevitele és a várandósság lefolyásának egészsége vagy anomáliái között. Az adatok metaanalízise rámutatott arra, hogy egyes vitaminok és nyomelemek fokozottabb bevitele kedvezőnek bizonyult a meddőséggel, a koraszülések gyakoriságával szemben, vagy csökkentette a preeclampsia és a hipotireózis okozta problémák bekövetkezésének gyakoriságát. Kedvező hatás mutatkozott az újszülöttek veleszületett betegségeinek visszaszorításában is. Az új tudományos eredmények figyelembevételével a gyógyszercégek világszerte megújítottak számos bevált terhesvitamint.

Komplex mikrotápanyag-összetevők

Egy újonnan fejlesztett terhesvitamin összetétele többnyire megőrzi a forgalomban lévő vezető terhesvitaminok hatóanyag-összetételét, csak néhány komponens mennyisége módosul, valamint néhány az utóbbi időben fontosnak talált összetevő kerül bele. Így jelenleg 26 komponenst találnak fontosnak a szakemberek, 14 vitamint/provitamint, 11 nyomelemet és ásványi anyagot, valamint a DHA+EPA ómega-3 zsírsavakat.

A korábbi és az újabb készítmények megegyező mennyiségben biztosítják a legfontosabb magzatvédő vitaminokat: folsav, B2-, B6- és B12-vitamint, valamint a vérképzéshez szükséges vasmennyiséget. A szinte minimális követelményként ajánlott 800 μg folsav csökkenti a nyitott gerinc, a szájpadhasadák születési rendellenességek kialakulásának kockázatát.

Újdonságok, módosítások

Az A-vitamin fontos a habituális vetélés megelőzésére, és szükséges a magzati szövetnövekedéshez, csontfejlődéshez, segíti az anya fertőzések elleni védelmét, legfőképpen a légúti fertőzések esetében. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja. Új kutatások szerint ajánlatos az A-vitamin egy részét, felét provitaminként juttatni a szervezetbe.

Koraszülés, vetélés, depresszió visszaszorítása

A D3-vitamin-hiány országos jelenség, a lakosság mintegy 80%-át érinti. Az OÉTI által egyelőre hivatalosan javasolt RDA értékkel (200 NE) szemben a kutatások, ezt követően a magyar orvostársadalom felnőtteknek napi 1000–2000 NE-et javasol. Terheseknek a fokozott mennyiségű D3-vitamin bevitele csökkenti a koraszülés és vetélés veszélyét, a magzat bizonyos veleszületett betegségeinek gyakoriságát.

A szelén valamennyi sejt antioxidáns rendszerének (glutation-peroxidáz) alapvető eleme. Várandósság során az eddig alkalmazott dózis többszörösét ajánlják szakemberek, csökkenti a vetélések előfordulását és csökkenti a terhesség alatti és utáni depresszió esélyét. Statisztikák szerint Magyarországon a várandós nők 57%-át érinti a szelénhiány mellett a jódhiány és a legtöbb terhesvitamin nem is biztosítja a kellő jódbevitelt, miáltal pajzsmirigyproblémák keletkezhetnek.

Magzati csontépítés, idegrendszer

A K2-vitamin fontos funkciót tölt be a csontépítésben és a véralvadási folyamatban. A K2-vitamin előanyaga a szokásosan használatos K1-vitamin, amelyből a K2 a vastagbélben szintetizálódik. Az újszülöttek bélbaktérium-flórájának hiánya miatt erre nem tud sor kerülni. A K2-vitamin hasznosulása egyébként sokszorosa a K1-vitaminénak.
A magzat idegrendszerének fejlődéséhez új tudományos javaslat a DHA+EPA többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavak bevitele a várandósság és a szoptatási idő alatt. Fontosak a magzat és anyatejen keresztül az újszülött agy- és retinafejlődéséhez. Egyelőre kevés terhesvitamin tartalmazza.

Dr. Ősapay György
MTA doktora