Ezért fontos az orrszívás

A nátha után a középfülgyulladás a leggyakoribb gyermekbetegség. A gyakoriságát megmagyarázza az a tény, hogy az elhúzódó náthás betegség szövődményeként alakul ki. Az orrleszívással sokat tehetünk a baj elkerüléséért!

 JÁTÉK, JÁTÉK, JÁTÉK!

Játssz velünk 2015. október 12 – 15. között!

Sorsolás 2015. október 16-án!

Olvasd el cikkünket és válaszolj a következő kérdésre:

Milyen vészes következménnyel járhat, ha nem fújja ki a kicsi az orrát?

A megfejtéseket a jatek@galenus.hu címre küldjétek 2015. október 15-ig!

A megfejtők között 2 db Nosiboo orrszívó készüléket sorsolunk ki!


 

 

A gyermekek szívesebben hozzájárulnak az orrváladék leszívásához, ha aktívan részt vehetnek a műveletben. Szívesen tartják maguk az orrszívó illesztékét az orrhoz, legyen az porszívós, vagy a kis kézi motoros változat. Úgy látom, hogy hamarabb elfogadják az orrszívással kapcsolatos kellemetlenségeket, ha maguk is részt vesznek a műveletben.

A régi francia mondás – amit klinikai főnökömtől gyakran hallottam a gyermekfülészeti rendelőben – így hangzik: “A nátha az orrban kezdődik, és a tüdőben fejeződik be.” Ebben a fontos megállapításban benne van, hogy közben útba ejti az orr körüli üregeket, főként az arcüreget, a középfület és az orrmandulát is.

Mi köze az orrváladéknak a fülkürthöz?

A kisgyermekek gyengébb ellenálló képességén túl a fülbetegségre való hajlamot magyarázza az is, hogy ebben az életkorban a fülkürt rövidebb, tágabb és egyenesebb lefutású, mint felnőtt korban. A pici babák hanyatt fekvő testhelyzete kedvez a váladék hátracsorgásának az orrüregben. Érdekes tény, hogy az orr öntisztuló rendszere is hátrafelé, az orrgarat felé irányul, és az orrfenék is hátrafelé lejt. Ez is hozzájárul a kórokozókkal telített orrváladék lefolyásának a fülkürt hátul lévő nyílása felé.

Mindenki észleli saját magán, hogy a nátha kapcsán az orrdugulás miatt pattog, recseg, ropog a fülkürt, és átmenetileg gyengül a hallás. A pangó orrváladék és a duzzadt nyálkahártya együttesen akadályozza az orrlégzést, és a középfül szellőzését. Ennek rövid- és hosszútávon is számtalan következményével találkozom a fülészeti gyakorlatban.

A középfülből felszívódó levegő, miután nem kap utánpótlást a csatorna elzáródása miatt, a testnedvek beáramlását eredményezi a középfülbe. Ez a folyamat nem jár lázzal, és nem jár erős fájdalommal. Rövid ideig tartó hasító fájdalom lehetséges. Főként teltségérzés van a fülben, jellegzetesen tompult hallással. Kisgyermekek figyelmetlensége, hangos beszéde, hangos tévéhallgatása figyelmeztető jel lehet.

Ennek a jellegzetesen gyermekkori fülbetegségnek tehát elsősorban az a magyarázata, hogy a gyermekek nagyon gyakran náthásak, a nátha többnyire elhúzódik, hiszen nem, vagy alig tudják kifújni az orrukat.

Az orrmandulák szerepe

Az orrnyálkahártya gyulladásos duzzanata jelentősen szűkíti az egyébként is piciny orrban az orrjáratokat. Van még egy fontos dolog, ami jellegzetesen csak gyermekkorban hajlamosít az orrüreg és a fülkürt szellőzésének akadályozására: az orrmandula. Az orrüreg hátsó részén a fülkürtnyílás közelében helyezkedik el, és minden nátha kapcsán aktívan részt vesz a hátracsorgó váladékban lévő kórokozók tovaterjedésének megakadályozásában. Miközben dolgozik, állománya megduzzad, majd a nátha elmúltával a gyulladásos vizenyő, akárcsak az orrnyálkahártya duzzanata is megszűnik. A megduzzadt orrmandula is akadályozza a fülkürt szellőzését, de szerencsés esetben ez sem tart tovább, mint maga a nátha.

Az igazi veszélye a testnedvekkel telítődött középfülnek az a tény, hogy befertőződhet, azaz további fülbetegség forrásává válhat. Ezért törekszünk rá minden lehetséges módon, hogy a középfülgyulladást megelőzzük. Ezzel kapcsolatban többször eszembe jut, és mosolyogva emlékszem rá, hogy az anyuka fülfájdalom miatt vitte orvoshoz a gyermeket. Elpanaszolta nekem, hogy a fájós fülű gyermekének az orrát kezdték gyógyítani. Megnyugtattam, hogy a leghelyesebben jártak el, hiszen a középfülgyulladás a nátha szövődménye.

Mit tehetünk ellene?

    1. Ha a gyermek még nem tudja kifújni az orrát, le kell szívni orrszívóval az orrváladékát. Az ehhez szükséges eszközöket mi orrhigiénés eszközöknek neveztük el a klinikán. Többféle variációban már beszerezhetők. Rendszeres használatuk sok fülbetegségtől menti meg a gyermekeket.
    2. Gyakran észleljük, hogy az orrleszívás után még szortyog a gyermek orra. Ezt két dolog okozza: a bennrekedt váladék és a megduzzadt orrnyálkahártya. Mindkét probléma ellen egyidejűleg ható orrspray-készítményt fejlesztettünk, ami kapható a patikákban.
    3. Többen kérdezik tőlem, hogy mikor célszerű a fület melegíteni. Tapasztalatom szerint már a nátha kapcsán célszerű mindkét fület egyszerre melegíteni, hiszen mindkettő veszélyben van. Hatására javul a fülkürt szellőzése, csökken a teltségérzés a fülben, az enyhe fájdalom megszűnik, az erős fájdalom mérséklődik. Az a javaslatom, hogy naponta többször, rövid időre (kb. 20 percre) tegyék fel a gyermek fejére a gyógysapkát a felmelegített betétekkel. Ingerterápiaként működik, hatékony segítség az otthoni fülfájdalom-csillapításban és a középfülbetegség megelőzésében.

A megelőzés vonatkozásában tehát három fontos teendő van:

ORRSZÍVÁS  – ORRSPRAY  – FÜLMELEGÍTÉS

Több évtizedes tapasztalat alapján mondom, hogy működik.

Dr. Somi Ildikó
gyermek fül-orr-gége szakorvos