Testi-lelki egészség – Bukik a baba?

Fotó: gettyimages.com

Újszülött kortól egészséges babáknál is gyakran előfordul, főleg közvetlen szopás után, hogy visszabuknak az anyatejből.

Akkor nem kell aggódni, ha a csecsemőnek jó az étvágya, a kedve és a súlya is gyarapszik.

Általában az okozza a bukást, hogy a pici levegőt nyel szoptatás közben amitől büfivel megszabadul egy kis tej kíséretében. Akkor is buknak a babák, ha a mamának túl sok a teje és nagyon intenzíven, könnyen ürül a mellből, vagy ha egyik melléről a másikra akkor teszi át a kicsit amikor még nem jutott hozzá a szoptatás vége felé ürülő zsír- és kalóriadús hátsó tejhez. Csodával határos, önszabályozó rendszerükkel úgy oldják meg ezt a problémát, hogy kibukják a szomjoltó első tejet, hogy belakmározhassák a tápláló, hizlaló hátsó tejet is. A túl jó étvágy a mohó evés során is sok a levegőnyelés, aminek következménye a bukás.

Üvegből való tápláláskor gyakrabban fordul elő, hogy bubik a baba, főleg ha nagyobb lyukú cumival etetik, mint amit kis gyomra befogad és közben sok levegőt is nyel.

Bukhatnak az újszülöttek és a fiatal csecsemő azért is, mert nyelőcsövük záróizmának beidegződése még éretlen és nem tökéletes a működése. Túl nagy mennyiségű, gyakori bukás esetén orvoshoz kell fordulni!

Módszerek a bukás megelőzésére

  • Gyakrabban szoptassanak és közben is büfiztessék, pihentessék meg a babát.
  • Szoptatáskor is figyeljenek arra, hogy félig ülő helyzetbe tartsák a picit.
  • A kiságyban is kissé megemelve helyezzék el, ha van rá lehetőségük akkor baba pozícionálón, ami nagyon kényelmes.
  • Lassan, hirtelen mozdulatok nélkül mozgassák a picit.
Fotó: gettyimages.com

Ágytisztaság megvalósítása

Nyilvánvaló, hogy bukás során szennyeződik a pici lepedője is. Ez nem nagy gond, hiszen egy kis babalepedő gyorsan kimosható. Nagyobb probléma az, hogy a matracra is átszívódik a nem túl kellemes szagú, félig emésztett táplálékból, amiben gyorsan elszaporodnak a kórokozók. A csodás egyszer használatos pelenkák ellenére kerülhet pisi és kaki is a lepedőre, illetve a matracra. Sok matrac már mosható, de nem egyszerűen és gyorsan, a hosszú idejű száradásról már nem is beszélve. Lényegesen egyszerűbb az ha olyan babalepedőt használnak ami nem engedi át a váladékot.

Milyen a jó lepedő?

  1.  a babával érintkező felülete pamut,
  2. a matrac felőli vízzáró rétege is puha,
  3. átlélegző, nem rontja a jó matracok kitűnő szellőző tulajdonságát,
  4. fixen, gyűrődésmentesen, könnyen felhelyezhető, körbe ráhúzható gumis,
  5. mosógépben mosható és szárítógépben is szárítható, de kiterítve is gyorsan szárad.

A gyermekek ágytisztasága

Az éjszakai bevizelés 5 éves korig élettani. A hatéves korú gyermek 15%-nál még előfordul, hogy éjszaka bepisilnek. Megdöbbentő adat, hogy a 18 éves fiatalok 0,5-0,1%-nál fennáll ez a probléma. A 6 év körüli gyermekeknél már ne a pelenka használat legyen az ágytisztaság megvalósításának eszköze, hanem a speciális lepedő. Ezen életkorú gyerekek nem biztos, hogy betegség vagy teljesítmény kényszer, lelki probléma miatt nem ágytiszták. Természetesen ezt minden esetben csak orvos mondhatja ki. Korai, türelmetlen vagy erőszakos szoktatás soha sem hoz eredményt. Zavaró életkörülmények, családi problémák, óvoda- iskolaváltás, kistestvér születése átmenetileg okozhat visszaesést. Ilyen esetekben használjanak olyan kisméretű, könnyen eltávolítható vízzáró tulajdonságú lepedőt, melyet szinte észrevétlenül le tudnak venni az ágyról, hogy ne szégyenkezzen kisgyermekük.

Ne feledjék, hogy nyugodt légkörű, szorongás nélküli gyermekkor ugyanolyan fontos, mint az egészséges táplálék biztosítása.

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő