A babaolajokról

A csecsemők bőre mintegy ötször vékonyabb a felnőttek bőrénél, és még nem fejlődött ki a külső károsító ágensektől (baktériumoktól, gombáktól stb.) védő savköpenye. Az első életévekben a csecsemők és kisgyermekek bőre minden külső behatásra érzékenyen reagál. A hideg, a meleg, a pelenkázás miatti nedvesség, a ruha szorítása mind-mind a bőr kipirosodását okozhatja.

A bababőr legtökéletesebb ápolására megfelelő terméket kereső szülőknek a krémek, kenőcsök, olajok hatalmas választéka már szinte nehézséget okoz.

Milyen esetekben van szüksége olajra a csecsemőnek?

  • Az olajokra esik a választás, ha az anyuka a babamasszázst megelőzően könnyen simogathatóvá, masszírozhatóvá szeretné tenni a gyermeke bőrét.
  • Pelenkacserénél a popsi bőrére felvitt olaj védőbevonatot képez a kipállással szemben, így a különféle zsíros jellegű védőkenőcsök helyett is használható.
  • Fürdetés előtt a baba popsijának és testhajlatainak (hónalj, nyak, combtő, térdhajlat, fülek mögötti terület stb.) tisztítására, ápolására praktikus és hatásos a vattapamatra csepegtetett olaj.
  • A baba fejbőrén képződő koszmó eltávolítására bevált a fürdést és hajmosást megelőzően néhány órára történő „beolajozás”.

Napraforgó és paraffin olaj

Generációkat visszaugorva az időben, kétféle olajat – gyógyszerkönyvi minőségben és tisztaságban – biztosan be lehetett szerezni a gyógyszertárakban: a napraforgó olajat (latinul: Helianthi annui oleum raffinatum) és a paraffin olajat (latinul Paraffinum liquidum). A gyermek megszületését követő első patikai vásárláskor ezek általában rajta voltak a recepteken vagy a bevásárló listán. Napjaink babaolajainak összetételét megvizsgálva megállapítható, hogy nagy változások nem következtek be, hiszen továbbra is ezek az olajok maradtak a tetszetősen csomagolt termékek fő összetevői.

Csak természetesen

Sok babaolaj a kőolajlepárlás során nyerhető paraffinolajat tartalmazza, kisebb-nagyobb arányban. Vannak termékek, amik szilikonolajat tartalmaznak. Ezek az olajok, legyenek bármilyen tiszták is, lezárják a bőrt, mint egy jól záró kötést, és nem engedik azt lélegezni. A paraffinolajnál, illetve a szilikonolajnál előnyösebbek a növényi olajokat (is) tartalmazó termékek. Amennyiben ásványi olaj és növényi olaj is szerepel a termékekben, ugyanis ezek keverése is gyakori, akkor a választás olyan termékekre essen, amelyekben a növényi olaj aránya legalább 90%. A babaolajoknál, mint minden más babaápolási terméknél is, törekedni kell a természetes, növényi eredetű összetételre.

Növényi olajok

A növényi olajok gazdagok a különféle zsíroldékony vitaminokban, így az A-, D- és E-vitaminokban, amik a bőr egészségének megtartása szempontjából fontosak. Különösen az A-vitamin játszik fontos szerepet a hámréteg megújulási folyamataiban.

A növényi olajok közül a leggyakrabban a már említett napraforgó olajat alkalmazzák, aminek alternatívája a mediterrán területeken a babaápolásban is elterjedten alkalmazott olíva olaj. Emellett, a kamilla gyulladáscsökkentő hatású olaja, a körömvirág sebgyógyító, hámosító hatású olaja, vagy a szőlőmagolaj, a mandulaolaj, a jojobaolaj is megtalálható egyes készítményekben.

Jó tudni, hogy az olajok közül az egzotikus jojobaolaj kémiai összetétele áll a legközelebb az emberi bőr lipidösszetételéhez, ennek köszönhető a jojobaolaj kitűnő bőrápoló hatékonysága, puhító, selymessé tevő tulajdonsága.

Krém vagy olaj?

Ha választani kell, hogy krémekkel vagy olajokkal kenje be az anyuka a baba popsiját/teljes testfelületét, sokan az olajok mellett voksolnak, mivel azok természetesebbek, hiszen sem emulgenseket, sem konzerválószereket nem tartalmaznak. Emellett, ideális esetben színezőanyagoktól is mentesek az olajok.

Sok szülő a kellemes baba-illat miatt ragaszkodik a babaolajokhoz, és neki tetsző illatú termékkel olajozza a csecsemője bőrét. Körültekintőnek kell azonban lenni az illatos termékekkel, mert sok esetben illatanyagoknak (pl. cinnamil alkohol) köszönhető a termék fő vonzereje. Az illatanyagok, pedig szintetikusak lévén, irritálhatják a csecsemők bőrét, allergiás reakciót válthatnak ki.

Dr. Budai Marianna Ph.D.

szakgyógyszerész