Építőjátékok

Útmutató a játékok világában tudatos szülők számára.

A pszichológusok szerint jó, ha a szülő olyan környezetet is teremt a játék során, mely problémamegoldásra, önálló alkotásra ösztönzi a gyereket, ezek a játékok pedig ilyen szempontból ideálisnak tűnnek.

 Az építőjátékok előnyei

  • Segítik a motoros készségek és a kéz- szem koordináció fejlődését,
  • a térbeli képességek kibontakozását,
  • a kreatív, divergens gondolkodást,
  • a szociális készségek, és
  • a nyelvi képességek fejlődését.

Az építőjátékok a drámai képességeket is fejlesztik, mivel a gyerek képzelete által megfogalmazott módon mutatják be a szerepjátékok környezetét. Szintén bizonyított, hogy az építőjátékokkal gyakran foglalkozó gyerek későbbi életében fejlettebb matematikai készségeket tud felmutatni. A kognitív képességek terén szintén mérhető ezen játékok fejlesztő szerepe, sőt az is, hogy erősebb ösztönző és jutalmazó hatásuk van, mint más játékoknak.

Építés és problémamegoldás

A pszichológusok kétfajta lehetséges problémamegoldást különböztetnek meg. Az úgynevezett konvergens problémáknak csak egyféle helyes megoldása létezik, míg a divergens problémák számos, különböző mértékben hatékony módon oldhatók meg. Mivel az építőelemek számtalan módon kombinálhatók egy nagyobb struktúra elérése érdekében, maga az építés folyamatosan fejleszti a kreativitást és a problémamegoldó képességet.

Kooperatív játék

Más kutatások azt mutatják, hogy azok a gyerekek, aki gyakran közösen építkeznek, egyre barátságosabbá és szociálisan érzékenyebbé válnak, illetve az építő feladatokon együtt dolgozó gyerekek között mélyebb barátságok születnek.

Elmondható, hogy egy gyermekét tudatosan fejlesztő szülő kevés hasznosabb dolgot tehet, mint hogy őt építésre készteti. Van ugyanakkor néhány trükk, ami még hatásosabbá teheti a játékot.

  1. Először is, ereszkedjünk le mi is a szőnyegre. Az, hogy a gyerekkel együtt dolgozunk, és olyan megoldásokat lát tőlünk, amit ő adott esetben máshogy csinált volna meg, folyamatosan új ötletekkel látja el, melyeket ő gondosan megjegyez, és a következő játékok során még komolyabb megoldásarzenállal láthat neki egy új feladatnak.
  2. Másodszor, adjunk feladatokat. Bombázzuk kihívásokkal a gyereket, adjunk neki minél bonyolultabb, és az eddigieknél bonyolultabb feladatokat. Meg fogja oldani, és egy életen át hasznára lesz ez a pár óra.

Mivel játsszunk?

Bármely építőjáték segít a fejlődésben, a homokvárépítéstől a legdrágább, százezres árú óriáskészletekig, mégis vannak örök slágerek. A Lego (itt a hagyományos elemekre gondolunk, nem a csak egyféle karakter változatainak felépítésére alkalmas modern készletekre) és számtalan replikája kézenfekvő választás, de ha ki akarunk törni a függőleges falak világából, érdemes kipróbálni a hagyományos fémépítő készleteket, vagy a bonyolult térbeli szerkezetek pillanatok alatt történő felépítésére, majd átalakítására alkalmas mágneses építőjátékokat.

Minél többfélét próbálhat ki a gyerek, annál változatosabb módon fejlődik.

Formatex Kft.