Javul a levegő Budapesten

Nincs szükség a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartására Budapesten – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-t.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára vonatkozó tájékoztatása szerint a szálló por napi átlaga a tájékoztatási szint körül valószínű, ugyanakkor pénteken és szombaton átmenetileg javul a levegőminőség – derül ki a közleményből.

Mérőpontok tanúsága


A légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött keddi adatai alapján – a hétfői helyzethez hasonlóan, további kismértékű javulás mellett – a kisméretű szállópor (PM10) szintje hét mérőponton az egészségügyi határértéket sem érte el, öt esetben a tájékoztatási küszöbérték, a köbméterenkénti 75 mikrogramm és az egészségügyi határérték, a köbméterenkénti 50 mikrogramm közötti légszennyezettség alakult ki – olvasható a közleményben.

Köszönet a budapestieknek

A közlemény szerint Tarlós István főpolgármester ismét köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát, s autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen – áll a közleményben.

MTI