Trendi étrend?

A 10-12 éves pubertás gyerekek általában az órák közötti rövid szünetekben és az ebédidőben is tempósan étkeznek; hazaérve viszont hajlamosak több órát is a televízió vagy a számítógép előtt tölteni…

Az általában 10-12 éves kor körül elkezdődő pubertáskori folyamatok a gyermekekben testi és lelki változásokat indítanak el. A nemi érést megelőzően, valamint annak kezdeti szakaszában a zsírsejtek osztódási hajlama megnő, ezért a bőséges energia-bevitel (vagy/és kevés mozgás) túlzott zsírsejt szaporulatot eredményezhet. Az ekkor kialakult zsírsejtek évekig életben maradnak, csak zsírral való telítettségük változik a későbbiek során, azaz fogyás tapasztalható, amikor kiürülnek, és hízás, amikor zsírtartalmuk megnő.

Jellemző ebben az életkorban, hogy – az iskolai körülményekhez igazodva – a gyerekek az órák közötti rövid szünetekben és az ebédidőben is tempósan étkeznek; hazaérve viszont hajlamosak több órát is a televízió vagy a számítógép előtt tölteni. Talán kevésbé érez késztetést serdülő gyermekünk a vendégváró édességek megdézsmálására, és egyéb nassolásra, ha gondoskodunk róla, hogy mindig legyen otthon kedvére való uzsonna (saláta, szendvics, joghurt, stb.), tisztított zöldség (karalábé, sárgarépa), valamint idénygyümölcs.

Mindemellett fontos találni egy olyan mozgásformát (sportot, táncot, stb.) is, amit a gyermekünk rendszeresen, örömmel végez. Tinédzserek körében előfordul, hogy – önértékelési zavar, megfelelni vágyás, és más lelki problémák miatt – különböző táplálkozási irányzatokat (divatdiétákat) kezdenek követni. A szülők, hozzátartozók, pedagógusok figyelme, segítsége elengedhetetlen ilyenkor, mivel a szélsőségek felé hajló táplálkozás hiánytünetek megjelenéséhez, súlyos állapotok kialakulásához vezethet. A pszichés eredetű táplálkozási zavarok (anorexia nervosa, bulimia) az egészségre nézve rendkívül veszélyesek lehetnek, ezért mindenképpen komplex terápiát, vagyis orvos, pszichológus, dietetikus és a család együttműködését igénylik. Lényeges megjegyezni, hogy a felnőtt korban használatos testtömeg-index (BMI) gyerekek esetében önmagában nem alkalmas a testtömeg megítélésére. Ennek megállapításához mindenképpen kérje ki táplálkozási szakember (dietetikus) véleményét!

Ajánlások: változatosan, mértékkel

Így egyen a gyerek:

 • Gondoskodjunk gyermekünk kellő mennyiségű folyadék – elsősorban víz, ásványvíz – fogyasztásáról. (Szerepelhetnek az étrendben gyümölcs- és zöldséglevek, alkalomszerűen cukrozott üdítő, szörp is, de ne ezek alkossák a napi folyadékfelvétel alapját.) Naponta rendszeresen, lehetőleg azonos időben legyenek az étkezések (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora).
 • Minden fő étkezés – azaz a reggeli, ebéd, vacsora – tartalmazzon a növényi mellett állati eredetű fehérjét is. (pl. reggelire a tea, margarinos kifli és paprika mellé legyen felvágott /sajt is.)
 • Minden nap legyen levest is tartalmazó meleg ebéd.
 • Kisétkezésre általában gyümölcs szerepeljen, de időnként gyümölccsel, túróval, olajos magvakkal készített tésztaféle is beiktatható.
 • Rendszeresen kerüljön teljes kiőrlésű pékáru (rozskenyér, magos zsemle, stb.) és egyéb gabonaféle (gabonapehely, puffasztott gabonaszelet, stb.) az asztalra.
 • Naponta többször fogyasszon friss gyümölcsöt, zöldségfélét a gyermek.
 • Naponta szerepeljen az étrendben tej vagy tejes ital, és iktassunk az étrendbe valamilyen tejterméket (sajtot vagy túrót, vagy kefirt, vagy joghurtot),
 • A baromfi és a vörös húsok (sertéshús, marhahús) fele-fele arányban megtalálhatók legyenek az étrendben.
 • Hal (szálka nélkül) minden héten egyszer kapjon helyet a menüben.
 • Ételkészítéshez használjunk friss, vagy szárított zöld fűszernövényeket.
 • Kerüljük a túlzott sózást, és a sóban bővelkedő ételféleségek fogyasztását, valamint a csípős fűszerek alkalmazását.
 • Az alkohol, valamint az alkoholtartalmú ételek fogyasztása gyermekkorban tilos!

 
Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Hírlevele (I/8.)
www.patikamagazin.hu