Hogyan válasszunk vitaminkészítményt?

Fotó: 123rf.com

Azok a szülők, akik a bölcsőde, az óvoda vagy az iskola első heteiben szeretnék gyermekük vitamin- és nyomelem-raktárait feltölteni, számos készítmény közül választhatnak. Mik a legfontosabb szempontok, amiket érdemes figyelembe venni, ha vitamint választunk a gyermeknek?

1. Hány éves a gyermek?

Már a kisgyermekeknek is vásárolhatók vitamin(oka)t tartalmazó szerek. A különféle vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek kombinációját tartalmazó készítményt általában legkorábban egy éves kortól lehet adni a kicsiknek. Nem sok multivitaminos készítmény van azonban, amit ilyen fiatal kortól alkalmazni lehet. Általában minél idősebb a kisgyermek/gyermek, annál nagyobb a választék. Sok multivitaminos szer négy éves kortól adható csak.

2. Egyféle vagy többféle vitamint tartalmazzon a készítmény?

Választhatók egyféle vitamint – jellemzően C-vitamint- tartalmazó szerek, illetve többféle vitamint tartalmazó ún. multivitaminok a gyermekeknek.
A multivitaminok a vízoldékony vitaminok széles skáláját, tipikusan a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12- és C-vitamint tartalmazzák, ami mellett még a zsíroldékony A- és D-vitamin is előfordulhat. A többféle vitamint tartalmazó szerek választása mellett szól az, hogy a különféle vitaminok egymás hatását erősíthetik, javíthatják.

3. Mit tartalmazzon még a vitaminokon túl a patikaszer?

  • Több, a kisgyermekek számára készült patikaszerben is jelen vannak a nyomelemek, így pl. cink, vas, szelén, mangán, króm vagy jód. Számos esetben a vitamin és nyomelem kombináció előnyösnek bizonyul: példaként említhető, hogy a C-vitamin elősegíti a vas felszívódását.
  • Emellett antioxidáns hatású növényi kivonatok pl. csipkebogyó, vagy ún. citrus bioflavonoidok is gazdagítják egyes szerek összetételét.
  • Népszerűek azok a termékek is, amikben – a vitaminok mellett – az egészséges emésztést elősegítő és az immunrendszert erősítő hatású probiotikus baktériumok vagy ómega-3 zsírsavak találhatók.

4. Oldat, emulzió, szirup vagy tabletta legyen?

  • A legfiatalabbaknak készült multivitaminok minden esetben folyékony formájúak, hiszen 1-2 éves korban a tabletta vagy egyéb szilárd gyógyszerforma biztonságos lenyelése nem lehetséges.
  • Emulziók, illetve sűrűn folyó, édeskés ízű szirupok, oldatos cseppek állnak a kisgyermekek rendelkezésére. Szirupot, emulziót, cseppet nem csak kisgyermekeknek lehet vásárolni: megfelelően adagolva akár tinédzsereknél is lehet őket alkalmazni.
  • Rágótablettákat, filmbevonatú tablettákat legkorábban 3-4 éves kortól szabad adni a gyermekeknek.

5. Miből mennyit tartalmaz a készítmény egy adagja?

Amellett, hogy hányféle összetevőt tartalmaz egy adott szer, lényeges az is, hogy egy vitaminból vagy nyomelemből a napi adag az ajánlott napi bevitel (RDA; azaz Recommended Dietary Allowance = javasolt napi bevitel) hány százalékát fedezi. A készítmények csomagolásán feltüntetik azt, hogy adott korú gyermeknél a készítmény egy adagja az ajánlott napi bevitel hány százalékát fedezi. Például: 1-3 éves korú gyermekeknél az egyetlen adagban lévő 35 mg C-vitamin az ajánlott napi bevitel 70 %-át fedezi.
Míg vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre vonatkozóan léteznek RDA-értékek, addig bizonyos összetevőkre, pl. egyes növényi kivonatokra vonatkozóan nem ismert, nincs meghatározva RDA-érték.

6. Meddig elegendő egy doboz tartalma?

Az ár-érték összehasonlításhoz a kiszerelés nagysága (pl. a szirup vagy emulzió össztérfogata, a rágótabletták darabszáma), valamint a készítmények összetétele mellett az RDA-értékek is segítséget nyújtanak.

7. Kap-e rendszeresen D-vitamint a kisgyermek?

Magyarországon minden csecsemő és kisgyermek napi egy csepp D-vitaminos készítményt kap, ez különösen a téli, napfényhiányos szezonban lényeges. Mivel egyes multivitaminok is tartalmaznak D-vitamint, ez felveti az egyébként zsíroldékony vitamin túladagolásának a lehetőségét, bár ennek az esélye elhanyagolható. Több olyan multivitaminos készítmény is létezik, ami D-vitamint egyáltalán nem tartalmaz, így a D-vitamin-cseppek adagolása mellett is nyugodtan szedhető.

8. Tartalmaznak-e cukrot a multivitaminok?

Napjainkban egyre nő azoknak a készítményeknek az aránya, amik a fogakat kímélő, azaz fogszuvasodást nem okozó cukrot tartalmaznak pl. nyírfacukrot vagy más néven xilitet.

Előnyösek továbbá a szorbitot tartalmazó készítmények is, amik akár cukorbetegség esetén is alkalmazhatók. Ne tévesszen meg azonban senkit az egyes készítményekben található „invert cukor”, ugyanis az „invert cukor” is cukor, nem ajánlott, illetve különös körültekintést igényel a fogyasztása cukorbetegeknél.

9. Mennyi „mesterséges anyag” található a készítményben?

Célszerű előnyben részesíteni azokat a szereket, amik a vitaminok, nyomelemek mellett minél kevesebb mesterséges színanyagot és ízanyagot tartalmaznak. Ha lehetséges, akkor természetes aromákat és természetes színezékeket tartalmazó vitamin-készítményeket adjunk a gyermekeknek!

10. Mit fogad szívesen a gyerek?

Mennyivel könnyebb beadni egy olyan vitamint a gyereknek, amit kedvel! Sok esetben a kicsik úgy ennék a vitaminkészítményeket, mint a cukrot! Nem biztos azonban, hogy vitamin-összetétel és segédanyagok szempontjából is az a legkedvezőbb választás, ami a gyereknek a leginkább ízlik.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész