A nagy iskolás, a pici szopik

Gyakran előfordul, hogy a nagyobb gyermek már iskolás, testvérkéje pedig még szoptatott baba. Mamák aggódnak, hogy nagyobb gyermekük iskolába vitelét össze tudják-e egyeztetni csecsemőjük szoptatásával. Higgyék el, hogy az eső, a szél sokkal nagyobb problémát okozhat mint a szoptatás. Az iskolába általában azonos időpontba mennek és jönnek onnan haza a gyermekek mindennap, ezért az iskolakezdés időszakában fokozatosan át tudják állítani a szoptatásokat úgy, hogy ne essenek egybe az új napirenddel.

Szoptasson tovább!

A szoptatás sok hasznos tulajdonsága közül felértékelődik az a szerepe, hogy több gyermek ellátása esetén nem kell a babának vásárolgatni, főzéssel, mosogatással, sterilizálással sok időt eltölteni. Felbecsülhetetlen az is, hogy a szoptatott babák ritkábban betegek és kapják el nagyobb testvérüktől az iskolából hazahozott baktériumokat, vírusokat.

Abban az esetben, ha nem a megszokott időbe kell menni az iskolába, pl. évnyitó, szülői értekezletet stb. ajánlom, hogy fejjék le a tejet. Az önök távollétében a babára vigyázó felnőtt a lefejt tejjel meg tudja etetni a picit. Ilyen esetekben is a lefejt tejet vagy az esetlegesen szükséges tápszerpótlást lehetőleg szoptatós és fogbarát svéd itatópohárból adják. A hosszúkás csőrű, mércézett pohárral könnyedén, szoptatásbarát módon etethetik meg babát, aki boldogan várja majd a hazatérő mamát és minden zavar nélkül fog szopni. A speciális csőr felfekszik a baba nyelvére és a kincset érő anyatej nem folyik ki a száján. Nagyon fontos szempont az is, hogy a pohárral itatott babák foga kevésbé szuvasodik, mint a cumisüvegből tápláltaké és nem deformálódik el a szájpad és a fogsor sem.

Szerencsés, ha a kicsi egy éves koráig az anyatej a baba elsődleges tápláléka. Lehetőleg fél éves kor után kezdjék meg a hozzátáplálást, mert addig a kicsinek biztosan nincs szüksége egyéb enni vagy innivalóra.

Elválasztás helyett elválasztódás

Az iskolakezdés miatt ne válasszák el a babát, hanem hagyják, hogy az elválasztódás valósuljon meg, melynek kezdeményezője a gyermek és nem a mama akaratának érvényesülése.

Minden kisgyermek önálló személyiség, ezért egyéni eltérések figyelhetők meg az elválasztódásban. Vannak országok ahol természetes, hogy a gyermek még kétéves kora körül is szopik. Hazánkban a szoptatási időszak a kicsik egyéves kora körülig tart. Vannak olyan emberek akik megszólják azokat a mamákat akik tartósan szoptatják gyermeküket és megpróbálják az édesanyákban annak a gondolatát sugallni, hogy ez egy kóros folyamat. Az elválasztódásnak nincs menetrendje, se szabálya amit okvetlenül, pontosan be kell mindenkinek tartani.

Minden tartósan szoptató édesanya legyen nagyon büszke magára és ne hagyja megingatni gyermeke és saját igényének érvényesülését!

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő