Lombikprogram és munkahely

Munka és Gyerek címmel induló rovatunk munkajogi szakértője Dr. Frei Anita ügyvéd, aki elsősorban kismamáknak, anyukáknak segít jogi tanácsadással a www.kismamatitkok.hu weboldalon, hogy a gyermekvállalást össze tudják egyeztetni a munkával, és a karrierépítéssel. Első alkalommal azokra figyelünk, akiknek nehezebben sikerül családot alapítani: fókuszban a lombikprogramban résztvevők munkajogai.
A magyar munkajog védi a gyermeket szülő nőket. Sőt, a védelem már jóval a terhesség bekövetkezte előtt is beállhat: ha valaki emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésekre jár, ezen időtartam alatt – rendes felmondással – nem lehet felmondani neki.

Mit jelent az, hogy emberi reprodukciós eljárás?

A fogalmat az egészségügyi törvény határozza meg, ezek közé az eljárások köré tartozik az inszemináció és az úgynevezett lombikbébi program.
A Munka törvénykönyve két két kedvezmény biztosít azok számára, akik a várva várt gyermekáldás elmaradása következtében orvosi segítséggel próbálnak meg teherbe esni:

  • egyrészt felmondási védelmet biztosít az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés időtartamára,
  • másrészt mentesíti az abban résztvevőket a kezelés teljes időtartamára a munkavégzési kötelezettség alól.

Igazolási kötelezettség, felmentés a munkavégzés alól

A munkavállalónak írásbeli orvosi igazolással kell igazolnia, hogy ilyen kezelés alatt áll, a munkáltató pedig köteles a vizsgálatok időtartamára felmenteni a munkavégzés alól (fizetés nem jár erre az időre).
A téma – érthető módon – nagyon érzékeny, így jelenleg a munkavállaló egyéni döntésétől függ, hogy beavatja-e munkáltatóját az orvosi kezelés szükségességébe, és igénybe veszi a törvény adta lehetőségeket, vagy pedig távollétét egyéb módon – betegállomány vagy szabadság – oldja meg. (Ha a kezelés miatt kórházban kell feküdni, vagy otthoni kényszerpihenőt rendel el az orvos, akkor a táppénzre irányadó szabályok fognak érvényesülni.)
A Munka törvénykönyve indokolásából kiderül, hogy a törvény elvi célja:

  • társadalmi szempontból: a gyermekszületések számának emelése,
  • egyéni szempontból pedig: a gyermeket vállaló személyeknek a támogatása.

E törvényi célok elérése érdekében a várandósokat felmondási védelem illeti meg, azonban 2005 óta az is bekerült a törvénybe, hogy az is indokolt, hogy ne csupán a terhesség bekövetkeztétől, hanem az annak érdekében végrehajtott kezelések megkezdésétől illesse meg munkajogi védelem, illetve munkaidő-kedvezmény az érintett munkavállalókat.

Nem korlátlan a védelem!

A védelem azonban nem korlátlan: nem állnak felmondási védelem alatt azok az emberi reprodukciós eljárásban résztvevő hölgyek, akiknek határozott idejű a munkaviszonyuk, vagy munkaerőkölcsönzés keretében foglalkoztatják őket, illetve akik próbaidejüket töltik. Továbbá, amennyiben annak feltételei fennállnak, adott esetben rendkívüli felmondást is alkalmazható ellenük.
Meg kell jegyezni, hogy az új Mt. tervezete szerint a jövőben legfeljebb a kezelések megkezdésétől számított 6 hónap tartama alatt illeti meg a felmondási védelem a munkavállalót, továbbá a felmondási védelemre a munkavállaló csak abban az esetben hivatkozhat, ha a munkáltatót még a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta arról, hogy emberi reprodukciós eljárással összefüggő orvosi kezelések alatt áll.
A cikksorozat többi részében (többek között) szó lesz arról, hogy kit illet meg a felmondási védelem, és hogy mikor nem állnak felmondási védelem alatt a kismamák.
dr. Frei Anita, ügyvéd
www.kismamatitkok.hu
Látogasson el a Kismamatitkok.hu weboldalra, és tudon meg többet arról, hogy kismamaként milyen jogok illetik meg a munkahelyén, és hogyan lehet a gyes mellett (gyes után) dolgozni >>>