A tankönyvek csaknem 70 százaléka már megérkezett az iskolákba

A tankönyvek csaknem 70 százaléka már megérkezett az iskolákba a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) tájékoztatása szerint – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkársága.

A közlemény szerint a könyvtárellátó minden iskolába eljuttatja a tankönyveket szeptemberig, így az iskolakezdésre egyetlen diák sem marad tankönyv nélkül. Az egységesített rendszer a kiadók számára is garanciát jelent arra, hogy rendben, időben megkapják a legyártott, leszállított tankönyvek ellenértékét – közölték.

Kitértek arra is, hogy a szülők meghatározó többsége az augusztus 15-i határidőre befizette a tankönyvek árát.

Kinek jár az ingyen tankönyv?

Emlékeztettek: az idén több mint 600 ezer diák ingyen kapja a tankönyveket. Csaknem kilencvenezer első osztályos gyermek szüleinek nem kell fizetniük a tankönyvekért, ez a kör az elkövetkező esztendőkben folyamatosan bővül. A teljes ingyenesség elérésig a kormány fenntartja a rászoruló gyermekeknek járó támogatás rendszerét – jelezték.

Az államtitkárság közleménye szerint a családoknak segítséget jelent, hogy a kormány az általános iskolákban felmenő rendszerben ingyenesen biztosítja a tankönyveket. A tankönyvellátás megújításakor a kormány egyértelművé tette, nem a tankönyvkiadók és terjesztők profitját kívánja növelni, hanem az 1 millió 300 ezer iskolás gyermeket nevelő család érdekeit képviseli.

A pénz a könyvtáraknak megy

Rámutattak: az új rendszerben elkerülhetők a terjesztők, a kiadók, az önkormányzatok közötti elszámolási viták, amelyek például tavaly kiszállítási bojkotthoz vezettek.

A terjesztést a haszonszerzésre törekvő cégek helyett már a Kello végzi, a tankönyvek árából befolyt pénz – a költségek levonása után – az iskolai könyvtárakat gyarapítja – közölték.

MTI