Csecsemőkori köldöksérv

Igen gyakori születési rendellenesség a veleszületett köldöksérv. A látható elváltozás a köldökcsonk leesése után válik szembetűnővé.

Nagy fájdalommal jár

A köldöknél egy kis, kb. ujjbegynyi kidudorodást, vagy bemélyedést észlelnek a szülők, mely a csecsemő sírásával erőlködésével még nagyobbá, vagy feszesebbé válik.

Ezen elváltozás oka, hogy a méhen belüli életben itt helyezkedik el a köldökzsinór, melyben a placentával összekötő erek vannak, biztosítva a magzat táplálását, illetve az elhasznált vér visszavezetését az anyai szervezet felé. Ezek az erek a hasfal két felének közepén egy nyíláson lépnek át. Ez a nyílás a hasfal fejlődése során olyan szorossá válik, hogy a megszületéskor még meglévő pár milliméteres kis hézag a köldökcsonk bőrének hegesedésével el is tűnik.

Ha a köldöknél a születés után a záródás nem jön létre, vagy pár milliméternél nagyobb, akkor a bőr alatt közvetlen a hashártya és ez alatt a hasűri szervek helyezkednek el. Így a hasi nyomás fokozódásával (sírás, erőlködés) a hasüri szervek, pl. belek, ebbe a kis nyílásba bepréselődhetnek. Ezt nevezzük a sérv kizáródásának. Ha a nyomás megszűnte után ezek a kizáródott szervek nem csúsznak vissza a hasüregbe, sürgős segítségre van szükség.

Mivel ez nagy fájdalommal jár, a gyerek nyugtalan, sír és egyre tömöttebb, érintésre fájdalmas csomót észlelünk.

Mit tehetnek ilyenkor a szülők?

Meg lehet próbálni a gyerek nyugtatását (szoptatás, cumi) és meleg vízben megfürdetni, hogy a hasfal próbáljon ellazulni. Amennyiben ezek rövid idő elteltével nem vezetnek a csomó „felpuhulására” akkor azonnal orvoshoz kell fordulni! Ennél a betegségnél ez azonnali műtéti beavatkozást jelent, mely altatásban történik és igen rövid, kicsiny sebészi beavatkozás. Az időfaktor a döntő!

Megnyugtatásul el kell mondani, hogy ez igen kis százalékban fordul elő a veleszületett köldöksérveknél!

A legtöbb esetben ez a kicsiny hasfali nyílás a hasfal erősödésével már 1 éves korig záródik.
Ha az óvodás korig ez nem történik meg és növekszik az elváltozás, érdemes felkeresni gyereksebészt, a műtét elvégzése mérlegelendő.

A ragtapaszos megoldás nem javasolt

Vannak gyerekorvosok, akik még a ragtapaszos megoldást javasolják a szülőknek (a köldökbe kicsiny gézcsomót helyezve a hasfal bőrén tőle jobbra és balra hosszanti redőket emelünk, ezeket ragtapasszal összehúzzuk a géz felett).

Ma már nem nagyon javasoljuk ezt a megoldást, mert nem hoz jobb eredményt, mint a spontán záródás és kimarja a hasfal bőrét a ragtapasz, bármely fajtáját alkalmazzuk is.

Végezetül összegezve, olyan veleszületett elváltozásról beszélünk, mely 90%-ban spontán záródik, de a szülőnek rendszeresen figyelni kell a változást.

Dr. Nagy Zsuzsanna
Proctologus, sebész főorvos

www.patikamagazin.hu