Nem kell megijedni a tápszerektől

Az anyatej teljes hiánya vagy elégtelen mennyisége esetén tápszer adása válik szükségessé a csecsemőknek. A tehéntej nem alkalmas a kicsi táplálására, ezért tápszereket adunk. De mikor, mennyit és milyet? Erre keressük a választ Csősz Katalin védőnővel. 

Mit jelent az, hogy “tápszer” és mire jó?

A tápszerek szigorúan meghatározott minőségi és higiénés követelményeknek megfelelő, állandó összetételű, élelmezésre használt készítmények.

A tápszerek fő alapanyaga a tehéntejből készült tejpor. A tápszerek homogenizáltak és humanizáltak. Tápanyagelosztásuk egyenletes, kazeinjük, zsírjuk könnyen emészthető.

Hogy ne tévhitek alapján döntsünk

Főleg a kizárólagos szoptatási időszak után fontos, hogy ne tévhitek alapján adjunk pótlást a babáknak.

  • A kicsiknek egy éves korig minimum 5-8 dl anyatejre, vagy az azt pótló tápszerre van szükségük, de az az előnyös, ha a fő fehérjeforrás az anyatej marad. Az anyatej pótlására azért ajánlanak tápszert a gyermekorvosok, mert azok a babák igényinek megfelelően átalakított tehéntejből készülnek.
  • Kecsketejet semmiképpen ne adjunk 1éves kor előtt.

“Tápszerfóbia”

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a tartós szoptatás a legideálisabb a csecsemőknek és az édesanyáknak egyaránt. Ennek ellenére nem szabad, hogy bűntudat alakuljon ki bennünk, ha nem sikerült addig szoptatnunk, amíg terveztük.

Sokkal fontosabb, hogy harmonikusan, boldogan, szeretetben, kiegyensúlyozott légkörben növekedjen a baba.

A tápszerrel történő táplálás tabutéma hazánkban és a szülők kb. 20%-a „tápszerfóbiás” és sajnos indokolt esetben sem ad gyermekének.

  • 6 hónapos kor előtt, ha okvetlenül szükséges, anyatejet helyettesítő tápszert, a későbbiekben az anyatejet kiegészítő tápszert adhatunk, de pótlást mindig előzze meg szoptatás!
  • Natúr tejtermékek kóstoltatása legkorábban 7 hónapos kor után kezdhető, de csak fokozatosan, mértékkel.
  • Ne kezdjük el a hozzátáplálást, ha kánikula van, vagy  ha beteg a csecsemő.
  • A babák nem igénylik a változatosságot, ők még nem „ízvadászok”, mint a felnőttek.
  • A tápszert mindig frissen készítsük el és a maradékot azonnal öntsük ki!
  • A megfelelő tisztaság biztosítása és higiénia betartása rendkívül fontos.
  • A már nem szopó, úgynevezett tápszeres, vagy mesterségesen táplált babák szintén 6 hónapos kor után kapjanak kiegészítést.

1. lépés

Első kóstoló a gyümölcs legyen, ezt eleinte a megszokott étkezési időben, délelőtt, illetve délután kínáljuk a babáknak.

Eleinte csak préselt gyümölcslevet, majd reszelt gyümölcsöt (alma, répa, paradicsom, őszibarack, ribizli, megy, narancs, banán) adjunk, hozzáadott cukor nélkül.

Általában 3-4 hét alatt érjük el az ideális 150-200gr mennyiséget.

A gyümölcs után minden esetben kínáljuk meg őket tápszerrel.

2. lépés

A következő lépés a déli főzelék bevezetése legyen, itt is az éhes babát kínáljuk eleinte 2, 4,6 mokkáskanálnyi főzelékkel. Ez a főzelék még annyit jelent, hogy egy pici krumplit megfőzünk, kevés tápszerrel püré állagúra hígítjuk és felkínáljuk a babának. Ha lehet, mellőzzük a sót és a cukrot is. Ilyenkor csak a konzisztenciával ismerkedik.

2-3 nap után érdemes a kedvenc gyümölccsel ízesíteni a krumplit-(alma, banán, meggy, őszibarack), és fokozatosan emeljük az adagot.

A későbbiekben lehet a zöldféléket szintén a krumplihoz adagolva bevezetni. Ügyeljünk rá, hogy a baba főzelékében mindig kétharmad rész a burgonya és csak szinte színezőként alkalmazzuk a gyümölcsöket, zöldféléket, tápszerrel hígítjuk „tejföl” sűrűségűre. Ha már szívesen eszi a főzeléket, akkor a déli főzelék adag után nem tápszert, hanem gyümölcslét, vagy vizet kínálunk a szomjúság csillapítására. Így igazából az első étel, ami felváltja a tápszert az a déli főzelék.

3. lépés

Aztán, ahogy telik az idő a gyümölcs csak tízórai lesz, délután pedig 8-9 hónapos korban megkezdődhet a savanyított tejtermékek kóstoltatása (joghurt, kefir, túró). 7-8 hónapos korban kezdjük el a főzeléket komplettálni. A főzelékek komplettálása alatt a hússal, növényi olajakkal, majd tojással történő kiegészítést értjük.

A húsok közül először baromfi, majd sertéshús javasolt, fontos az alapos hőkezelés (főzés, sütés)!

A csirkemáj legfeljebb heti 1 alkalommal szerepeljen az étrendben!

A tojás igen hasznos tápanyagokat tartalmaz, de az allergia lehetősége miatt a fehérjét ne adjuk 1 évesnél fiatalabb gyermeknek! A sárgáját kb. 8-10 hónapos kortól kínálhatjuk.

Reggel és este továbbra is tápszert kapjon a gyermek, az ideális mennyiség 5 dl naponta.

A mesterségesen táplált csecsemőnek szüksége van folyadékpótlásra tea vagy limonádé (forralt víz) formájában.

Csősz Katalin
védőnő