A sikeres szoptatás

A szoptatás sikerében döntő jelentőségű az első hónap, amely már a szülőszobán elkezdődik!

A legtöbb kórházban a szülés után – még akár a köldökzsinór elvágása előtt – az újszülöttet mellre teszik és segítik az első szopásnál, vagy legalább biztosítják, hogy közvetlen test-test kapcsolatban maradhasson az édesanyával. A baba hallja a mama szívverését, úgy, mint a várandósság hónapjaiban, és ez megnyugtatja akkor is, ha az első szopási próbálkozás sikertelen. A szopás veleszületett, feltétlen reflextevékenység. Az egészséges, érett újszülöttnek kifejlődött szopási reflexe van, ezért szájának érintésekor szopó mozdulatokat végez.

Kérjék a közös „rooming in”-es elhelyezést a picivel, hogy korlátozás nélkül szophasson, és lehetőleg ne kapjon semmiféle folyadékot sem.
A helyes szoptatási testhelyzet és helyes szoptatási mód megtalálása döntő fontosságú, ehhez kapnak segítséget az egészségügyi dolgozóktól, mert a „gyakorlat teszi a mestert”.
A tejtermelés alapvető feltétele a mell rendszeres kiürítése lehetőleg szoptatással, de ha ez nem lehetséges vagy nem elég hatékony, akkor az anyatej fejésével.

A szopási folyamat két részből áll:

1. Az emlő szövetének megnyújtása, a bimbó kiemelése. A baba a bimbóudvar egy részét is a szájába veszi, és a mellbimbót kb. háromszor olyan hosszúra nyújtja, mint amekkora eredetileg volt.

2. Nyelve segítségével a pici a megnyújtott bimbóudvart a szájpadlásához préseli. A nyelv hegyétől a tövéig perisztaltikus hullám fut végig, és ezzel préseli ki a tejet. Szopáskor az alsó ajak felett látható a baba nyelve.

Hogyan érzékelhető, ha hatékonyan szopik a baba?

  • Egész testével a mama felé fordul és hozzásimul.
  • Arca az emlő közelében van, orrhegyével érinti azt, de az orrnyílások szabadok.
  • Nagyra tátja a száját, mintha ásítana, és rátapad a mellre, miközben alsó ajka kifelé fordul.
  • Lassan, láthatóan nagy szopómozgásokat végez és nyel úgy, hogy légzése nem nehezített.
  • Homloka gyöngyözik a nagy „munkától”, de kezecskéjét nem szorítja ökölbe.
  • A szopás végén elernyed, boldog, elégedett.
  • Heti súlygyarapodása a 10 dkg-ot meghaladja.
  • Naponta legalább 6 pisis pelenkát „produkál”.

A csecsemő időszakonként gyakrabban vagy ritkábban, esetleg hosszabban vagy rövidebb ideig kíván szopni.

Bátran bízzák magukat a kicsi útmutatásaira! Jól szopó, jól fejlődő, nyugodt csecsemőt ne ébresszenek fel a szoptatás kedvéért. Tegyék mellre a csecsemőt, ha éhesnek vagy nyugtalannak látják. Fontos, hogy a baba jól kiürítse a mellet, mert a szoptatás elején a szomjoltó elsőtej ürül, és csak a végén a zsír- és kalóriadús hátsótej. Nagy melegben többször szopnak a picik, hogy a szomjoltó híg elsőtejhez jussanak.

Ne feledjék, hogy a súlygyarapodás csak része a csecsemő fejlődésének. Minden pici a saját tempója szerint gyarapszik, egyenletesen hízik, vagy az is előfordul, hogy nem hízik egy-két hétig, de a következő időszakban behozza a hátrányát.
Az újszülött az első napokban veszít súlyából, akár a testsúly 10%-át is. Amikor a baba szopni kezd, súlygyarapodása is megindul, és a 10. nap körül visszanyeri a születési súlyát. Az első fél évben átlagosan havi 500-600 g a gyarapodás, míg a második félévben már az aktívabb mozgás miatt általában 400 g.

6 hónapos korig a csecsemőt lehetőleg csak szoptassák, ne kínálják mással. Abban az esetben, ha okvetlenül szükséges a pótlás, azt speciális szoptatás- és fogbarát itatópohárból adják. Az ilyen pohárnak hosszú csőre van, ami felfekszik a baba nyelvére, és nem zavarja meg veleszületett szopási készségét.
Az anyatej minden cseppje aranyat ér, ezért tegyenek meg mindent, hogy minél hosszabban tudják szoptatni kisbabájukat!

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő