A szingliség trendi? Ciki házasnak lenni?

A mai világban a szingliség már nem egy állapot csupán, hanem könyvek, filmek témái és ezáltal divatot teremtve egy ideálisnak tűnő létté nőtte ki magát. Vajon tényleg jó ez? Jó az, hogy a lányok, nők, akik az életük elején tartanak, ilyen mintákat kapnak?

Sok nő azért él szingli létben, mert ezt választotta?

Vagy leginkább csak az élet hozza így és a trend és divat irányzatok csupán jó alibi vonal ennek alátámasztására? Attól függően, hogy kit kérdezünk meg, juthatunk el a válaszokon át az igazsághoz. Van, aki valóban úgy érzi, hogy a sok csalódás, a sok lemondás és a rengeteg megalkuvás számára nem elfogadható, és inkább a karrier és a szabadság utáni vágy felé hajtja élete szekerét. De vannak a fiatalabb korosztályból olyanok is, akik bár szívük mélyén arra vágynak, hogy párkapcsolatban egy férfi mellett tegyék le a voksukat, mégis még ha átmenetileg is, de a trendi szingliség mellett döntenek. És van a harmadik kategória, akik nem saját döntésükből kifolyólag lesznek egyedülállóak, hanem az élet hozza így, azonban, ha már így alakul, akkor megpróbálják a szingliség előnyeit kihasználva megélni a pozitív oldalát.

Minták, avagy Bridget Jones menő

Egykor az értékek és a minták a lányoknak az anyukájuk családban betöltött szerepe volt. Azonban, ahogy az idő halad előre és a felgyorsult világban próbálunk egy ritmust felvenni, belépnek életünkbe a virtuális valóság mintái. A filmek furcsa mondanivalói, a „social” médiákban posztoló hírességek, akik olyan példákat adnak, amiket a mai kor gyermekei szinte isznak magukba. Még ha a menedzserek, producerek is diktálják a megjelenések, sztorik alapjait és ezt esetleg fel is fogjuk, még is beszippant ez az irány, hiszen a nagy többség „zabálja”. Megveszik a magazinokat a szingli celebek botrányos hírei miatt. Elképesztő forgalmat generálva ezzel a történeteket kitaláló menedzsereknek. Egycsapásra menő lesz egy 19-20 éves szingli fiatal, aki talán nem is ezt választaná, de hát erre van kereslet.

A hírek elképesztő gyorsággal terjednek. Már nincs jelentősége a postai levélnek, azonban van chat, és internet, ami olyan gyorsan szállítja a híreket, hogy szinte lerepül a hajunk a sebességtől. Aki „menő” az napjában többször is kiírja magából érzéseit az FB-n  (a Facebookon) és ennek madaras változatán. A többiek reagálnak rá és máris közkedveltek lesznek. Ez hát a trendi…

Légy modellsovány és persze szingli

Környezetünk által kapott adaptáció áldozataivá válhatunk. A fiatal lányok ma már nem csak soványak szeretnének lenni, mint a modellek, hanem most már szinglik is. Hiszen ha egy férfi mellett lehorgonyzunk az lemondásokkal is jár, amit a mai kor lánya nehezen visel. Természetesen úgy lenne teljes a kép, ha a férfiakat is megemlítenénk, de az az igazság, hogy a fiatal férfiak esetében az egyedülállóság, a „csajozás” eddig sem volt újdonság. Azonban a lányok ilyesféle kinyílása meglepő lehet. És igen ismét a régi gumicsont előkerült: amit szabad a férfiaknak, az miért ne lenne szabad a nők esetében? Miért is ne próbálhatná ki magát több kapcsolatban egy nő? Miért is ne lehetne egyedülálló, ha úgy dönt? Talán a konvenciók túlzott döntögetése nem mindig célravezető. Az egyensúly rendkívül fontos, hiszen hogyan lesznek így családok? Ha a nők nem viszik tovább a család melegét? Fontos a fiatal lányoknak a minta, fontos a családi háttér, de valóban fontos az is, hogy ne csak a munka és a társadalmi szerepvállalás kapcsán kerüljön elő a két nem közötti egyenjogúság kérdése, hanem a család kialakítása és a nők kiteljesedése kapcsán is.

Házasság vagy szingli lét

Mikor még felnőtt korunk elején megkérdezik tőlünk mire vágyuk, első ötben biztosan benne van az, hogy megházasodunk és gyermekeink lesznek. Ahogy haladunk előre és elkezdünk közeledni a három X-hez, ez a vágyunk már-már elvárásokba és kötelességbe csap át, ami feszíteni kezd belül és próbálunk görcsösen megfelelni az elvárásoknak. Ilyenkor jönnek a „hát járunk egy ideje, mi lenne, ha összeházasodnánk?” majd a válás. A válás roppant egyszerűen megy és igen gyakori Magyarországon is. Sokszor nem a megfontolás és a szeretet, hanem a konvenciók generálják a házasságot, hiszen hosszú együtt élés után már elvárják tőlünk, hogy egy lépcsővel feljebb lépjünk. Ha ilyenkor meghátrálunk, akkor a szingli lét felé sodródunk.

Nehéz kérdés, hogy mit válasszunk. Szingliség vagy házasság? Nem biztos, hogy minden esetben mi magunk hozzuk meg a döntést. Sokszor az élet teszi ezt meg helyettünk. Kár tehát görcsösen egyik vagy másik kategóriához tartozni. Tegyünk úgy, ahogy a szívünk diktálja és ne akarjunk megfelelni senkinek és semmilyen konvenciónak!

Juhász-Nagy Mónika
rekreációs szakember