A combokon a redők nem egyformák?

A kórkép neve veleszületett csípőficam. Lényege: az újszülöttek egy részénél fejletlen a csípőízület. Az ízületi lazaság hatására könnyen kialakulhat az ízületben ficam; a combcsont feje elmozdulhat a medencecsont ízületi felszínéről, a vápáról. Ennek fokozatai: a nem teljes ficam – a vápa kis mértékben fejletlen, laposabb (dysplasia); laza csípő; félficam (suluxatio); teljes ficamodás.

A veleszületett csípőficam okai

A csípőficam oka nem ismert; az eredet kérdése kongresszusok közismert vitatémája. Kialakulásában valószínüleg öröklött hajlam is szerepet játszik. Egyes családokban halmozottan fordulhat elő. Statisztikai tény, hogy lányoknál gyakoribb (1:5-6). Sokszor egyéb fejlődési rendellenesség kíséri az elváltozást (pl.: dongaláb, ferdenyak, nyitott gerinc).

Milyen tünetei vannak?

Tünettanára jellemző, hogy születéskor ízületi lazaság észlelhető és egyes esetekben az ízületi felszínek sem egymásnak megfelelően helyezkednek el. Amíg a gyermek nem kezd el járni, nincsenek – a laikusok számára – zavaró tünetek. Ortopédiai vizsgálatkor azonban ún. kattanó csípő észlelhető: a combcsont feje a gyermek combjának szétfeszítésekor elmozdul a csípőízületből, kattanó hang mellett (Ortolani tünet).

Megfigyelhető továbbá, hogy a csecsemők végtagjai nem egyenlő hosszúak; a combon és a faron található redők nem egyformák; a gyermek a kóros oldalt kevésbé mozgatja. Ha a gyermek járni tanul, megjelenik a jellegzetes kacsázó járás. Idősebb korban az életkorhoz képest korábban jelentkeznek az ízület kóros leváltozásai: pl. csípőízületi porckopás, mely akár korai protézis-beültetéshez is vezethet.

Szűrés már 4-6 hetes korban

A korán megkezdett megfelelő terápia sikeressége miatt érték el hazánkban (néhány évtizede) ortopédusok, hogy a szülészeteken még újszülött korban, majd 4-6 hetesen, valamint 4-5 hónaposan rutinszerű csípőszűrés történjen. Az időben felismert ficam jobb gyógyhajlamú, mint a nem észlelt. A veleszületett csípőficam korai felismerésében, megelőzésében rendkívül fontos ez a szervezett szűrővizsgálat!

  • a szűrés menete

A vizsgálat gyors, egyszerű, nem műszerigényes, de lényeges a fentebb említett okok miatt.

1. Először az előzményadatokat rögzítjük:

– mekkora súllyal született a baba;
– sima szülés volt-e vagy császármetszés;
– előfordult-e a családban csípőficam (ez az örökletesség kérdése miatt fontos);
– a szülők észleltek-e bármi kórosat? Például mozgásában elhanyagolja-e a kisded valamelyik végtagját;
– csak egy felé: jobbra vagy balra néz-e

2. Ezt követi a megtekintés:

– redőasszimmetria látható-e (önmagában egy jól fejlett gyermeknél kisfokú redőasszimmetria nem kóros);
– spontán mozgás van-e,
– végtag hosszkülönbség megfigyelhető-e.

3. A funkcionális teszt az utolsó vizsgálat, melynél kiderül:

– fennáll-e a ficam;
– laza vagy kötött inkább a csípő. Ilyenkor az egyik csípőt fixált állapotban tartjuk, a másikat terpesztjük, s közben gyűrűsujjal egy – kisebb nyomást alkalmazunk a nagytompor tájra. Ha kattan a csípő, nagy a valószínüsége a ficamnak.

4. Ultrahang vizsgálatra csak kellő indokkal – s gyanú felmerülésekor – küldjük a piciket.

Ezzel objektív megállapítást nyer az észlelt csípő érettségi foka. Pozitivitás esetén a lelettel kontrollt javasolunk. Az elváltozás gyanúja miatt mindenképpen ajánljuk a csípők pelenkázását terpesz rugipelenkával. Ha az eltérések egy hónap múlva még mindig fennállnak, szükség lehet az ún. Pavlik kengyel használatára, mely a csípőízületet egészséges helyzetben rögzíti, de a csecsemő mozgását nem akadályozza. Makacsabb vagy súlyosabb esetekben egy hónapig kellő pozícióban, súllyal történő húzás jön szóba. Az eredménytelenség műtéthez vezethet, melynek során mesterségesen kerül a combcsont feje a csípőcsont megfelelő ízületi felszínéhez.

Dongaláb és egyéb rendellenességek

Hangsúlyozzuk: az időben felismert és helyesen kezelt enyhe csípőficam néhány hónap alatt meggyógyulhat. A szűréssel nemcsak a csípőt tekintjük meg, hanem a lábfejet is. Gyakori az ún. dongaláb, melynél fixált, a vizsgálatnál nem korrigálható, jellegzetes, befelé forduló lábdeformitást látunk. Itt elsőként a gipszelés jön szóba, majd makacsabb esetben a műtéti beavatkozás. Szintén fontos szempont, hogy minél korábban észleljük az elváltozást a kezelés sikere érdekében. Amennyiben a méhűrben felcsapott a lábfej, akkor lábtornát javasolunk, hiszen ez elegendő a korrekció eléréséhez. Egyéb ortopédiai eltérések is kiderülhetnek: felső végtagi malformáció (fejlődési rendellenesség), mellkas deformitás, gerincelváltozás.

A 4-5 hónapos szűrés

A fejlődés későbbi szakaszában, 4-5 hónapos korban a szűrést megismételjük. Akkor a fentiek újbóli elvégzése mellett már a mozgásfejlődést és az izomtónust is lehet vizsgálni. A kisgyermekkori utolsó vizsgálat a stabil járáshoz kapcsolódva (a megtanulást követően) a járáskép szimmetriájára, harmóniájára összpontosul. A későbbiekben a szülők érdeklődése a lúdtalpasságra irányul.

Dr. Pék Gábor

ortopéd szakorvos

www.gabamedical.hu