Mennyi az annyi a „kanalas” gyógyszerből?

Fotó: gettyimages.com

„Háromszor egy tabletta naponta” – hangzik a leggyakoribb gyógyszerszedési utasítás, a felnőttek gyógyszereire vonatkozóan. A gyermekgyógyászatban alkalmazott gyógyszerek azonban általában nem tabletták, hiszen azok lenyelése bizonyos életkor alatt nehézségekbe ütközik. Szirupok, szuszpenziók, oldatok – ezek a gyermekgyógyászatban használt leggyakoribb gyógyszerformák…

Adagolásuk esetén hatalmas felelősség hárul a gyermeknek gyógyszert beadó felnőttre. Minden esetben tisztában kell lenni az orvosi utasítással, vagy annak hiányában az adagolási útmutatóban foglaltakkal, és annak megfelelően kell eljárni.

Amire figyelni kell

  • A folyékony gyógyszerformák, vagy, ahogy a mindennapok gyakorló anyukái nevezik, a „kanalas gyógyszerek” hagyományos adagolása különféle méretű kanalakkal történhet: kávéskanál, gyermekkanál, evőkanál…

A kávéskanál a legkisebb méretű, és átlagosan 5 milliliter (ml) a térfogata. A gyermekkanál (ami közel azonos a teáskanállal) 10 ml térfogatnak felel meg, míg az egy evőkanálba önthető folyadék mennyisége átlagosan 15 ml.

A kanállal történő térfogatkimérést követő adagolási forma idejétmúltnak nevezhető, emellett nem is pontos. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy ahány háztartás van, annyiféle méretű kávéskanál, evőkanál és gyermekkanál is létezik, ami túlságosan tág határok között szabja meg az egy alkalommal a gyermeknek beadott gyógyszermennyiséget. Egyben magában hordozza mind az aluldozírozás, mind a túldozírozás veszélyét.

Az előbbiek figyelembe vételével – a pontos adagolás érdekében – a kanalak helyett, a ml-ben megadott dozírozás a gyakoribb napjainkban. A pontos kimérés érdekében műanyagból készült kimérő-edénykét csomagolnak a gyári gyógyszerek mellé, vagy a gyógyszertárban elkészített patikaszereknél a gyógyszert kiadó gyógyszerész a készítmény mellé alkalmas adagolóeszközt is ad.

  • Az adagoló poharakon és tégelyeken a vonalakkal jelölt beosztás szemmagasságban olvasható le pontosan, nem pedig felülről vagy alulról nézve.
  • Az adagolóeszközök használata során ügyelni kell azok tisztán tartására. Használat után meleg, mosogatószeres vízben el kell mosni azokat, és a következő használatig meg kell őket szárítani.
  • Hiába a pontos adagolóeszköz pontos használata, ha a gyógyszerkészítményt nem szakszerűen használják. Sok esetben „Használat előtt felrázandó” utasítás szerepel az útmutatóban. Ennek megfelelően, csak összerázást követően mérhető ki pontosan a szükséges mennyiség. A leülepedett hatóanyagot tartalmazó, vagy buborékos készítmények nem adagolhatók pontosan.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész