Minden babára vágyó nő életében nehézségekkel teli időszak a várandósság, a szülés és a babagondozás időszaka. Akik már átélték, tudják, hogy igen nagy lelkierőre és fizikai felkészültségre van szükségünk ahhoz, hogy könnyedény vegyük az elkerülhetetlen akadályokat. Olyan élettani, fizikai és pszichés változásokon megyünk keresztül a 9 hónap alatt (majd az utána következő legalább egy évben), amire sokan életük legnagyobb erőpróbájukként emlékeznek vissza.

Fel lehet egyáltalán felkészülni erre a nehéz útra? Van arra lehetőség, hogy könnyebben nézzünk szembe az előttünk álló kihívásokkal? És ha igen, hogyan működik a módszer?

Harmonizálás mozgással

Vannak olyan keleti mozgásformák, amik lényege abban rejlik, hogy megtanuljuk saját energiáinkat áramoltatni. Az ősidők óta gyakorolt mozdulatsorok nemcsak a test működését harmonizálják, de lelki stabilitást is nyújtanak. A kínai tai chi chi kung vagy az indiai jóga olyan természetes mozgásformák, melyek élettel töltik meg a testet és közben felfrissítik a lelket. Mindez pedig nemcsak mozgásunkban, hanem viselkedésünkben és megjelenésünkben is tükröződik.

A jóga mint erőforrás

A jóga olyan erőforrás, ami konkrét segítséget jelenthet a babavárás időszakában. Speciálisan kidolgozott fajtája, a kismama (majd a baba-mama) jóga végigkíséri egy nő elkerülhetetlen oda és visszaváltozását. A kismama jóga, a jóga általános alapelveivel összhangban, egészséges várandósságra, könnyű szülésre, a szülést követő gyors regenerációra készít fel. Segít abban, hogy várandósságunk és a gyermek kihordása a lehető legkellemesebb legyen, s már a kezdet kezdetétől pozitív körülményeket biztosít a születendő baba számára.

A gyakorlatok és hatásaik

A speciális jóga gyakorlatok serkentik a vérkeringést, erősítik a mell- és házizmokat, lazítják a csípőtáji izmokat, és jelentősen hozzájárulnak a medencealapi izmok erejének fejlesztéséhez illetve azok működésének (akár ellazításának) tudatos megérzéséhez. A gyakorlatok az átmozgatáson túl a szülésre való felkészülést is szolgálják. Stressz oldó hatásúak, rávezetnek a helyes légzéstechnikára, segítenek felismerni testünk jelzéseit. A légzés és mozgás összehangolásával megtanulhatunk befelé fordulni is, amire a vajúdás során nagy szükség lesz majd. A nyugodt légkör, a harmonikus mozgás és az ösztönösen választott testhelyzetek is pozitív, megnyugtató hatásúak.

Tartsd szem előtt!

 • Különösen hasznos, ha tudatosan összpontosítasz az éppen használt izmokra, mivel így megtanulhatod befolyásolni a tested működését.
 • A légzés ritmusával összhangban végzett gyakorlatok során, nemcsak önmagaddal kerülhetsz egyensúlyba, hanem a babával is összehangolódhatsz.
 • A torna mindig az aktuális trimeszter mozgásigényéhez és lehetőségeihez igazodik, de fontos, hogy Te is figyelj magadra. Tartsd figyelembe tested korlátait, csak annyit és úgy mozogj, ami jól esik.
 • Tanuld meg a speciális légző gyakorlatokat! Ezek a vajúdás és a szülés folyamán nagy segítségedre lesznek!
 • A szülés-születés utáni időszakban is érdemes folytatni a jógát, ha szeretnél egy érzékeny, gyöngéd és szoros kötődésre alapuló kapcsolatot kialakítani kisbabáddal.

Minden sport másról szól

Van olyan, ami a játék önfeledt élményét nyújtja, más egyszerűen szórakoztat, megint más az adrenalin szintet emeli meg szervezetünkben azzal, hogy extrém helyzetekben tehetjük vele próbára magunkat. Van olyan is, ami a zene csatornáján keresztül ad feltöltődést és kellemes kifáradást. Ma viszont arról a fajtáról szeretnék írni, ami a lelki énünkhöz segít hozzákapcsolódni.

Meditáció a mozgásban… Mint egy lassú tánc, amely harmóniát sugároz, és harmóniát teremt. Aki átéli – sok-sok gyakorlás után -, stabilitásra lel. Képes mozdulatait tudata maximális irányítása alá vonni. Képes akadály nélkül áramoltatni energiáit. Képes összekapcsolni testi-lelki folyamatait. Mintha lenne valami különleges titka az ilyen embernek, amit magával visz akkor is, amikor már nem gyakorolja a mozgásformát. Nyugodtan és derűsen közlekedik a világban, mintha rá nem hatnának a környezet bosszúságai, mintha ő valami egész más dimenzióban létezne. Pedig „csak” ismeri a benső énjéhez vezető utat.

Bizonyos mozgásformáknak kifejezetten ez az összhangteremtés a legfontosabb célja. Hogyan érhetjük el mozgással azt, hogy test és lélek harmóniája megszülessen? Mitől működik ez a mechanizmus? És vajon tényleg kismamáknak is ajánlott a felkészülésnek e speciális módja? A mai írásom általánosan szól a keleti mozgásformák nagyszerű hatásairól, de a folytatásban külön szót ejtek majd a kismamák igényeire szabott fajtájáról, a kismama jógáról is. A nehéz úton elkel ugyanis a segítség…

Energia… Az élet elképzelhetetlen nélküle

Nem mindegy viszont, hogy mennyi van belőle – mennyit tudunk fordítani önmagunkra és mennyit tudunk átadni belőle másoknak. Energiaszintünk direkt összefüggésben áll azzal, hogy milyen fizikai-lelki és szellemi állapotban vagyunk. És kihat arra, hogy mennyire vagyunk képesek koncentrálni – azaz milyen hatékonyan szűrni a kívülről érkező információ rengeteget, és mennyire vagyunk képesek irányítani a bennünk zajló és a minket körülvevő folyamatokat. Egészséges működésünkhöz elengedhetetlen a test belső energiáinak az akadály nélküli áramlása. Ekkor azt tapasztalhatjuk, hogy jól érezzük magunkat: stabilak, kiegyensúlyozottak és nyugodtak vagyunk. És nemcsak látszólag árad ez belőlünk. Az összhang lényünkből fakad. És tényleg, ilyenkor a légzés nyugodt, a mozdulatok természetesek, könnyűek, élénkek. A testtartás belülről lazul, a mozgások ösztönösen nyitódnak. Nyugalmat és erőt sugárzunk, mely nem „megjátszott”, hanem igazi stabilitást tükröznek.

Harmonizálás mozgással

Vannak mozgásformák, melyek lényege éppen abban rejlik, hogy megtanuljuk energiánkat áramoltatni. Ezek a mozgásformák gyakorlásával nemcsak a test működését tudjuk harmonizálni, de lelki stabilitást is nyerhetünk általuk.
A keleti mozgáskultúrák óriási hagyományokra tekintenek vissza. Számtalan változatának közös vonása a légzés és meditációs terápia, ami a mozgásban teljesedik ki. Élettanilag jótékonyan hatnak egyes szerveink működésére és a vérkeringésre, javítják a testtartás, oldják a stresszt, lelkileg pedig hozzásegítenek a tudatos létezéshez. Összességében a testi-lelki-szellemi egységre törekvést hirdetik. A kínai tai chi chi kung vagy az indiai jóga olyan természetes mozgásformák, amelyet létrehozóik ősidők óta gyakorolnak. De ezek nemcsak a régiek világában voltak népszerűek, a modern korban is megmaradtak, sőt mára meghódították az egész világot.

Pozitív hatások

A keleti mozgásformák korhatár nélkül művelhetők, hatásaikat fiatalok és idősek is átélhetik. Sőt, rendszeres gyakorlásukkal hozzájárulunk a testi-szellemi frissességünk megőrzéséhez valamint az aktív, hosszú élethez. Élettel töltik meg a testet, javítják a test rugalmasságát, fiatalítanak – mindezt nemcsak mozgásunkban, hanem viselkedésünkben és megjelenésünkben is érzékelhetjük.

Erre érdemes figyelni:

 • A keleti mozgásformák egyszerre hatnak a tudatra és a testre is: békét és nyugalmat teremtenek a fejben és rugalmasságot hoznak a testnek!
 • A jóga vagy a tai chi többről szól, mint a testgyakorlásról: segít elcsendesedni rohanó világunkban.
 • A kidolgozott gyakorlatok erősítik az izmokat, javítják a hajlékonyságot, fokozzák a rugalmasságot. Aktívan hatnak a gerincre és a testtartásra.
 • A gyakorlatok fokozzák a szervezet vérellátását, ezért javítják a belső szervek működését.
 • Mivel a gyakorlatok serkentik a vérkeringést, rendszeres ismétlésükkel jobb lesz a bőr vérellátása is, ez pedig szemmel láthatóan belülről fiatalít.
 • A gyakorlatok egyáltalán nem pihentetőek, sőt, megfelelő végrehajtásukkal keményen megdolgoztatnak bennünket.
 • A pihenés nem egyenlő az alvással. A szervezet számára szükséges a test-lelki oldódás is, ennek folyamata speciális gyakorlatokkal segíthető.
 • Az edzéseket hetente legalább háromszor iktassuk be!
 • Beszéljünk akár testi-lelki prevencióról vagy rehabilitációról, óriási lehetőségeket rejtenek magukban a keleti mozgásformák. Bátran állítható, hogy a gyakorlatsorok – megtanulása és rendszeres alkalmazása – felfoghatók egyfajta gyógyító-erősítő terápiának… Olyan terápiának, amelyre bizonyos élethelyzetekben különösen nagy szükségünk lehet….

Csoba Ildikó
testnevelő tanár
kismama