A kis felfedező – és a lakás

Szeretné megtudni, hogyan látja gyermeke a nagyvilágot? Akkor próbálja az ő szemszögéből megvizsgálni a dolgokat. Nem kell mást tennie, csupán négykézlábra ereszkedni. Ez az a helyzet, amiben ön képet kap azokról a veszedelmekről, amelyek egy csöppségre leselkedhetnek.

A túra során olyan dolgokkal találkozik majd, mint fedetlen konnektorok, elhullajtott aprópénzek, műanyag zacskók, biztosító- és egyéb tűk, egy doboz altató, a DVD-lejátszó izgalmas, hívogató nyílása, szabadon lógó elektromos kábelek…

Ha nem is lehet egy lakást százszázalékosan biztonságossá tenni egy kúszó-mászó kisgyermek számára, néhány óvintézkedéssel nagymértékben csökkentheti a baleset bekövetkezésének valószínűségét. Sose feledje persze, hogy semmilyen elővigyázatosság sem helyettesítheti a szülői felelősséget és felügyeletet!

Induljunk hát, és – az alábbi útmutató segítségével – vegyük sorra, milyen veszélyekre kell figyelni egy tipikus kisgyerekes házban.

Előszoba, lépcső

Először is a házban, illetve lakásban található konnektorra helyezzen egy-egy, erre a célra szolgáló védőfedelet. Ezek az olcsón beszerezhető eszközök megakadályozzák, hogy a kíváncsi kis felfedező valamilyen apró tárgyat vagy éppen ujjacskáját próbálja bedugni a feszültség alatt álló nyílásokba. Fontos, hogy a lépcsőt alul és felül egyaránt egy-egy biztonságos ajtó (rács) zárja le.

Ne feledkezzen meg egy olyan eszközről sem, amelyre négykézláb megtett „túrája” során esetleg nem gondolna: a füstérzékelőről! Többszintes házban minden szinten helyezzen el egyet belőle, de ne közvetlenül a konyha mellé. Végül pedig, ha az ajtók, ablakok üvegei törhetetlenek vagy legalábbis biztonsági fólia van rajtuk, elkerülhetők az üvegtörésből származó esetleges súlyos sérülések.

Célszerű beszerezni tehát: lépcsőlezáró ajtókat, konnektorvédőket, füstjelző(ke)t, biztonsági üveget vagy fóliát.

Konyha

Ebben a helyiségben igen nagy bajok történhetnek, ha nem elég elővigyázatosak a szülők. A legjobb, ha a babák és a kisgyerekek egyáltalán nem mennek be a konyába – de ez nem mindig oldható meg. A szekrényekre és a fiókokra tetessen biztonsági fogantyúkat, a különféle tisztítószereket tartsa megfelelően magasan vagy elzárva, még akkor is, ha elvileg „gyerekbiztos” kupakjuk van!

Ügyeljen arra, hogy az elektromos készülékek vezetékei ne legyenek a gyerek számára elérhető helyen, a bútorok éles sarkaira pedig tegyen kis védőpárnákat. A háziállatok edényeit mindig mossa el, vagy legalábbis rakja el az útból, amint már nincs rájuk szükség, a késeket és egyéb szúró-vágó eszközöket pedig biztonságos fiókban tárolja! Főzés közben a serpenyők, lábasok fogói sohase álljanak kifelé és – ha csak lehet – a tűzhely hátsó égőit használja. Hasznos még a gázszabályzó gombokra szerelt biztonsági zár, akárcsak például a zárható hűtőszekrény-, illetve mélyhűtőajtó.

Ha forró vízzel, olajjal dolgozik a konyhában, a kicsi ne legyen a „lába alatt” – komoly, akár életveszélyes baleset történhet. Nem egy gyermeken hagyott már életre szóló nyomot egy kiborult lábas tartalma! Ha szeretné, hogy a baba az ön közelében legyen, szerezzen be erre a célra nagyobb alapterületű „járókát”, amiben gyermeke biztonságban van.

Célszerű beszerezni tehát: szekrény- és fiókzárakat, zárható hűtőszekrény- illetve mélyhűtő-ajtót, sarokvédő párnákat, „járókát”

Étkező, nappali

Ezek a helyiségek is izgalmas terepek egy érdeklődő ifjú hölgy vagy fiatalember számára! Sohase tegyünk egy csésze forró kávét vagy teát alacsony asztalra, ha például megszólal a telefon vagy a csengő! Komoly veszélyt rejtegethet a DVD-lejátszó nyílása, amelybe természetesen muszáj belenyúlnia a kis embernek; azután ott az izgalmas kábeldzsungel vagy egy asztalilámpa forró körtéje, esetleg apa lap topja…

Sajnos a nappali szobában is rengeteg baleset történhet. Akárcsak mi, felnőttek, a babák sem egyformák: az egyik békésen eljátszogat a számára letett kis szőnyegen, mások viszont nem bírják ki sokáig egy helyben. Az apróságok előszeretettel takarítják fel a padlót és szőnyeget elejtett aprópénz, gomb, kis ceruza, stb. után kutatva, amiket természetesen rögtön meg is kóstolnak.

A lakás valamennyi ajtajára ajánlatos becsapódásgátlót szereltetni a gyerek kezének védelmében. Továbbra se feledkezzünk meg a sarokvédő párnákról, valamint a tűzjelzőről!
Ügyeljünk az ablakok megfelelő zárhatóságára, mert a külvilág túlságosan is vonzó a csöppségek szemében. Ne legyenek egymásra állítható bútorok az ablakok közelében, mert némelyik gyerek ügyessége és találékonysága egy betörőnek is dicsőségére válna… A távkapcsolókat se hagyjuk a picik „karmai közé kerülni”, már csak azért se, mert nagyon könnyen kivehetők – és megízlelhetők – a bennük levő elemek…

A kellően stabil lámpákat természetesen megfelelően biztonságos helyre kell állítani.

Célszerű beszerezni tehát: becsapódásgátlókat az ajtókra, konnektorvédőket, sarokvédő párnákat, biztonságos ablakzárakat, tűzérzékelőt…

Hálószoba, gyerekszoba

A gyerekszobában különösen fontos, hogy jól záródjanak az ablakok, és hogy a kicsi semmiképpen se mászhasson fel az ablakpárkányra vagy például a fűtőtestre. Természetesen jó, ha van bent hőmérő. Nagyobb gyerekek esetében gondoljunk az ágyból való kiesés veszélyére! A fiókok ne legyenek teljesen kihúzhatók! Célszerűbb, ha inkább polcokat szerelünk a falra, megfelelő magasságba. A már megszokott módon, itt is gondoljunk a kábelek veszélyeire és arra, hogy lenyelhető apró tárgyak, továbbá parfümök, kozmetikai szerek ne legyenek a baba számára elérhető helyen.

Célszerű beszerezni tehát: biztonságos ablakzárat, becsapódásgátlókat az ajtókra, konnektorvédőket, szobahőmérőt.

Fürdőszoba, WC

Sok lakás fürdőszobájában találni tisztítószereket és más vegyszereket. Ezek mindig egy elzárható szekrényben legyenek, a kulcsot olyan helyen tartsa, ahol a gyerek még csak nem is látja.

Ha lehetséges, úgy állítsa be a termosztátot, hogy a víz ne melegedjen 45 fok fölé, ha pedig fürdővizet készít, mindig hideg vizet engedjen először. Jó, ha van itt is hőmérő és csúszásgátló szőnyeg.

Célszerű beszerezni tehát: zárható szekrényt, csúszásgátló szőnyeget, hőmérőt.

Ne feledje: statisztikai adatok szerint a komoly balesetek majdnem fele a lakásban történik!

A gyógyszerész tanácsa

Nagy veszélyforrást jelentenek a lakásban található gyógyszerek. A dobozok, üvegcsék, fiolák, ezüsfóliás blisztercsomagolások minden gyermek számára izgalmasak, a színes drazsék, tabletták pedig kóstolásra késztetik őket. A gyógyszereket zárható (fali)szekrényben célszerű tartani, mert csak így biztonságos az elhelyezésük. Rossz szokás a konyhában vagy a fürdőszobában tárolni a medicinákat, mert a pára, a meleg és a nedvesség nem tesz jót nekik. A gyógyszereket fénytől védve, száraz, hűvös helyen a legmegfelelőbb tartani, illetve némelyiket – az előírás szerint – hűtőszekrényben.

www.patikamagazin.hu