A körmök „sminkje”: a lakk

Te is szereted, ha a szépen ápolt kezeden és a lábadon valami szép fényű lakk csillog? Ilyenkor nyáron szinte alig van nő, aki nem használ körömlakkot…Nézzük, mire kell figyelnünk, ha körmeinket festjük! 

Lakkozzuk a körmünket? Igen, de a megfelelő mértékben, a kellő gyakorisággal és körültekintéssel. A rózsaszín és piros százféle árnyalata, de akár zöld, kék, lila is lehet – a körömlakk színeiben és használatában is időről időre megújul, előretör a divatban. Az egészséges körmök megtartása érdekében azonban nem szabad visszaélni az alkalmazásával, és nem árt többet tudni róla. Az alábbiakban néhány hitet és tévhitet kívánunk tisztázni a körömlakkozás jótékony és kedvezőtlen hatásairól.

Igaz/hamis állítások:

A körömlakk vegyi termék – kémiai összetevőkből áll

  • IGAZ

Ásványi anyagokkal dúsított vagy organikus pigmentek (színanyagok) és gyanta a fő alkotórészei. Olajosságának növelése és a felvitel megkönnyítése érdekében szilárdítóanyagokat (szilicium) és oldószereket (aceton, formaldehid, toluol és etil-acetát) adnak hozzá. Párologva ezek az anyagok lehetővé teszik a lakkréteg megkeményedését. A toluol adja a körömlakk jellegzetes szagát. Végül a „recept” fedő-hatóanyagokat is tartalmaz, melyek: gyanták, lágyítószerek (olaj, víz).

A körömlakk túl gyakori használata nem tesz jót

  • IGAZ

Ha nagyon gyakran lakkozzuk a körmünket, és nem tartunk soha szünetet, az gyengítheti a körmöt. De ha a köröm hullámos vagy kettéválik/töredezik, akkor inkább elszarusodási problémáról van szó (ami a köröm alkotóeleme, a keratin képződésével függ össze). Ez a rendellenesség vitaminok (pld. A-, C-, D-vitamin) vagy ásványi sók (főleg vas és szilicium) hiánynak tudható be, vagy a túl agresszív háztartási tisztítószerek használatának. A nyomelemek és vitaminok pótlása jótékony hatást gyakorol körmeink állapotára. Különösen kerülni kell a mosószerekkel való érintkezést: minden mosásnál, mosogatásnál használjunk gumikesztyűt.

A lakkozás tönkreteszi a körmöket

  • IGAZ

                  és

  • HAMIS

Annak érdekében, hogy ez ne így legyen, védhetjük körmünket azzal, hogy először egy vékony alapréteget viszünk fel rá. Ez vízhatlanná teszi, és megakadályozza a köröm sárgulását, elszíneződését a lakkréteg alatt. Lehetővé teszi az alig észrevehető barázdák kisimítását is. Aztán tegyünk fel két finom, vékony réteg lakkot a körömre, és annak érdekében, hogy az ne „fulladjon be” alatta, tartsunk a két felvitel között húsz perc szünetet. Befejezésül egy legfelső védőréteg az ideális megoldás.

A körömlakk idővel besűrűsödik, de nem ajánlott oldószerrel hígítani, mert az módosítja az összetételét, azaz a benne lévő olajat és vizet, ami védi a cuticulát (körömbőrt).

Szünetet kell tartani két lakkozás között

  • IGAZ

Ajánlott, hogy időről időre hagyjuk lélegezni a körmöket, váltogatva a lakkozott periódusokat a lakk nélküliekkel. Szükségtelen például lakkozni a lábujjak körmeit télen. De ha mégis ragaszkodunk hozzá, két lakkozás között hagyjuk lélegezni a körmöt legalább két napig.

Barázdált, töredezett, elvékonyodott körmök esetén jobb mellőzni a lakkozást

  • HAMIS

Nem feltétlenül kell elhagyni ilyen esetekben sem. Mert ha nem viszik túlzásba a használatát, a körömlakk védi is a körmöt. Még inkább így van ez, ha körömápoló, erősítő összetevőket is tartalmaz. Körmünket nap, mint nap számos külső sokkhatás, sérülés érheti: a számítógép klaviatúráján való írás vagy barkácsolás, házimunka közben, valamint a vízzel való folyamatos érintkezés során. A lakk által alkotott filmréteg erősebbé és ellenállóbbá teszi a körmöt ezekkel a külső, agresszív hatásokkal szemben, és kevésbé fogja átereszteni a vizet is.

Az oldószer nélküli formulákat jobban bírja a köröm

  • IGAZ

Mindenekelőtt azért fejlesztették ki őket, hogy a köröm lakkal való érintkezése miatt keletkező allergia elkerülhető legyen. Valójában, ha megdörzsöljük körmünkkel az arcunkat (nevezetesen a szem környékét) vagy testünk más részét, ezt a reakciót válthatja ki. Ez esetben a gyanta a „bűnös”, a fenyőből származó, allergiát okozó kivonat. De más olyan hatóanyagok, mint az oldószerek (aceton, toluol), melyek hosszú távon módosíthatják a köröm egyik fő alkotóelemét, a keratint, szintén allergiát válthatnak ki.

A körömápoló lakkok fokozottan ajánlottak

  • IGAZ

De kiválasztásuk függ a körmök jellegétől/természetétől és az alkalmazás gyakoriságától. Ha könnyen töredeznek, és hajlamosak a kettéválásra, barázdálódásra, a szilíciummal dúsított formulák erősítik a keratint, és kevésbé porózussá teszik a körmöt. Ezek a lakkok ajánlottak azoknak, akik egész évben lakkozák a körmüket, mert koncentráltabban találhatók bennük lágyító hatóanyagok. Komolyabb problémák esetén bőrgyógyásszal tanácsos konzultálni, és szükség esetén kénes aminosav kiegészítőt választani.

Aggodalomra ad okot, ha egy sötét lakktól elszíneződik a köröm

  • HAMIS

Ha ezt tapasztaljuk, inkább kevésbé esztétikus, mint veszélyes helyzettel állunk szemben. Könnyedén lehet csiszolni a felületét, hogy tompítsuk az elszíneződést, vagy várni a körmök természetes regenerálódását, ami akár egy év is lehet. A lábkörmök hajlamosabbak a sötétedésre és a megvastagodásra az évek során. Ezeket is csiszolhatjuk időről időre, de csak lágyan érintve.

Agresszív oldószerek?

Körmeink fehérek lesznek, amint „lesminkeljük” őket oldószerbe mártott vattával. Mindez annak a következménye, hogy túlságosan is reagálnak az acetonra. Ez esetben változtatni kell a terméken, és bízzuk magunkat a szagára. Ha nagyon erős, akkor az oldószer használata bizonyosan azzal a kockázattal jár, hogy szárítja, töredezetté teszi a körmöt. Ezért jobban tesszük, ha aceton nélküli, lágyabb oldószert használunk.

Galenus