Igyon eleget a kicsi

A nyári melegben nemcsak a felnőtteknek, hanem a kisbabáknak is jelentősen megnő a folyadékigénye.

A felnőtt szervezet testtömegének 60%-a, míg a csecsemőkének 75%-a víz. A csecsemők folyadékigénye a nagyobb víztartalom miatt több mint a felnőtteké, elérheti nyári melegben akár a 200 ml/kg-ot is. Láz és betegség kapcsán szintén több folyadékot igényelnek a babák. A testsúly 5%-ának megfelelő folyadékhiány már jelentős kiszáradáshoz vezet. Nyáron a fokozott folyadékszükségletet az anyatej vagy a tápszer már nem fedezi, külön folyadékpótlásról kell gondoskodni. Mindenképpen kerülendők az édes szörpök, teák, nagyobb életkorban a szénsavas üdítők fogyasztása, mert magas hozzáadott cukortartalmuk miatt károsítják a fogakat és elveszik a gyermek étvágyát. Az izzadással nemcsak folyadékot veszítenek a kisbabák, hanem ásványi anyagokat is, ezért az ásványi anyagokat megfelelő mennyiségben tartalmazó folyadékkal kell pótolni a veszteséget.

Milyen folyadékot adjuk gyermekünknek?

A kútvíz kifejezetten káros, még forralás után sem fogyasztható, mert a kútvízzel bejutó nitrit a babák szervezetében levő bélbaktériumok segítségével nitráttá alakul, majd a vérben a vörösvérsejtekbe behatolva a vérfestéket képtelenné teszi az oxigén szállítására. A baba bőre kék lesz – innen a betegség neve: kék bébi – légzési elégtelenségben szenved és orvosi segítség nélkül a betegség gyakran halálhoz vezet.

A vezetékes csapvíz sem ajánlott, mert az elöregedett hálózati vezetékrendszer faláról mindig bekerülnek különböző nehézfémek az ivóvízbe (ólom, mangán), amik forralással sem távolíthatók el. Az újabb kutatások bebizonyították, hogy a vezetékes ivóvíz fertőtlenítése folyamán a hozzáadott klórból ártalmas trihalometán vegyületek keletkeznek. A trihalometán tartalmú ivóvíz rendszeres fogyasztása idegrendszeri, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.
A fentiek alapján különösen nyáron a babák folyadékpótlásához, vagy a tápszer elkészítéséhez a babák igényeihez igazodva, ásványi anyagokkal dúsított bébivizet célszerű használni. A cukros gyümölcslevek helyett 4 hónapos kortól a bio alapanyagokból készült, hozzáadott cukrot nem tartalmazó bébiitalokat, tanácsos adni a babáknak.

Nyáron a fokozott izzadás következtében gyakran meg kell kínálni folyadékkal a babákat, mert saját maguktól képtelenek inni. Ha a szülők, nem figyelnek oda a rendszeres folyadékpótlásra, akkor a kisbaba könnyen kiszáradhat és akár életveszélyes állapotba is kerülhet.

A kiszáradás tünetei és a teendők

Enyhe Közepes Súlyos
 Folyadékveszteség mértéke a testsúly %-ában (pl. 10 kg-os gyermeknél)  5% (0,5 liter)   10% (1 liter)  15% (1,5 liter)
 Nyelve  Száraz  Fehér színű Sárgásbarna
 Pelenka száraz 3-4 órája  6 órája  12 órája
 Bőr színe  Sápadt  Sápadt  Szürke
 Kér folyadékot?  Igen  Igen Aluszékony – nem akar inni
 Kutacs Nem süppedt be  Kicsit besüppedt  Nagyon besüppedt
 Tudatállapot Élénk, még játszik  Bágyadt Csak fekszik, közömbös minden iránt.
 Láz Nincs. Nincs. Magas.  Nincs  Nincs  Magas
 Sírás   Sír  Sír   Nem sír, nagyon jó gyerek
 Síráskor könnyezik  Igen  Igen Nem
Teendők  Otthoni folyadékpótlás Otthoni folyadékpótlás, ha eredménytelen, akkor kórház  Azonnal kórház

Dr. Tausz István
házi gyermekorvos