Így készüljünk vízpartra a gyerekkel

A vízpart sok élmény forrása, ugyanakkor a gyermekek számára veszélyeket is magában rejt…

Magyarországon évente 20- 30 gyermek és fiatal veszíti életét vízbefulladás következtében. A legtöbben természetes vizekbe fulladnak, de a közfürdőkben is évről évre előfordulnak tragikus esetek. A kerti medencék, kerti tavak terjedésével pedig megnövekedett az otthoni környezetben bekövetkező fulladásos gyermekbalesetek előfordulása. Gondozatlan, elhanyagolt udvarokon folyadékkal telt gödrök, árkok, fedetlen aknák vagy kutak jelentenek veszélyt.

Mi, szülők sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk úgy élvezhesse a vízpart örömeit, hogy közben ne legyen kitéve felesleges kockázatnak. Ehhez adunk néhány jó tanácsot:

  • A gyermek a vízparton és a vízben csak felnőtt felügyelete mellett lehet. Minél kisebb a gyermek, a felügyeletnek annál szorosabbnak kell lennie. A csecsemőktől és kisdedektől karnyújtásnyi távolságon kívülre nem mehetünk el a vízben.
  • Nagyobb gyermek is csak erre kijelölt, ön által is folyamatosan szemmel tartható távolságban ússzon, fürödjön.
  • Erős hullámzás, villámlás, közelgő eső vagy vihar esetén a vizet azonnal el kell hagyni.
  • A karúszó és úszógumi nem biztonsági eszköz, hanem játékszer. Hamis biztonsági érzetet adhat. Ha gyermeke ilyet visel, ettől ugyanúgy mellette kell lennie!
  • Fontos, hogy a gyermek tudja, milyen mély a víz.
  • Minél hamarabb tanítsa meg a gyermekét úszni. A négy éven felülieknek ez már általában megy, de kutatások már az 1 év fölötti korosztályban is jó eredményt bizonyítottak fulladás-megelőzés szempontjából.
  • Nyaraláskor a vízpartot és a vizet a szülő és a gyermek mindig együtt térképezze fel. Ne engedje a gyermekét felnőtt nélkül olyan vízpartra, ahol még soha nem járt.
  • Otthoni medencét, tavat legalább 1,5 méter magas, a kisgyermek számára nem kinyitható kapuval védett kerítéssel kell körbevonni.

Az eredeti írás itt olvasható: http://balesetmegelozes.ogyei.hu/index.php?ContentType=2&cont=fulladas&xpnd=0

Ogyei