El ne szálljon az agyad! – Ki-mit-tud az energiaitalokról

Miért kell egy 12 éves gyereknek extra energia? Mennyi dolga lehet egy 16 évesnek, hogy energiaitalt kelljen innia, mert reggel nem bír magához térni és kell az ébresztő. Tudja-e a szülő, hogy mi a gyermeke „reggelije”? Vagy ő az, aki ezt csomagolja útravalónak…
Nem tudhatjuk, csak azt, a mérhető adatok alapján, hogy a 140 országban kapható egyre szélesebb választékkal bíró energia ital ágazat vészesen növekszik és az amerikai 9 milliárdos bevétel felét a 12-25 éves korosztály fogyasztása teszi ki.
A fogyasztói reklám így szól: energiát ad, növeli a koncentráció képességet és a sport teljesítményt, ébren tart… egyszerűen szárnyal tőle az ember, vagy olyan erős lesz, mint egy szörnyeteg. Kell ez nekünk?

Mintha a csapból folyna

Legalábbis Európában egy ország kivételével.
Nagy-Britanniában egy 2004-es adat szerint csak a szárnyakat adó márkából 213 millió dobozzal adnak el. És ez csak egy márka, a sok közül. Az Egyesült Államokban történt felmérés szerint a serdülők napi átlagos koffein bevitele 60-70 mg/naptól egészen 800mg/napi fogyasztásig emelkedik, ami kétszerese a biztonságos beviteli értéknek felnőttekre vonatkoztatva (400mg). És a koffein mérgezés jelei 1000mg körül már jelentkeznek, egyéb kellemetlen mellékhatások egyéni érzékenységtől függően már akár 200mg-tól is. Egy 250ml-es energiaital átlagosan 80mg koffeint tartalmaz, de van a polcokon olyan is mely 300 mg/250ml koffeintartalommal büszkélkedik.
A szintetikus koffein mellett egyéb természetes összetevő, mint a guarana (1g guarana 40- 80mg koffeint is tartalmazhat), kóla dió és yerba mate is „gazdagíthatja „ a koffeintartalmat.

Veszélyes mellékhatások

Az energiaitalok” jótékony” hatásai mellett, amire valljuk be őszintén, nem feltétlen van mindig szükségünk, pláne nem egy 12 éves gyereknek, mellékhatások is jelentkezhetnek. A leggyakoribb a hasmenés, szívdobogás, izgatottság, agresszivitás és kiszáradást is okozhatnak. Plusz a koffeinnel szemben gyorsan tolerancia alakulhat ki, ezért ugyan azt a hatást egy idő után csak nagyobb mennyiséggel lehet elérni. Ráadásul ez nem esik nehezünkre, mivel édes íze miatt csakúgy itatja magát.
Ez az ördögi kör végül egy teljesen kimerült szervezethez vezethet, ahol már az egészségkárosodás is jelen lehet.

Energiaital, ami eredetileg gyógyszertári készítmény volt

1900-as évek elején jelentek meg ilyen összetételő italok Angliában és Skóciában, de ezeket a szereket kórházi készítményként alkalmazták. 1929-ben tőnt fel a Lucozade Energy, melyet alultáplált betegeknek javasolt az orvos.
Ezeket az italokat, jól elkülönített részen tartották még a patikákban is. Összetételük miatt fokozott figyelmet követelt a fogyasztásuk.

Van, ahol betiltották

Franciaország az energiaitalok forgalmazását egy 18 éves atléta halála után egy időre betiltotta. A sportoló a verseny előtt négy dobozzal ivott meg, de a hirtelen nagy dózis megállította a szívét. Dániában még mindig be van tiltva, Norvégiában pedig csak patikában lehet hozzájutni. Németország egyes részein a kólával kevert változatot tiltották be. Mert hiába a többi ország engedélye, vannak sajnos szomorú példák arra, hogy egészségkárosító hatása lehetséges, és a magas koffein, cukor és taurin tartalom mindenkinél más hatást válthat ki. Ezért inkább megelőzik a bajt.
Van aki már egy doboz elfogyasztása után gyomor és fejfájásról, remegésről számol be. Olyan személyekről is lehet olvasni, akiknél rendszeres nagy mennyiségő energiaital fogyasztás után epilepsziás rohamok léptek fel. A rohamokat egyértelmően összefüggésbe tudták hozni az energiaitalokkal.
Hiperaktivitás is gyakran jelentkezik, főleg gyerekeknél. Svédországban akkor kezdték el vizsgálni, hogy mit is engedtek a polcokra, amikor három fiatal alkohollal kevert energiaital miatt életét vesztette. Kettő közülük nem sokkal a ’koktél’ elfogyasztása után halt meg. Harmadik társukról pedig kiderült, hogy ugyan alkoholt nem ivott, de intenzív sportolást követően fogyasztott jelentős mennyiségő energia italt.

Tiltás vagy korlátozás?

Fenti példák alapján el kell gondolkodni mindenkinek, hogy leveszi-e a polcról vagy kell-e a törvényi korlátozás esetleg tiltás. A legveszélyeztetettebb korosztály, akiknél megmagyarázhatatlanul nő a fogyasztás az a 12-18 éves korosztály. Pedig a dobozon apró betővel időnként – mivel ez nem előírás- figyelmeztetés olvasható, hogy 14, vagy 18 éven aluliak számára, terheseknek, szív és érrendszeri betegeknek nem ajánlott.
A 10-14 éves gyermekek ötöde energiaitalt reggelizik már itthon is az Országos Élelmezés ésTáplálkozástudományi Intézet legfrissebb vizsgálata szerint. Ez is magyarázatul szolgálhat arra hogy miért nem alszanak eleget, miért romlik hosszú távon az iskolai teljesítményük, miért válnak agresszívvé és kezelhetetlenné a gyerekek és a fiatalok.
Az energiaital magas cukortartalma elhízást okozhat, , a taurin alkohollal keverve mérgező vegyületeket alkothat és folytathatnánk a sort. Ráadásul egyre több a piacon az alkoholtartalmú energiaital, ami életveszélyes kombináció is lehet, mivel , irreális helyzetértékelést eredményez, fokozza a kockázatvállaló magatartást.
Tiltsuk? Ha tehetnénk igen, legalább a 18 éven aluli korosztálynak és az alkohollal együtt történő fogyasztását, a magas vérnyomásban szenvedőknek, szív-és érrendszeri betegeknek, terheseknek, szoptatós kismamáknak, koffein érzékenyeknek. Ne csak a „nem ajánlott” jelzést tegyük ki rájuk, kisbetővel. Ne várjuk meg az első híradót, amiben energia ital miatt bekövetkezett kórházi kezelésről, rosszabb esetben halálról adnak hírt. Sok minden van a polcokon, tanuljunk meg okosan választani!
OÉTI
www.oeti.hu